Знову відчути біг: хлопець, що реабілітується після ДТП, подолав VR-напівмарафон

26-річний Сергій Волевач, який проходить тривалу реабілітацію після ДТП, зміг знову відчути себе на пробіжці. Завдяки технологіям віртуальної реальності хлопець подолав напівмарафон пліч-о-пліч із чемпіоном Європи з кросу Сергієм Лебедем. Особливий забіг відбувся в рамках проєкту «Марафон для всіх» від Нової пошти, коли більш ніж 500 бігунів зі всієї України вийшли на дистанцію за тих, хто не може бігати з будь-яких причин.

Минулого року хлопець їхав із сім’єю автомобілем до Києва, коли потрапив у жорстоку ДТП. Внаслідок автокатастрофи дівчина і мати Сергія загинули на місці, а він сам опинився в реанімації з важкими травмами головного мозку. Медики протягом чотирьох місяців підтримували його у стані медикаментозної коми, щоби провести всі необхідні операції.

«Сергія виписали повністю нерухомого із діагнозом «вегетативний стан». Він не міг навіть говорити, але я бачила його усвідомлений погляд, розмовляла з ним і вірила, що настане день, коли він повернеться до повноцінного життя, — каже тітка хлопця Ганна Ковчар. — Я знала, що не варто жаліти себе і складати руки. Ми почали боротися за майбутнє Сергія і недаремно: сьогодні він може читати, розмовляти і заново вчиться ходити».

У день останнього старту осіннього сезону марафонів Нової пошти хлопцю подарували можливість відчути себе знову здоровим та побачити улюблені вулиці Києва. Для цього Сергія привезли до спеціальної студії, обладнаної сотнею екранів та окулярами віртуальної реальності. По той бік дроту був Сергій Лебідь — український легкоатлет, багаторазовий чемпіон Європи з кросу, учасник Олімпійських ігор.

«Підготовка до цього особливого забігу — це не лише сучасні технології та праця десятків фахівців, а й всебічна робота з головним героєм проєкту. Це були кілька надважливих годин із Сергієм: ми провели психологічну консультацію, морально підготували його до старту і протестували VR-технології ще перед забігом. Все для того, аби подарувати Сергію справжнє відчуття бігу», — відзначає президентка Національної психологічної асоціації Валерія Палій.

Спортсмен долав напівмарафон вулицями Києва разом із камерою, що знімає на 180 градусів, а Сергій ніби біг разом із ним за допомогою прямої трансляції через VR-окуляри. Перед завершенням забігу хлопця привезли на Хрещатик, де він разом зі спортсменом перетнув фінішну межу.

«Історія Сергія заслуговує більшого, ніж медаль за участь у «Марафоні для всіх», який зараз переживає момент сили. Він стартував навесні, коли на дистанцію вийшли 500 наших кур’єрів, щоб подолати її за тих, хто не може бігати з будь-яких причин, — говорить Інна Поперешнюк, організаторка проєкту та співзасновниця групи компаній Нова пошта. — Цього сезону ми відкрили реєстрацію для всіх охочих, і в забігові взяли участь понад 1000 українців, зокрема з Ізраїлю, Німеччини та США. Позитивний відгук і разючі історії учасників спонукали нас до важливого рішення — зробити «Марафон для всіх» регулярним забігом у рамках кожного сезону бігових стартів Нової пошти».


696
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно