В Музеї кіно Довженко-Центру відкриється виставка українського кіноплакату 1920−30-х

З 30 липня, у рамках другої виставки Музею, глядачі вперше побачать близько 100 рідкісних кіноплакатів, створених українськими художниками до вітчизняних та зарубіжних кінокартин з тогочасного прокату. Уявлення про кінорекламу як індустрію дадуть документи з Кіноархіву Довженко-Центру: буклети, листівки, рекламні аркуші в газетах та журналах 1920−30-х років, а також оригінальні фрагменти художніх фільмів.

Мистецтво кіноплакату зародилося та сформувалося в Україні у 1920-х роках. Українізація, бум кіновиробництва ВУФКУ, створення навчальної бази при Київському художньому інституті сприяли появі цілої школи кінореклами. Саме кінореклама сьогодні дає уявлення про прокатну політику в Україні 1920−1930-х, про зміну стилів та ідеологічного навантаження.

директор Довженко-Центру Іван Козленко для матеріалу НВ Style

Більшість плакатів на сьогодні збереглася у невеликій кількості, а деякі з них є чи не єдиним свідченням існування стрічок, що вважаються втраченими. Кіноплакати, які були активними учасниками зародження і творення чорно-білих німих чи перших звукових кінокартин, сприймаються сьогодні не лише як графічні кінодокументи, а й як цілком самостійне культурно-мистецьке явище.

Плакати неодноразово експонувалися на виставках в локації Бібліотеки, постійно діючу фотогалерею зі 100 кіноплакатів представлено на порталі НБУВ, але в такому грандіозному просторовому та кількісному виставковому проєкті вони презентуються глядачам вперше. Виставка є своєрідним екскурсом в епоху, характерні риси та образи якої різнобічно віддзеркалені в кіно та виразно оповідані художньою мовою графічного мистецтва.

науковиця відділу образотворчих мистецтв інституту книгознавства Національної бібліотека імені Вернадського Людмила Гутник для матеріалу НВ Style

Джерело: НВ Style

584
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно