Віртуальна мандрівка Чорнобилем, збір історій та розмова про його майбутнє: стартував освітній онлайн-проєкт «Чорнобиль. Подорож»

За ініціативи Офісу Президента у мережі запустили освітню і комунікаційну платформу «Чорнобиль. Подорож», що стала продовженням однойменної мультимедійної виставки, відкритої на ВДНГ до 35-річчя чорнобильської катастрофи. 

За посиланням користувачів чекає інтерактивна подорож у просторі та часі: зокрема політ над сучасною Прип’яттю та закинутими селами Полісся, хронологія аварії та розмова про майбутнє зони відчуження, світовий контекст 1986 року та історії людей, чиї долі змінила катастрофа. Сайт створений за принципами скролітелінгу — це безперервна розповідь з мультимедійними елементами, що активуються під час гортання і натискання.

«Квітнева ніч 35 років тому поділила життя мільйонів людей на «до» і «після». Слово «Чорнобиль» почув весь світ. Але його почали згадувати здебільшого поряд зі словами «трагедія», «катастрофа», «лихо». Це дійсно чи не найбільша техногенна катастрофа людства. І це справді величезна трагедія. Це зламані людські долі, покинуті помешкання та спустошені землі Зони відчуження. Але також варто звернути увагу на інший бік Чорнобиля – на мужність та самовідданість героїв, які майже голіруч протистояли цій катастрофі. Понад 600 тисяч людей брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Багато з них віддали свої життя та здоров’я заради життя інших та безпеки майбутніх поколінь. Ми маємо зберегти пам'ять про них та передати її нашим дітям та онукам. Щоб більше ніколи не допускати подібних катастроф на нашій планеті. Маємо шанувати подвиг ліквідаторів та пам’ятати його ціну», — зазначив Президент Володимир Зеленський.

Що можна зробити на сайті «Чорнобиль. Подорож»

  • Стати учасником проєкту — поділитися історією про Чорнобиль чи баченням його майбутнього

У блоці «Люди» на користувачів чекають історії свідків, сучасників аварії на ЧАЕС, а також спеціальна форма, щоб доповнити проєкт своєю історією. Щоб поділитися думкою про розвиток Чорнобиля, натисніть на відео з дискусією фахівців у блоці «Сьогодні, завтра».

  • Розвіяти головні міфи про Чорнобиль разом із фахівцями

Над проєктом працювала команда з понад двохсот фахівців: від істориків до радіологів. На сайті представлені розсекречені документи та наукові дослідження, що допомагають розібратися у причинах трагічних подій т зруйнувати поширені міфи про Чорнобиль.

  • Вирушити у віртуальну подорож зоною відчуження

Побачити з висоти пташиного польоту теперішній стан Чорнобиля, Прип'яті, радіолокаційну станцію «Дуга» та покинуті села Полісся можна у блоці «Природа» завдяки відео, спеціально знятому для проєкту «Чорнобиль. Подорож» у форматі 360⁰.

«Важливо відкривати таємниці Чорнобиля і передавати ці знання наступним поколінням. Тут має цінність кожна історія, кожен спогад людей у надзвичайних обставинах, свідчення ліквідаторів, науковців, інженерів, колишніх чиновників, військових та усіх, хто має що сказати, ― говорить Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу Президента України. ― Ми прагнемо, щоб Чорнобиль став не місцем забуття, а точкою розвитку і правильних висновків. За ініціативи президента України Володимира Зеленського у чорнобильській зоні починають втілювати інфраструктурні проєкти та запроваджують новітні технології. А платформа «Чорнобиль. Подорож» допомагає зібрати безцінні історії про Чорнобиль і краще зрозуміти, що ж насправді сталося 26 квітня 1986 року та як із цим жити».

Проєкт створений за ініціативи Офісу Президента України Міністерством культури та інформаційної політики України, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, Державним агентством з управління зоною відчуження. Сайт «Чорнобиль. Подорож» розробив веб-продакшн студія Gremcy.

Сайт працює в режимі бета-тестування. З питаннями користувачі можуть звернутися до технічної підтримки: info@chornobyljorney.org

774
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно