Як просувати Telegram-канал

Ми використовуємо Telegram, щоб спілкуватися з друзями та колегами. Крім того, кожен із нас підписаний на десяток Telegram-каналів, які ми час від часу читаємо. Бізнес також йде до месенджера, щоб підтримувати зв'язок з аудиторією та знаходити нових клієнтів. У цій статті зібрані поради, які допоможуть бізнес-каналам набрати та зберегти читачів, а також уникнути режиму mute.

Для того щоб ваш канал читали, потрібно ретельно працювати над контентом і робити його цікавим. Люди рідко чекають від соцмереж компаній чогось крім реклами своїх послуг, тому запорука успіху в Telegram — давати унікальний і практичний контент. Як і у випадку з Facebook та Instagram, вам необхідно знати цільову аудиторію та опрацювати пул питань, які її цікавлять.

Як просувати Telegram-канал

Наприклад, що хвилює покупців одягу:

  • светр з якої тканини прослужить багато років і не втратить колір та форму?
  • на скільки градусів прати одяг з шовку?
  • варто прати зимову куртку в машинці або віднести в хімчистку?
  • що врахувати під час вибору джинс в інтернет-магазині?

На всі ці питання власник магазину одягу як експерт може відповісти у Telegram-каналі та дати поради своїм читачам. Якою б не була ваша бізнес-сфера, складіть якнайбільше питань і труднощів, з якими стикаються клієнти, це послужить хорошим підґрунтям для контенту.

5 ідей для створення контенту

1. Експертиза

Використовуйте бізнес тематику як величезну колекцію знань, корисних для читачів. Розповідайте про технічні новинки та оновлення iOS та Android, якщо ви займаєтеся електронікою; підказуйте, як обрати велотренажер, якщо продаєте спорттовари; порівнюйте якість готових обідів, якщо ведете кулінарний бізнес.

2. Практична користь

Подумайте, як експертиза вашої компанії може допомогти клієнтам у професійних чи рутинних питаннях. З якими труднощами чи проблемами вони стикаються? Розберіть реальні кейси або дайте відповідь на запитання читачів у Telegram-каналі. Хороший приклад – кар'єрний портал Happy Monday. На їхньому каналі є рубрика «прожарювання резюме». Читачі надсилають власні CV, а досвідчені рекрутери аргументовано вказують на плюси та мінуси, а також дають поради щодо покращення.

3. Найкращі матеріали з блогу

Користувачі нечасто заходять у блоги компанії просто, щоб подивитися, що з'явилося на сайті. Але якщо зацікавити їхню увагу підведенням та інсайтами до статті в Telegram-каналі, то вони зможуть збільшити ваш трафік.

4. Добірки

Добірки - один з найпопулярніших форматів контенту. Вони дають читачам широкий вибір у певній категорії, яка їх цікавить. Це можуть бути програми для тайм-менеджменту, ТОП-книг з мотивації або найкращі матуючі пудри. Все залежить від вашого бізнесу. Приклад - топ програмного забезпечення віддаленої роботи від каналу компанії Бізнес-конструктор.

5. Особистий досвід та інсайти

Від імені CEO або інших досвідчених членів команди поділіться особистими історіями, які можуть навчити чи дати корисний інсайт. Якщо ви продаєте книги, розкажіть, як мудра цитата допомогла налагодити спілкування з другом; якщо ви займаєтеся продажем послуг, розкажіть, як ваш незручний вислів розірвав майбутній контракт.

Цікаво: Навіщо інхаус-маркетологу працювати з маркетинговим агентством?

Як набрати читачів та просувати Telegram-канал

1. Систематичність та різноманітність рубрик

Виберіть оптимальну кількість постів: це може бути як 2 публікації на день, так і 2 публікації на тиждень. У Telegram немає стрічки, як і в інших соцмережах, тому люди читають канали тоді, коли їм зручно. Складіть контент-план, чергуючи різні рубрики. Наприклад, рубрика «просмажування резюме» на Happy Monday виходить по середах, а значить віддані читачі, яким цікавий розбір, її не пропустять.

Також використовуйте тематичні хештеги, які допоможуть читачам прочитати всі пости рубрики, що цікавить.

2. Реклама у інших каналах

Один із найефективніших методів пошуку передплатників — розміщення у тематичних каналах, а також каналах із суміжною ЦА. Підібрати потрібні можна у спеціальних каталогах. Пишете адміністратору, домовляєтеся про рекламний пост, і чекаєте на нових передплатників :-)

3. Взаємний піар

Зробіть вибір Telegram-каналів, які пишуть у схожій з вами тематиці і запропонуйте їм обмінятися постами про канали один одного. До тексту рекламного посту підійдіть творчо - опишіть найцікавіші рубрики та користь від них або дайте пул питань, які порушуєте в каналі.

4. Добірки та каталоги

У мережі популярні статті, які збирають канали певної тематики. Ви можете знайти такі матеріали та запропонувати авторам включити ваш ресурс у наступну добірку. Крім того, розміщуйтесь у каталогах.

5. Інші соцмережі

Використовуйте ваш сайт, Instagram та Facebook, щоб залучити лояльну аудиторію до Telegram. Найголовніше — розкажіть, що унікального є у вашому каналі, про що передплатники не зможуть дізнатися в інших соцмережах вашої компанії.

Для чого потрібні роботи в Telegram?

Боти та послуги допомагають зробити пости візуально естетичнішими, а також взаємодіяти з аудиторією. До речі, деякі з роботів втрачають свою важливість через оновлення Telegram. Наприклад, щоб створити опитування, вам уже не потрібне VoteBot, зробити це можна прямо в меню каналу. В інтернеті є маса туторіалів по роботі з ботами та сервісами, ми ж коротко розповімо про їхні функції:

  • Controller Bot - відкладений постінг, робота з гіперпосиланнями та зображеннями;
  • Markdown - робота розміткою посту, гіперпосиланнями та зображеннями;
  • ChannelAnalyticsBot - статистика каналу;
  • Telegraph – публікація лонгрідів усередині месенджера. Вашим передплатникам не потрібно переходити на сторонні сайти, щоб прочитати статтю;
  • TgStat - аналітика каналу: приріст аудиторії, охоплення і так далі.
894