В Україні з’явилась перша професійна премія для подкастерів

Медіасервіс MEGOGO представляє першу професійну українську аудіопремію — «Слушно». Премія відзначатиме найкращих подкастерів країни та має на меті об’єднати професійну спільноту і стимулювати розвиток інфраструктури — від виробництва до дистрибуції контенту.

Премія «Слушно» заснована командою MEGOGO Audio та вперше відбудеться у 2021 році. Куратор премії — Федір Попадюк, журналіст та керівник подкастів на УП. Серед журі — учасники професійної подкаст-спільноти, редактори, радіоведучі та журналісти українських видань.

Організатори спільно із куратором премії представили список номінантів, у якому зібрано 50 українських подкастів у різних жанрах. Зазначимо, аудіопроєкти організаторів не беруть участі. Ознайомитися із повним переліком номінантів можна за посиланням.

Надалі у межах премії шляхом голосування члени журі визначать переможців у п'яти номінаціях, а саме: найкраще інтерв’ю, найкраще ток-шоу, найкращий наративний подкаст, найкращий журналістський подкаст, найкращий авторський подкаст. Також буде обрано гран-прі премії «Слушно», у рамках якого визначать аудіопроєкт, який продемонстрував найбільш оригінальний підхід до висвітлення теми та встановлює нову планку для подкастів цього жанру. У кожній номінації працює по три члени журі. Усі подкасти будуть оцінюватися за наступними критеріями: оригінальність ідеї, якісна реалізація, креативний підхід до просування готового продукту. Переможців аудіопремії «Слушно» визначать за кількістю голосів від членів журі та оголосять на церемонії нагородження, що відбудеться 30 вересня у Міжнародний день подкастів.

«Основне наше завдання – розвинути індустрію подкастингу в Україні. Показати користувачам цей зручний формат споживання контенту, а подкастерам — творчі та економічні перспективи розвитку цього напрямку. У світі подкасти нагороджують престижними преміями, а деякі аудіопроєкти навіть отримують Пулітцера. І це той рівень виробництва та якості, якого повинна прагнути українська подкаст-спільнота. Саме тому премія «Слушно» від MEGOGO Audio — це логічний крок до розвитку українського подкастингу та формування конкурентоспроможного середовища. Тут немає місця суб’єктивності, розбіжності поглядів чи домовленостей. Переможцями премії стануть автори дійсно якісного аудіопродукту, обраного шляхом чесного голосування», — розповів директор зі стратегічного розвитку MEGOGO Іван Шестаков.

«Те, що було на українському подкаст ринку 2 роки тому, і те, що є зараз — це нібито була пустеля з кількома деревами, а зараз виріс невеличкий оазис, про який знають лише обрані. За два роки з‘явилася достатньо велика кількість якісних подкастів, але слухає їх менше людей, ніж ці подкасти того заслуговують. І, як мені здається, такі премії одночасно і популяризують подкасти серед тих, хто про них нічого не знає, і мотивують тих, хто подкасти робить. Саме тому я приєднався до аудіопремії «СЛУШНО». Ми майже одразу вирішили, що спробуємо відібрати у лонглист 50 подкастів, і якщо спочатку мені здавалося, що буде важко набрати таку кількість, то виявилося, що крутих подкастів набагато більше і важко було ужимати цю кількість лише до 50-ти. Сподіваюсь, що наша премія спонукатиме авторів робити більше крутих подкастів і розвивати цей ринок», — говорить куратор аудіопремії Федір Попадюк.

Нагадаємо, MEGOGO активно розвиває український аудіоконтент. Минулого року медіасервіс розпочав виробництво власних аудіокнижок, а цьогоріч оголосив про створення аудіосеріалів. Серед останніх: «Куренівка: історія київського потопу», «Прип’ять», «Маятник», що присвячений Валерію Лобановському, та детективний аудіосеріал «Вісім» від Ірени Карпи.

550
MEGOGO
Україна
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно