В Україні планують зняти фільм за мотивами роману Івана Багряного «Тигролови»

В Україні планують зняти фільм за романом Івана Багряного «Тигролови». Презентація стрічки відбудеться на копродукційному ринку cocoPITCH projects 2024 під час кінофестивалю в Котбусі, Німеччина, з 5 по 8 листопада 2024 року, розповідає NV.

Зображення: Фрагмент обкладинки роману «Тигролови» Івана Багряного, видавництво Andronum

Режисеркою фільму буде Анна Бурячкова, чий перший повнометражний фільм «Назавжди-Назавжди» вийде в український прокат 21 листопада. Продюсерами проєкту є Наталія Лібет та Ольга Бесхмельниціна з 2Brave Productions, а копродюсерами — Рінске Раап і Рейніер Сейлен з Rinkel Film, Амстердам.

Сюжет нового фільму заснований на романі «Тигролови». Події розгортаються на початку 1930-х років, коли український політв’язень Григорій Многогрішний втікає з "потяга смерті", що прямує на Колиму, й опиняється в суворих умовах тайги. Там він із переслідуваного стає мисливцем і закохується в дівчину-мисливицю, яку рятує від ведмедя. Однак радянський режим продовжує його переслідування.

Авторки фільму підкреслюють, що створення стрічки за мотивами роману, написаного у 1944 році, є надзвичайно актуальним у наші дні. Вони зазначають, що загроза російської агресії, спрямованої на знищення української ідентичності, землі та історії, повторюється сьогодні. Головний герой «Тигроловів» є унікальним образом в українській літературі — це людина, яка відмовляється бути жертвою та володіє внутрішньою силою, здатною протистояти важким обставинам і змінювати хід подій.

У 2022 році фільм отримав грант на розвиток сценарію від Української кіноакадемії у співпраці з Netflix.

244