Пошук. Огляд та порівняння популярних пошукових систем

Пошук інформації в інтернеті став невіднятною частиною сьогоднішнього побуту. Щодня відбуваються мільйони, якщо не мільярди різних пошукових запитів: від пошуку необхідного сайту до різних специфічних статей, або форумів на різну тематику.

Найпопулярнішою пошуковою системою є Google з часткою 92.08% використань по всьому світу станом на липень 2023. Вона стала настільки популярною, що фраза «погуглити» стала в суспільстві спрощеним синонімом до фрази «пошук інформації в інтернеті». І саме через таку монополію люди зовсім забули про існування інших пошукових систем.

Статистика використання пошукових систем станом на липень 2023 від Statcouneter.

Тому в цій статті я хочу порівняти три найцікавіші, на мою думку, пошуковики: Google, Bing та DuckDuckGo і визначити який з них буде найбільш вдалим вибором.

В цьому огляді я не буду розповідати про Яндекс, оскільки це російська, відповідно і ворожа для нас компанія, яка в тому числі й поширює російську пропаганду. Сервіси Yahoo не дуже поширені для українського ринку, тому й оглядати такий продукт не має великого сенсу. А Baidu це повністю китайський пошуковик, який розуміє лише китайську і призначений лише для китайців.

Перше знайомство

Почнімо наше знайомство з пошуковиками з їхньої першої сторінки та те, як вони себе зараз позиціонують.

Google

Першим у нас буде Google. Цю сторінку впізнає буквально ледве не кожен житель нашої планети — логотип Google та поле пошуку по центру сторінки. 

Окрім цього у верхньому правому куті ми можемо побачити наш обліковий запис та усі інші сервіси Google, яких доволі багато.

Google позиціонується, як найкраща пошукова система, надає найбільш релевантні та точні відповіді, а завдяки обліковому запису ви отримуєте доступ до екосистеми продуктів компанії, таких як: пошта, хмарне сховище, офісний пакет та відеохостинг.

Прочитати детальніше про їх пошук, ви зможете на їхньому офіційному сайті.

Bing

Початкова сторінка Bing виглядає зовсім по-іншому аніж у Google. 

Замість світлого, або темного однотонного тону, сайт нас зустрічає цікавим зображенням з різних куточків нашої планети, які оновлюються щодня. А якщо ви користувач Windows, то можете собі завантажити Bing Wallpaper, щоб отримувати нові та цікаві шпалери прямісінько на робочий стіл. 

Окрім поля пошуку, яке знаходиться дещо вище від центру, щоб не перекривати фонове зображення, ми зверху можемо зустріти кнопки сервісів Microsoft та швидкі налаштування. А знизу буде стрічка новин, яка зовсім не релевантна для українського регіону, як і у Windows 11, огляд на яку я вже писав, прочитати ви її зможете за посиланням, проте на сайті їх можна вимкнути.

Bing це частина корпорації Microsoft, і відповідно загальні ідеї компанії спостерігається і тут. Bing запустився у 2009 році, як прямий конкурент Google. Хоч і пошуковик не обігнав Google, проте він зміг посісти друге місце на цьому ринку, що вже є хорошим результатом. По функціоналу Bing та Google доволі схожі, проте логіка пошуку все ж трохи відрізняється. А з недавнього часу Bing почав себе позиціонувати як пошуковик на основі штучного інтелекту після стрімкої популярності ChatGPT. 

Прочитати детальніше про їх пошук, ви зможете на їхньому офіційному сайті.

DuckDuckGo

Головна сторінка DuckDuckGo дуже схожа на Google, виділяються лише помаранчеві акценти та інформація про переваги цього пошуковика.

DuckDuckGo позиціонує себе, як максимально безпечна та приватна пошукова система. Результати пошуку тут не впорядковуються алгоритмам на основі ваших даних, які про вас можуть збирати Google та Microsoft. Зазвичай DuckDuckGo є пошуковою системою за замовчуванням у приватних браузерах, таких як Tor Browser та Vivaldi. Окрім цього у них є власне розширення та з недавніх пір з'явився власний браузер на десктопних ОС.

Прочитати детальніше про їх пошук, ви зможете на їхньому офіційному сайті.

Прості запити

Почнімо наше порівняння з простих запитів по типу погоди, інформації про населений пункт та пошуку новин.

Погода

Почнімо з найпростішого — погоди. 

Google справляється з цим запитом чудово, спершу він показує великий та доволі детальний віджет погоди, а нижче вже показує інші сайти з погодою. Google бере інформацію з сайту weather.com. 

А ось Bing справився з цією роботою найгірше. віджет з погодою находиться на самому низу видимої області, а справа у нас з'являється Bing AI, який пише інформацію про погоду, яка зовсім не збігається з інформацією, яка є на віджеті, а під ним ми бачимо ще й інформацію про місто, хоча ми цього зовсім не просили. Поза тим, Bing використовує власне джерело погоди, а саме MSN Weather. 

Проте варто нам поміняти слова місцями й за запитом «київ погода» у нас з'являється зовсім інший, набагато кращий результат. Великий гарний віджет погоди на всю видиму частину сайту та дуже детальний, показує УФ індекс, швидкість вітру та час сходу та заходу сонця. Пошукові запити у Bing треба ставити дуже уважно.

DuckDuckGo також добре справляється з цією задачею. Проте віджет погоди тут вже побудований на базі Apple WeatherKit, що може бути зручно для тих, хто звик до інформації у вбудованому застосунку погоди на iOS.

Інформація про населений пункт

Тепер подивімось, яку інформацію нам нададуть пошукові системи за назвою населеного пункту, для прикладу я візьму Харків.

Google справився з такою задачею також надзвичайно добре. У видимій області ми бачимо чотири великих віджети: 

  • Найголовніші місця населеного пункту;
  • Розташування на карті;
  • Погода в населеному пункті;
  • Маршрут від вас до населеного пункту. 

Трохи нижче ми бачимо посилання на Вікіпедію та коротку інформацію збоку.

Bing справився з цією задачею по іншому, але не сильно гірше. На всю видиму область ми бачимо інформацію про населений пункт з Вікіпедії та з лівої сторони ми можемо переміщатись по пунктах, які нас цікавлять. З правої сторони ми бачимо коротку інформацію про населений пункт, можемо швидко забронювати рейси та готелі, та трохи нижче побачимо розташування на карті. А трохи вище основної інформації ми бачимо картки, які при натисканні нам дозволять детальніше ознайомитись з населеним пунктом.

DuckDuckGo справився не так інформативно на фоні інших. Спочатку ми бачимо найголовніші посилання стосовно населеного пункту, а справа ми бачимо невеликий віджет короткої інформації про населений пункт та її розташування на карті. 

Інформація про особу

Немало важливим фактором у пошуку інформації в інтернеті є пошук про певну особу, щоб легко можна було переглянути якісь факти з її біографії, які вам можуть знадобитись. Для прикладу я взяв президента України — Володимира Зеленського.

Інформація у Google скомпонована дуже добре. З самого початку ми бачимо портрет особи, його ім'я та прізвище, посаду, а збоку ми бачимо картки для більш точної інформації про нього: освіта, минулі професії та інше. Найпершим посиланням у нас є його інформація з офіційного сайту президента України, нижче бачимо Вікіпедію, його соціальні мережі та новини, а збоку всіх посилань бачимо коротку інформацію про нього: дата народження, зріст, діти, дружина, батьки та інше.

Bing трохи перестарався та дуже перевантажив сторінку. Видима область складається лише з хаотично розкиданих віджетів, через що дуже важко зачепитись за якусь інформацію, нижче ми бачимо останні пов'язані з ним новини та віджет BingAI.

DuckDuckGo у своєму стилі — мінімалізм наше все. Але в цьому випадку я б не сказав, що мінімалізм щось погане, навіть навпаки. У видимій області ми бачимо два головних посилання — офіційний сайт президента України та Вікіпедія, між ними ми можемо переглянути фотографії президента, а збоку в нас красується їхній простенький віджет з короткою інформацією про особистість та всі його соціальні мережі.

Особливості кожної пошукової системи

Кожен з пошуковиків має свій унікальний функціонал, який ніде не можна більше зустріти, з ними я і хочу вас познайомити

Пошукові оператори Google

Завдяки пошуковим оператором можна значно спростити пошук та знайти саме ту інформацію, яка справді потрібна. Їх існує приблизно 44, але ознайоммось з найбільш потрібними.

  • site: допомагає шукати інформацію в конкретному сайті;
  • filetype: шукає вказані типи файлів по типу pdf, docx та інших;
  • define: допомагає знайти визначення;
  • @ пошук за ніком;
  • # пошук за гештегом.

За повним списком операторів можна звернутись за цим посиланням.

З мінусів можна виділити відсутність підказок, і оператори треба вивчати на пам'ять, або зберігати десь у вигляді нотаток.

BingAI

Відносно недавно Bing повністю змінили свій шлях та політику і найголовнішим напрямком для них тепер став пошук на основі штучного інтелекту. При використанні цього пошуковика, ви дуже часто будете зустрічати невеликий віджет з BingAI який буде розповідати про той чи інший пошуковий запит. Більш детально на BingAI ми вже зупинимось у наступних статтях. 

Пошукові ярлики !Bang у DuckDuckGo

Ця функція чимось схожа на пошукові оператори Google, проте в неї є своя особливість. Вони дозволяють виконувати пошук одразу перекидаючи вас на відповідний сайт. Таких ярликів там цілих 13 000, тому проблем з тим, що немає необхідного сайту майже немає. Спробувати їх ви можете прямо з головної сторінки, прописавши знак оклику у пошуку, або ж за сайтом, де представлений весь каталог  ярликів.

Регіональний пошук у DuckDuckGo

Оскільки DuckDuckGo є пошуковиком без алгоритмів, відповідно він не завжди може зрозуміти для якого саме регіону вам видавати інформацію. Для цього розробники вигадали пошук по регіонах, які можна обрати самотужки. Наприклад, прописуючи «Samsung» в пошук без регіонального пошуку, першим посиланням буде офіційний міжнародний сайт Samsung, вмикаючи регіон України, у вас з'явиться український сайт, Австрії — австрійський, Польщі — польський і так далі. Регіональний пошук може бути корисним людям, які досліджують ринок тієї чи іншої країни, не перебуваючи там, адже Google та Bing за замовчуванням вам не дасть таке зробити, для такого у них є розширений пошук, який не сильно зручний.

На завершення

Після майже повної монополії Google на ринку пошукових систем ми зовсім стали забувати й про альтернативи, які протягом всього часу також розвивались. Bing перетворився на пошуковик зі штучним інтелектом, а DuckDuckGo є хорошим варіантом для тих, хто любить приватність та не любить алгоритми на основі дій користувача. Кожен з цих трьох пошуковиків по своєму унікальний. Тому, якщо ви шукаєте якусь інформацію в інтернеті, не бійтесь використовувати більше ніж одну пошукову систему, таким чином ваша загальна продуктивність може значно зрости.

Якщо ви дочитали до цього моменту, значить ця стаття виявилась для вас цікавою. Тому, якщо ви хочете підтримати мій контент, аби я міг і далі писати для вас цікаві статті, можете підтримати мене одноразовим донатом на monobank або Donatello.

Також не забувайте підтримувати нашу армію, адже лише вони можуть забезпечити краще майбутнє та мир у нашій країні.

Дякую усім за увагу❤️

2921