Вийшов документальний фільм про українських кліпмейкерів

Відбулася прем'єра нової серії документального серіалу про українську культуру Спалах. Цього разу темою стало створення музичних кліпів в Україні.

У новій серії герої та героїні розказують про унікальні кліпи 1990-их і гламур 2000-их, роль телеканалу M1, як Україна отримала визнання світових режисерів і стала місцем свободи для них, про нові форми та чому на першому місці завжди пісня.

Героями та героїнями стали режисери Алан Бадоєв, Леонід Колосовський, Таню Муіньо, Віктор Придувалов, креативний продюсер і музикант The HARDKISS Валерій Бебко, виконавці та продюсери Олег Скрипка, Юрій Бардаш та MONATIK, художниця по костюмах і стилістка Леся Патока, співвласники компанії Radioaktive Film Дарко Скульський та Євгенія Яцута.

Навчене око дає більше смаку слухачу і глядачу. Людина хоче бачити тенденцію, складну і цікаву картинку. У цьому є один серйозний мінус: усе починає бути схожим, тренд — це тема вчорашньої новизни. З'являється класне відео, воно породжує десятки схожих. Сьогодні щось сподобалося, а потім тебе від цього нудить уже.

Алан Бадоєв, цитата з серії

«Ми зняли кліп “Журавлі” за 800 доларів і він зараз має 23 мільйони на YouTube. Уся справа у пісні, без гарної і потрібної музики кліп нічого не вартий» — коментує Валерій Бебко (The HARDKISS) у серії.

«У всьому світі зараз нічого не можна, а у нас повна свобода. Набагато дешевше і легше зняти гарну роботу, яку хочеш. Я коли була в Лос-Анджелесі, то всі захоплювалися Києвом, бо у нас немає жодних обмежень» — підкреслила Таня Муіньо у серії.

Євгенія Яцута (Radioaktive Film), поділилась у серії«В Америці продюсер, у якого відсутня велика паперова папка з усіма можливими дозволами, відмовляє режисеру в реалізації усіх його фантазій. А в Україні це все поки що можливе. Хочеш — викидай каскадера з десятого поверху, хочеш — на машинах по шосе… І за це світові фахівці нас цінують».

Довідка

Спалах — документальний серіал про нову українську культуру та її сучасних героїв і героїнь від медіа СЛУХ. Кожна серія розкриває важливу тему: від феномену української поп-музики і кліпмейкінгу до кіно, комедії, стрит-арту та локальних брендів одягу.

Для серіалу було знято понад 100 інтерв'ю, а його героями і героїнями стали Святослав Вакарчук, Дмитро Монатік, Юрій Бардаш, Роман Вінтонів (Майкл Щур), Ната Жижченко, «ДахаБраха», Влад Яма, Євген Клопотенко, Антоніо Лукіч, Олексій Потапенко, Іван Дорн, Андрій Данилко, Гео Лерос, Алан Бадоєв, Vivienne Mort, ресторатори Дмитро Борисов, Міша Кацурін, засновники CLOSER, Veselka, «Культура Звуку», «Планета кіно», Ukrainian Fashion Week, KSENIA SCHNAIDER і багато інших представників української культури.

Автори серіалу зазначають, що українці не звикли помічати наших творців або їхні роботи, поки їх не визнає світова індустрія. Але популярність за кордоном не є знаком якості або культурної значущості. Тому документальний серіал з 10 епізодів має на меті створити єдину історію про самодостатньою і стильну українську культуру.

Документальний серіал «Спалах» створено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

Джерело: прес-реліз

1027
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно