Метатеги title та description: що це і чому вони важливі для інтернет-магазину

Підприємницька діяльність часто вимагає занурення в різнопланові задачі. Власнику бізнесу доводиться розбиратись в технічних питаннях, пов’язаних зі створенням інтернет-магазину, його функціонуванням та просуванням.

В цей момент дуже легко не звернути увагу на дрібні деталі, які, на перший погляд, здаються неважливими. Серед таких деталей метатеги title та description на сторінках інтернет-магазину.

Поговоримо про те, що це таке і чому важливо для просування інтернет-магазину в Google.

Що таке метатеги на сайті?

Метатеги — це фрагменти HTML коду на сторінках, що допомагають відвідувачам і пошуковим роботам зрозуміти, яка інформація розміщена на кожній зі сторінок сайту.

Відвідувачі бачать метатеги у результатах видачі Google

Блок тексту в результатах називають сніпетом. Його заголовок Google найчастіше формує з тега title, а опис з тега description. Google розробив офіційні рекомендації по роботі з метатегами. Однак, там досить багато супутніх технічних деталей. Ми зосередимось тільки на тому, що необхідно знати підприємцю і покажемо рішення, які суттєво спростять оптимізацію тегів у вашому інтернет-магазині.

  • Тег title (тайтл) — це ще один з заголовків сторінки. Частіше його використовують саме пошукові роботи, водночас Google радить робити цей заголовок змістовним, не зловживати ключовими словами. Тобто, важливо орієнтуватись і на людей.
  • Description — опис, який доповнює та розширює інформацію про сторінку в title. Він також містить входження пошукових запитів, по яким має ранжуватись сторінка.

Теги title та description мають бути унікальними для кожної сторінки сайту: головної сторінки, каталогу, категорій, картки кожного з товарів та сторінки з додатковою інформацією.

Як метатеги впливають на просування інтернет-магазину

Загалом сайт можна запустити з мінімальними результатами просувати і без заповнених метатегів. Разом з тим, правильно заповнені title та description дають кілька суттєвих переваг:

Метатеги дають Google точніше розуміння того, за якими запитами ранжувати сторінку. В багатьох випадках це важливо і без title та description сторінки можуть ранжуватись не зовсім за тими пошуковими запитами, які вам потрібні.

Метатеги дозволяють сформувати сніпет, що привертає більше уваги в результатах видачі. А це значить, що при однаковій кількості показів сторінка може отримати більше переходів.

В деяких випадках в метатеги можна додати ті запити, які складніше ввести в текст на сторінці. А це розширює можливості для ранжування та отримання трафіку.

Отже, заповнювати метатеги потрібно і важливо. Але як це робити правильно? Давайте про це детальніше.


Поради для написання title та description

Вимоги до правильно оформленого title:

  • довжина від 60 до 70 символів;
  • включає релевантні для змісту сторінки пошукові запити;
  • містить назву бренду;
  • найбільш високочастотний запит має бути на початку тега;
  • в тегах не повинно бути багаторазового повтору пошукових запитів.

Також в тегах можуть бути емоджі та спецсимволи, допускається використання великих літер та цифр всередині тега. Все це робить тайтл більш клікабельним.

Вимоги до оформлення desription:

  • довжина від 120 до 170 символів;
  • ключова інформація та релевантні пошукові запити мають бути на початку тега;
  • опис має бути максимально інформативним та конкретним;
  • дескрипшен має бути унікальним для кожної зі сторінок сайту;
  • не має бути переспаму ключових слів.

В description також можуть бути спецсимволи, цифри та емоджі.


Як генерувати title та description швидко: автоматизовані рішення

Писати тайтл та дескрипшен самостійно для багатьох сторінок буде надто довго і не раціонально. До того ж людина без досвіду може зробити помилки, які зведуть ефект від праці до мінімуму. На щастя, з’явились рішення, які спрощують життя власникам інтернет-магазинів.

Генерація метатегів з ChatGPT

Найпростішим рішенням може бути генерація метатегів з ChatGPT. Але найпростіше не значить найзручніше. Такий варіант хоча і буде безкоштовним, не дасть великого виграшу за часом. У нього будуть кілька мінусів:

Вам доведеться писати деталізовані запити, які за обсягом тексту можуть не поступатись необхідному контенту.

Навіть якщо вказати довжину тегів ChatGPT може створити надто довгі title та description. Доведеться генерувати ще раз.

Тому ми радимо використовувати ChatGPT для інших задач в електронній комерції та діджитал маркетингу.

Генерація метатегів в CMS Shop-Express

Дуже круто, що українські компанії активно впроваджують інструменти на базі штучного інтелекту, які спрощують для власників сайтів десятки задач. Зокрема і генерацію метатегів для сторінок інтернет-магазину. Одне з таких рішень нещодавно запропонували розробники Shop-Express. Це українська платформа для створення інтернет-магазинів. Вона не настільки відома, як аналоги, проте, нічим не поступається.

Як працює генерація title та description ви побачите в цьому відео

Короткий коментар. В основі інструменту та сама модель штучного інтелекту GPT 3. Завдяки інтеграції можна в один клік створити метатеги для всіх мовних версій сторінки. При необхідності ви можете згенерувати теги знов чи підправити результат роботи штучного інтелекту.

Цей інструмент на базі штучного інтелекту перший з кількох, які планують випустити розробники платформи. Загалом в роботі він порадував простотою та хорошими результатами.

Генерація метатегів з інструментами Serpstat

Ще до того, як Chat GPT став офіційно доступний в Україні, розробники Serpstat випустили пакет інструментів для генерації контенту. Вони працюють на базі цієї ж моделі.

Серед цих інструментів генератор title і генератор description.

Обидва інструменти працюють за схожою логікою. Покажемо її на прикладі генератору тайтлів.

Спочатку необхідно обрати текст сторінки, потім ввести текст тою ж мовою, що описує зміст сторінки. Далі просто натисніть кнопку під полем з текстом.

Основна відмінність генератора description в тому, що для початку роботи необхідно буде вести API ключ, який ви знайдете в профілі користувача Serpstat.

На завершення

Отже, title та description важливі для просування інтернет-магазину. Від них залежать клікабельність ваших посилань та трафік на сайт.

Є два основних способи створити метатеги для сторінок вашого інтернет-магазину.

  • Прописати їх вручну. Це досить довго і вимагає досвіду.
  • Згенерувати їх з використанням одного з трьох інструментів, які ми описали вище.

Який з інструментів буде оптимальним? Питання не таке просте, адже в основі кожного з них модель ШІ GPT 3. Багато залежить від інтерфейсу та додаткових можливостей.

На наш погляд, генерація метатегів у ChatGPT виправдовує себе або для невеликих магазинів, або якщо ви можете швидко скласти промт (запит), за яким отримаєте теги одразу для кількох сторінок.

Друга альтернатива — створити інтернет-магазин на Shop-Express та отримати доступ до інструменту генерації метатегів, який збереже вам величезну кількість часу.

Інструменти від Serpstat також дуже потужні і корисні. Однак, їх використання буде виправданим, якщо у вас є штатні спеціалісти, які займатимуться пошуковим просуванням інтернет-магазину та рекламою в Google. Адже саме це основні інструменти платформи.

Слідкуйте за оновленнями і, якщо стаття була корисна для вас, поділіться нею.   

1248