SEO вимоги до сайту в 2022 році для успішного просування

Алгоритми пошукових систем постійно вдосконалюються, а вимоги збільшуються. Якщо ще 7 років тому для просування в топи достатньо було розмістити на сторінках сайту невеликі заcпамлені ключові тексти та масово закупити посилання на біржі, то зараз потрібно ретельно аналізувати ситуацію, підбирати оптимальні рішення, стежити за останніми оновленнями. На що варто звернути увагу насамперед: вивчати нові seo вимоги до пагінації та перелінкування чи зосередитись на контенті?

SEO вимоги до сайту

SEO-тренди 2022: що потрібно впроваджувати вже зараз

Загалом принципи ранжирування не змінилися, але з'явилися нові формати, вимоги та можливості. На даний момент замовити seo рекомендується в кваліфікованому агенстві.

  • Core Web Vitals – метрики швидкості завантаження веб-сайту від Google, які будуть використовуватися при ранжируванні сторінок. Щоб не опинитися в червоній зоні, вже зараз варто оптимізувати: 1) час завантаження найбільшого елемента; Верстка сайту повинна бути заточена під екран, щоб користувач не перегортав сторінку ліворуч-праворуч для перегляду повної інформації.
  • Google E-A-T. Абревіатура розшифровується як експертність-авторитетність-достовірність. Цим трьом критеріям має відповідати ваш контент. Публікуючи матеріали, обов'язково проводьте фактчекінг, посилайтеся на першоджерела, подбайте про те, щоб автор статей знався на темі, сам був експертом.
  • Google Passage Ranking. Завдяки нововведенню інформація може відображатися веб-користувачам навіть із уривка лонгріду. Наприклад, якщо у уривку коректніша, що відповідає запиту користувача інфа, гугл покаже його, а не тематичну статтю. Щоб адаптувати ресурс під параметр, зверніть увагу на оптимізацію контенту, враховуйте seo вимоги до верстки: діліть текст на смислові блоки, використовуйте коректні заголовки, підзаголовки h2, h3.
  • Rich Snippets. Оптимізація сторінок під google-відповіді може бути вашою зоною зростання в 2022. Для цього, повторимося, опрацьовуйте та структуруйте контент, виділяйте визначення в окремий блок, давайте підзаголовки маркованим спискам, таблицям.
  • Турбо-сторінки від Яндекс. Пошуковик намагається просувати власні технології, тому каже, що такі легкі версії веб-сторінок провантажуються у рази швидше, ніж оригінали. Підключити їх можна через Яндекс.Вебмастер, в меню є варіанти онлайн-магазинів, контентних сайтів.

Читайте також: Що таке сторінки AMP

Які тренди 2021 року ще актуальні?

Всі трендові seo вимоги до сайту 2021 року в 2022 стає нормою. Якщо ви не впровадили нововведення вчасно, є шанс застрибнути в останній вагон і зайнятися цим прямо зараз.

  • Мобільна версія. За словами співробітника Google Джона Мюллера, в 2021 ПС повністю перейшла на mobile-first індексацію. Якщо ресурс не адаптований під смартфони, він просто не показуватиметься у видачі. Розробляючи дизайн мобільної версії сайту, враховуйте, що екран смартфона менший, тому важливо залишити тільки найнеобхідніше, щоб користувач міг легко знаходити потрібну інформацію, швидко переходити по сторінках веб-ресурсу.
  • Голосові запити. За 2021 рік більше половини запитів в інтернеті були голосовими, тому найближчого року цей спосіб пошуку нікуди не пропаде. Впроваджуючи його на ресурсі, враховуйте, що ключі для голосового пошуку зазвичай включають питання, «довгі хвости».
  • UX-оптимізація. Пошуковики все більше орієнтуються на комфорт користувачів, тому важливість юзабіліті збільшується. Розробка дизайну перестає бути лише роботою з візуальною частиною: продумуючи зовнішній вигляд майданчика, враховуйте всі нюанси взаємодії людини з web-ресурсом, звертайте увагу на швидкість завантаження сторінок.
  • Локальне SEO. Хоча люди стали частіше купувати в інтернеті, за минулий рік кількість локальних запитів значно зросла. Споживачі зменшили кількість поїздок за покупками, тому для них вкрай важливим стало, чи є товар у конкретному магазині. Для цього напряму зареєструйте компанію на Google Maps, Яндекс.Довідник. Не обмежуйтеся скупими описами – що більше інформації, то краще.

Підсумуємо: щоб зробити web-сайт цікавим для пошукових систем, важливо спиратися на поведінкові фактори, приділяти увагу перелінковки, юзабіліті, контенту, техчастини.

SEO-антитренди 2022: від чого варто відмовитись?

На жаль, часи «чарівних пігулок» минули. Незважаючи на те, що багато проектів, які виросли на швидких рішеннях, все ще залишаються на плаву, у сучасних реаліях старі шляхи вже не спрацюють. SEO просування давно вийшло за межі on-page оптимізації, сьогодні це комплексна постійна робота. Отже, 2022-го вже не актуальні:

  • Прості масові дії та шаблонність підходів. Прийде створювати свою унікальну стратегію під кожен окремий проект.
  • Орієнтація на кілька ключів. ПС ранжують сторінки за сотнями запитів, тому необхідно глибоко занурюватись у тему, використовувати LSI-фрази.
  • Написання марних текстів. Пошуковики стають розумнішими, тому безглуздий контент для контенту буде тягнути сайт на дно.
  • Накрутка поведінкових факторів. Поки що працює, але гугл і яндекс активно роблять кроки для вирішення цієї проблеми.

Трафік перестав бути основною метою просування. Якщо ви щось продаєте, рекомендуємо концентруватися на конверсії – вона буде найточнішим показником ефективності сео-розкрутки.

Замість висновків: рекомендації для покращення ранжування сайту

  • Оптимізуйте ресурс під різні пристрої, щоб користувачеві було однаково зручно замовляти послуги та товари з ноутбука, планшета, смартфона.
  • Покращуйте інформаційну архітектуру вебсайту, щоб відвідувач легко взаємодіяв з майданчиком, швидко знаходив матеріали, що його цікавлять.
  • Проводьте оптимізацію під потреби користувачів: публікуйте корисну експертну інформацію, детальні описи, зручні блоки.
  • Робіть якісний різноманітний контент: текстовий, відео, подкасти. Використовуйте достовірні джерела, фактчекінг.
  • Розвивайте бренд компанії – працюйте із соціальним схваленням, відгуками, розміщуйте реальні фото.
  • Використовуйте широкий функціонал пошукових систем.
2758