Яким буде цьогорічний Ukrainian Young Book Design Awards — головний український конкурс книжкового дизайну

Вже втретє Osnovy Publishing та студія L/Y (ex Hooga.design) проведуть конкурс книжкового дизайну Ukrainian Young Book Design Awards. Участь у конкурсі – безкоштовна. Учасниками конкурсу можуть бути всі охочі від 14 до 30 років, незалежно від своєї спеціалізації, національності чи країни проживання.

Розповідаємо про Ukrainian Young Book Design Awards і чому в ньому потрібно взяти участь.

Про конкурс

У 2019 році видавництво «Основи» разом зі студією L / Y (колишня Hooga.design) започаткували міжнародний конкурс книжкового дизайну Ukrainian Young Book Design Awards. Вже у 2020 році конкурс зібрав майже 400 учасників з 13 країн, серед яких: Україна, Польща, Чехія, Австрія, Португалія, Німеччина, Італія та інші.

Хто може взяти участь

Згідно з умовами конкурсу, один учасник може подати необмежену кількість заявок у різних категоріях. Усі учасники можуть вільно обирати будь-яку тему для своїх концепцій чи ілюстрацій.

Надіслані роботи не повинні використовуватися у вже існуючих книжкових проєктах до моменту подання. У конкурсі можуть брати участь усі від 14 до 30 років, незалежно від їхньої спеціалізації, національності чи країни проживання.

Яким був минулорічний результат

Минулого року п'ятеро українських ілюстраторів та дизайнерів, а також суддів Ukrainian Young Book Design Awards — Сергій Майдуков, Варвара Перекрест, Ольга Жук, Антон Борзов та Ольга Протасова — визначили шортлист 20 найкращих дизайнерів у категоріях з концепту книги, верстки книги, ілюстрації, і обкладинки.

«Фіналісти конкурсу Ukrainian Young Book Design Awards 2020 демонструють, наскільки складним, багатоманітним та концептуально виваженим може бути шлях: від зародження образу до його втілення у макеті майбутньої книги. Чи то самодостатня обкладинка, чи то цілісне оформлення — основою всіх робіт є діалог між словом і зображенням, між сутнісним наративом закладеним автором книги та його візуальним втіленням художником-ілюстратором», — йдеться на сторінці конкурсу.

«Сьогодні, коли література і притаманні певному слову значення стали загальнодоступними в онлайн-просторі, формат друкованого примірника набуває цілком нового сенсу: як для літераторів та книжкових графіків, так і для читачів. Новий сенс породжує нові можливості, але також і нові виклики. Ні, увага і любов до друкованого видання не є проявами ретроградності й опору інноваціям. Тим паче, що будь-яка інновація вже завтра стане новою нормою. Тим більш важливою та унікальною видається здатність мистецтва зберегти своє місце у цій новій реальності. Адже саме унікальний художній супровід допомагає висунути книгу на передній план. Інакше, вона ризикує загубитися серед потоків медійного, словесного та візуального потоку, котрим щоденно блукають сучасні читачі й читачки, глядачі й глядачки», — йдеться на сторінці конкурсу.

Повна минулорічна виставка опублікована на сайті конкурсу.

Цьогорічний конкурс

Цьогоріч заявки приймаються до 30 вересня у п’яти номінаціях:

  • візуальна концепція книжки;
  • макет і верстка;
  • серія ілюстрацій;
  • обкладинка;
  • і спеціальна номінація: Tic Tac ® Fresh Concept.

Один учасник може подати необмежену кількість заявок у різних номінаціях. Учасники самостійно обирають теми для своїх концепцій чи ілюстрацій. Конкурсні роботи на момент подання не повинні бути опублікованими книжковими проєктами.

Для участі у спеціальній номінації Tic Tac ® Fresh Concept необхідно у форматі плакату зобразити цитату або загальний сенс книги, яка подобається учаснику. Мета спеціальної номінації — освіжити усталені бачення про книги і процес їх сприйняття, та через поєднання слів і візуальних образів надати нового значення відомій цитаті чи виданню загалом.

У кожній з номінацій журі обере по одному переможцю, а переможець спеціальної номінації також отримає річний запас свіжості від Tic Tac ® і приз на професійний творчий розвиток у розмірі $1000.

Найкращі роботи обиратимуть:

  • Антон Або – дизайнер та ілюстратор, креативний директор київського бренду M0D44. Співзасновник творчого колективу ОRKA. Викладач ілюстрації в КАМА та Сквот.
  • Сергій Вовк — співзасновник та Chief Creative Officer Kyiv Academy of Media Arts (KAMA), лектор і тьютор, та інші.

Щоб стати учасником конкурсу, потрібно ознайомитись із технічними вимогами до робіт та подати онлайн-заявку.

450
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно