Видавництво «Родовід» оголошує міжнародний конкурс плакатів

Видавництво «Родовід» оголошує міжнародний конкурс плакатів «На перетині всіх протилежностей», по закінченню якого у вересні відбудеться онлайн-виставка постерів дизайнерів, натхненних філософією творення Георгія Нарбута.

До участі запрошують графічних та діджитал-дизайнерів, ілюстраторів, мистців та всіх, хто працює з візуальними мистецтвами, незалежно від віку, професійного бекграунду та громадянства.

В рамках конкурсу ми пропонуємо переосмислити доробок Георгія Нарбута з позиції дизайнера XXI століття, поговорити про спадкоємність у дизайні, візуальну мову минулого та естетику майбутнього, порушити гострі питання сьогодення мовою плакату. Ми трактуємо сьогоднішній плакат не тільки як аркуш паперу на стіні, а пропонуємо переосмислити цей формат з точки зору сучасних технологій — як от анімації або доповненої реальності.

Конкурс є частиною проєкту «Нарбут XXI» видавництва «Родовід» і реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Куратор — Саша Биченко.

Участь у конкурсі безкоштовна.

Теми конкурсу

До конкурсу запрошують дизайнерів з усього світу створити плакати на такі теми:

  • Тема 1: Між вчителями та учнями
  • Тема 2: Між особистим і політичним
  • Тема 3: Між редизайном та новацією

Журі конкурсу

  • Альона Соломадіна, незалежна графічна дизайнерка, дослідниця та кураторка.
  • Антон Іванов, дизайнер, співзасновник студії Crevv, екс-керівник відділу дизайну в Banda Agency.
  • Дмитро Растворцев, шрифтовий дизайнер, дослідник шрифтової спадщини.
  • Олексій Сальников, дизайн-стратег Numo Team, Дизайнер візуальних комунікацій, продуктовий дизайнер, ментор.
  • Anfi Sa, графічна дизайнерка, інтердисциплінарна художниця, арт-директорка студії Super an der Spree (Берлін).
  • Олександр Трегуб, дизайнер, засновник і керівник школи дизайну та програмування Projector та школи дизайну для підлітків Supernova.
  • Мирослава Мудрак, докторка мистецтвознавства, професорка Університету штату Огайо, дослідниця східноєвропейського та українського модернізму.

«По-перше, плакат — це один із головних засобів комунікації, до того ж універсальний.

По-друге, сьогодні постер — не тільки аркуш паперу на стіні. Обкладинка події на фейсбуці — теж постер, функція та сама, тільки у вікні браузера. Сучасний плакат буває анімованим, інтерактивним, з доповненою реальністю — це суцільний простір для експериментів із формою та змістом. А експеримент — одна з найважливіших складових професії дизайнера.

Ба більше, результатом конкурсу стане онлайн-виставка. Тут також немає сталих правил та методів експонування — вони просто не встигли сформуватися. Значить, разом з учасниками ми спробуємо винайти щось нове.

І по-третє, конкурси та виставки плакатів не дуже розповсюджені в Україні, хоча у світі плакату присвячені цілі фестивалі, бієнале та безліч подій. Для нас це не конкурс заради конкурсу, а можливість залучити дизайнерську спільноту до експериментів та обговорення важливих речей не тільки в професії, але і в суспільстві. Адже цього нам часто бракує в комерційних проєктах.

Я пишаюся складом журі, яке зібралось навколо конкурсу: всі вони визнані спеціалісти з різних сфер — від графічного і шрифтового дизайну до проєктування процесів і стратегій, і водночас викладачі, дослідники, куратори та митці, які рухають український дизайн та візуальну культуру вперед» — Саша Биченко, куратор конкурсу.

Про проєкт «Нарбут XXI»

Конкурс є частиною проєкту «Нарбут XXI» видавництва «Родовід» і реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Цей проєкт покликаний реактуалізувати мистецьку спадщину видатного українського художника-модерніста початку XX століття, популяризувати ім’я і творчість Георгія Нарбута, познайомити міжнародну аудиторію із талановитим дизайнером української візуальної ідентичності.

Іншими складовими проєкту стали:

  • Відтворення «Нарбутівського збірника» (знищеного в 1933-му році) і доповненого сучасними дослідженнями творчості Георгія Нарбута. Упорядник — д-р історичних наук, мистецтвознавець Сергій Білокінь. Загальна редакція — Анастасія Білоусова.
  • Міжнародна онлайн-виставка «Образний світ Георгія Нарбута й створення українського бренду» та її англомовний каталог. Презентація виставки відбудеться у жовтні в Українському Інституті Модерного Мистецтва в Чикаґо. Кураторка виставки — Мирослава Мудрак, докторка мистецтвознавства, професорка Університету штату Огайо, дослідниця східноєвропейського та українського модернізму (США).

Лідія Лихач, керівниця проєкту, засновниця і директорка видавництва РОДОВІД:

«Георгій Нарбут — великий мистець, світова величина, ціла епоха в історії українського мистецтва. Він заклав основи графічного дизайну новоствореної держави Україна. Нарбут — один із фундаторів і перших професорів Української Академії мистецтва, а в 1918 році короткий час був її ректором. Він був центром мистецького життя Києва 1917 – 1920 років. Нарбут — найвизначніший графік свого часу, який мав учнів/школу і вплинув на українську графіку, шрифтове мистецтво, книжковий дизайн ХХ століття.

Важливим у проєкті є запобігання цементуванню образу Нарбута лише як ікони українського стилю. Натомість, ми прагнемо контекстуалізувати Нарбута у XXI столітті: не тільки його творчий доробок, але його новаторські ідеї, пошуки нової візуальної мови, принципи, переосмислення коріння».

Про Георгія Нарбута

Нарбут стояв на засадах давнього українського мистецтва, але був новатором і створив нову візуальну мову свого часу. Нарбут в історії українського дизайну відіграв таку ж роль, як і Баугауз в історії дизайну європейського.

Графічні роботи Георгія Нарбута київського періоду 1917–1920 років пов’язані з творенням образу (бренду) держави Україна — її герба, грошей, шрифтів, печаток національних інституцій, марок, ін.

968
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно