HR під час війни: досвід бренду Andreas Moskin

Із початком повномасштабного вторгнення багато українських компаній зіштовхнулося із гострою проблемою кадрів. Колишні працівники або покинули країну, або стали до лав ЗСУ. Відтак закривати поточні вакансії стає дедалі складніше, а бізнеси опиняються у надзвичайно конкурентному середовищі роботодавців. Особливо це стосується брендів fashion індустрії, адже виробничий процес вимагає багато вузькопрофільних працівників, яких важко знайти навіть у мирний час.

Андрій Моськін та Андреас Білоус, співзасновники та дизайнери бренду Andreas Moskin

До 24 лютого у бренді Andreas Moskin працювали близько 50 робітників. Уже в березні з команди пішло 15 людей, при тому більшість фахівців - це працівники фабрики, які виїхали за кордон. Утім, ядро вузькопрофільних фахівців виробництва залишилося, адже бренд намагався з усіх сил втримати команду. У той надзвичайно турбулентний час засновники кожного дня їздили на виробництво та офіс й намагалися якомога довше бути поруч із співробітниками, разом співали патріотичних пісень та підтримували один одного.

Війна насправді показала, хто в команді слідує нашим цінностям, а хто переслідував свої власні інтереси й дуже швидко покинув компанію. Так залишилися найсправжніші гравці, адже в цьому житті є щось більше, ніж гроші” - розповідають засновники бренду Андрій Моськін та Андреас Білоус.

Очевидно, що в перші місяці повномасштабного вторгнення продажі фактично зупинилися, при тому ціни та курс в країні суттєво збільшилися. Утім засновники, попри складну фінансову ситуацію, все одно вирішили підвищити працівникам зарплату. Дуже важливо й навіть принципово було показати, що бренд цінує насамперед своїх працівників. Спочатку фабрика, як і більшість підприємств легкої промисловості, почали шити речі на потреби ЗСУ. Та невдовзі з'явилася найбільш лояльні клієнти, які купували по кілька костюмів заради підтримки, а вже потім почали приходити нові клієнти - купували одяг здебільшого на весілля. Виявилося, що багато людей, як планували робити весілля до війни, вирішили не відкладати подію.

З того часу попит поступово зростав і станом на зараз виробництво виросло вдвічі порівняно із довоєнним рівнем. Продажі у 2023 році зросли на 181% порівняно із 2021 роком та на 286% порівняно із 2022 роком. Отож у бренді виникла потреба створювати нові робочі місця для максимально ефективного ведення бізнес та виробничих процесів. Так до команди доєдналося близько 20 нових фахівців - менеджер із міжнародних продажів, команда міжнародного піару, внутрішній піар-менеджер, сервіс та бренд-менеджери, онлайн-стилісти, тейлори та швеї. З напливом нових кадрів з'явилася необхідність залучити в команду HR-менеджерку, разом із якою у бренді запровадили автоматизовану CRM-систему для всіх працівників. Варто відзначити, що серед нових фахівців бренду є кілька внутрішніх переселенців - топ-стилістка Марія із Чернігова і тейлоркиня Наталія із Маріуполя.

Процес адаптації пройшов досить лайтово. У нас надзвичайно дружня атмосфера, багато міні-свят та тімбілдінгів всередині команди” - розповідає Марія.

На момент залучення нових працівників у бренді вже існував високий рівень корпоративної культури. Щоп'ятниці команда збирається на спільне заняття з йоги, а щовівторка - на молитву за миру в Україні. Головний офіс Andreas Moskin знаходяться у Львові, тому для працівників інших міст кожних пів року проводяться екскурсії у місті Лева. Крім того, бренд постійно дбає про професійний розвиток команди, відтак у працівників є можливість пройти навчання на найбільших онлайн-майданчиках корпоративної освіти. Так, зараз триває навчання зі стратегічного маркетингу, піар-менеджменту та клієнтського сервісу.

Отож завдяки прогресивній корпоративній культурі та продуманій системі фінансової мотивації у бренді - велика частка довгожителів. Зараз 60% команди - це фахівці, які працюють в Andreas Moskin понад три роки, а подекуди й від самого заснування. Так, нинішня керівниця відділу продажів починала свій шлях від старту бренду у 2018 році, коли команда налічувала чотири особи - двоє засновників та двоє стилістів. Саме тоді закладалися основні критерії до відбору кадрів.

Ми завжди намагалися передати бренду свої особисті якості, особливо авантюризм та рішучість. І нам цікаві люди, які, можливо, ще не знають як зробити, але точно знають, що зроблять. Власне, нам дуже важливо, щоб в людині був присутній цей дух авантюризму”, - діляться засновники Андрій Моськін та Андреас Білоус.

У бренді пишаються тим, що генеруванням ідей не займається винятково відділ маркетингу. За словами засновників, в Andreas Moskin кожен може проявити свій креатив та потенціал, зокрема у сфері wow-сервісу. Наприклад, цього року оголосили конкурс ідей wow-фішок для сервісу, в результаті визначили троє переможців та втілили їхні ідеї в життя. Засновники переконані, що таким способом бренд передає людям віру в себе.

Впродовж останніх місяців креативна команда та виробництво працювали над створенням нової кутюрної колекції. Засновники Andreas Moskin розповідають, що це новий крок у розвитку, який також передбачає запровадження нових процесів на виробництві, а відтак нових фахівців. Загалом у бренді планують і надалі збільшувати виробництво, адже в перспективі глобальні цілі. Andreas Moskin у довгостроковій перспективі планує розширити географію своїх продажів до 50 країн світу, розширити кежуал-лінійку, лінійку аксесуарів та впровадити унісекс колекції.

Idée fixe by Andreas Moskin

751