Навіщо інхаус-маркетологу працювати з маркетинговим агентством?

Штатні фахівці переживають за свою справу та залучені до процесу розвитку компанії. Проте, нерідко трапляється так, що інхаус-маркетологи не хочуть працювати у зв'язку з агентствами, виконувати рекомендації та оперативно реагувати на технічні завдання. У цій статті намагатимемося розповісти, чому командна робота агентства та штатних маркетологів — запорука успіху.

Навіщо маркетологу працювати з маркетинговим агентством?

Чому компанія звертається до фахівців із рекламної агенції?

Напевно, тільки в казках маркетологи вміють і круті тексти писати, і seo потихеньку робити, і контекст налаштовувати, та ще при цьому макет листи створювати. Фахівець може поєднувати в собі деякі вміння та навички, але по-справжньому добре розумітися на всьому і відразу не вийде. Наймати окремих фахівців часто компанії просто не вигідно, тому найкращим варіантом є звернення до рекламного агентства.

Що це дає бізнесу? Не потрібно витрачати ресурси на облаштування робочого місця, зарплата співробітника, як правило, перевищує суму комісії агентства, власнику бізнесу легше оцінити рівень фахівців та агенції загалом завдяки відгукам, опублікованим кейсам, репутації на ринку.

Важливо розуміти, що інхаус-маркетологу набагато простіше спілкуватиметься і контролюватиме роботу агентства, тому що це фахівець, який розбирається, як мінімум у маркетингових показниках, і якщо сам не вміє налаштовувати таргетовану рекламу, то точно зможе оцінити результати, дати мудрі правки за текстом. та креативу, більше розповісти про цільову аудиторію.

Директору та власнику бізнесу потрібен внутрішній маркетолог, який зможе регулювати роботу агентства, який зніме щоденний обов'язок спілкування з проджект-менеджерами та отримуватиме просто готовий результат та звіти.

Читайте також: Як просувати Telegram-канал

Інструкція як правильно працювати зі спеціалістами з агентства

Крок 1. Важлива інформація для фахівця

Підготуйте відповіді у документі (а ще краще у вигляді презентації) на такі запитання:

  • Чим займається компанія?
  • Хто ваша цільова аудиторія?
  • Всі матеріали для дизайну (шрифти, логотип у різних варіаціях, фірмові кольори, маскот і т.д.).
  • На які ключові показники орієнтуєтеся по кожному рекламному каналу.
  • Чи був досвід роботи з обраних каналів маркетингу з іншими підрядниками чи самостійно? Якщо так, то що не вийшло приклади робіт.

Відповіді на ці питання допомагатимуть спеціалістам агентства знайти потрібний шлях набагато швидше. Плюс фахівець краще розумітиме поставлені цілі і швидше вникне в суть роботи компанії та продукт.

Крок 2. Заповнення брифа

Швидше за все, ви звернетеся в кілька агенцій, щоб порівняти ціни, компетентність і т.д. Ви залишатимете заявки, і в більшості компаній вам надсилатимуть бриф, щоб ви його заповнили. Цим не варто нехтувати та заповнювати його необхідно якісно, ​​адже відповіді на запитання у брифі ставитимуться до тих видів маркетингових комунікацій, які вас цікавлять. Фахівці складають комерційну пропозицію на основі брифу, значить їм необхідно знати, чи зможуть вони вирішити ваше завдання, і що вам потрібно.

Якщо ви не впевнені, що саме вам потрібно, то проджект-менеджер вам обов'язково передзвонить та допоможе вибрати необхідне.

Крок 3. Очікування КП

Ви заповнили бриф, і тепер розпочинається робота агентства. Фахівець робить для вас комерційну пропозицію, в якій розповідає, як вирішити поставлене завдання, розписує майбутні роботи, які будуть потрібні проекту і пояснює, що означає кожна з них. Якщо вам щось буде не зовсім зрозуміло, краще уточнюйте всі деталі у проджект-менеджера, з яким спілкуєтеся. З вами дійсно хочуть спілкуватися в агентстві і дуже хочуть вас почути, адже лише за допомогою діалогу можна зрозуміти, які саме завдання вирішити.

Крок 4. Яке вибрати КП?

Звертайте увагу на комерційну пропозицію, яку вам надіслали. Швидше за все ви зверталися до кількох агенцій, тепер настав час порівняти, що ж вам можуть запропонувати. Дуже часто агенції люблять пускати пил в очі та ілюструвати КП непотрібною інформацією (наприклад, який хороший канал email, статистика показує, що це найбільш окупний канал у світі).

Вам ця інформація не несе цінності, якщо над проектом працює дилетант, який просто вміє красиво говорити (а то й не він зовсім, а маркетологи агентства, які склали шаблон за нього). Туди і графіків додадуть, і оформлять стильно, і будуть робити все, щоб надати більшої важливості та поставити цінник вище. Якось мені трапилося у конкурентів таке КП і стало сумно від того, що так легко затуманити погляд клієнта строкатими картинками.

Якщо в КП є відповіді на всі запитання, що вас цікавлять, вас влаштовує бюджет і ще й проджект-менеджер виявився приємною людиною, то можете сміливо говорити “так” цим хлопцям.

Крок 5. Стверджуємо формат роботи

Усі формальності дотримані, договір підписано та розпочалася робота. Як працювати так, щоб і ви не відчували запар, і фахівці все зробили вчасно? Дуже просто: необхідно обговорити етапи роботи перед підписанням договору. Наприклад, ви обговорюєте з вашим проджект-менеджером відразу, що на початку місяця ви хочете бачити план робіт на місяць, затверджувати тексти та банери ви будете за два дні до їх публікації та звіти хочете отримувати на початку наступного місяця.

Головне не забувайте, що якщо вас просять затвердити креатив або текст, це не означає, що агенція лінива і нічого не може зробити самостійно. Це означає, що вам показують контент, який запускатиметься в роботу, а значить потрібна ваша думка про правильність підбору та відповідність контенту вашим цілям.

Крок 6. Готуйтеся впроваджувати

Так, впроваджувати потрібно буде багато, якщо хочете хорошого результату. Вам потрібне розсилання? Готуйтеся залучати програміста (можна скористатися агентським) та верифікувати пошту. Потрібно SEO? Тоді впроваджувати треба ще більше і експлуатацією лише програміста справа не обмежиться. Якщо вас просять передати ТЗ дизайнеру або копірайтеру, то проконтролюйте, щоб він отримав його в той же день і краще зайвий раз нагадайте прочитати це ТЗ:)

Якщо фахівці кажуть, що для хороших результатів у розсилці необхідно постійно поповнювати базу, а для цього потрібно впровадити форму збору контактів на сайті, то краще прислухайтеся та разом впровадьте стильну форму, яка постійно приноситиме свіжих читачів.

Крок 7. Пристойності

Просто пам'ятайте, що всі ми люди і кожен може мати вихідний або просто домашній вечір середи. Найкраще домовтеся з проджектом не турбувати один одного після певного часу та на вихідних. Так і ви відпочиватимете від роботи, і ваші колеги не намагатимуться зайти в Google Ads з домашнього ноуту паралельно жарячи котлетки в суботу ввечері.

Ну і насамкінець хочеться сказати, що всі фахівці будуть вам вдячні за зворотний зв'язок. Хорошу чи погану, головне, щоб вона була і маркетолог з агентства міг би вчасно зреагувати на ваші зауваження до своєї роботи.

Інхаус-маркетологи та фахівці з агентства, діючи спільно, створюють потужну силу, яка виводить маркетинг на новий рівень за якістю та результативністю. Докладно про всі аспекти роботи з digital агенцією розповіла наш проджект-менеджер у цій статті.

359