Що таке сторінки AMP? Вся правда про створення AMP версії сайту

AMP — сторінки, створені незалежними розробниками для оптимізації швидкості завантаження на мобільних пристроях. Google технологія AMP краще ранжується пошуковою системою, але це не всі бонуси - вона відзначається значком блискавки, що може виділити веб-сайт серед конкурентів.

AMP — сторінки

Що таке технологія AMP від Google?

Прискорені мобільні сторінки AMP – це набір спеціальних тегів (використовуваних для розмітки) та скриптів, дозволених на цих веб-сторінках. При цьому, заборонено використовувати будь-які кастомні скрипти та інлайнові стилі. AMP сайт є полегшеною версією основної платформи.

Швидкість його завантаження, як правило, дорівнює ста відсоткам, що досягається за допомогою зменшення обсягу даних. AMP версія сайту використовує cdn підключення Google, що дозволяє йому при повільному з'єднанні попередньо кешувати сайти на АМР.

Читайте також: SEO вимоги до сайту

Чи потрібне створення AMP сторінок вашому сайту?

Якщо триває боротьба за ТОП-позиції у пошукових запитах, створення сайту із цим інструментом просто необхідне. Завдяки високій швидкості завантаження, просування сайту візьме на себе Google. Accelerated Mobile Pages потрапляють у каруселі видачі гугла, що дає багато можливостей для збільшення конверсії. Тому при розгляді питання необхідності зробити AMP сторінки для сайту, існує тільки ствердна відповідь. Також можна використовувати AMP для інтернет магазину, але не з функціоналом покупки чи оформлення замовлень, а скоріше для опису товарів, матеріалів із блогу та новин. У свою чергу люди потрапляючи та читаючи інформацію з цих веб-сторінок мають можливість перейти на ваш інтернет магазин та здійснити покупку. Створення інтернет-магазину, використовуючи технології AMP з повним набором функцій повноцінного магазину, поки що неможливі.

Чи потрібне створення AMP сторінок

AMP та SЕО?

Як і зазначалося вище, сторінки з AMP технологією мають високу швидкість завантаження відповідно: пошукова система дає невелику перевагу в ранжируванні цих сторінок; людина проводить більше часу на таких веб-сторінках та збільшується кількість переглядів; з'являється можливість потрапити до карусель видачі Google.

Як зробити сторінки AMP?

Верстка AMP сторінок та звичайна верстка сайту не сильно відрізняються одна від одної. Потрібно лише дотримуватися певних правил: задіяти спеціальні теги; не додавати жодних кастомних скриптів; заборонено використання !important; CSS не має перевищувати 50кб. Є плагіни для збирача Gulp, які зможуть полегшити створення AMP сторінок. Сайт на AMP після завершення обов'язково потрібно перевірити на наявність помилок на заточених спеціально для цього сервісах, інакше Google не виводитиме їх у ТОП пошуку.

Плюси та мінуси технології AMP

Безперечно, як і будь-яка технологія, Accelerated Mobile Pages має свої переваги та недоліки. Головний і незаперечний плюс - швидке завантаження сторінки і всі наслідки, які можна витягти з цього. Cайти на AMP: мінуси не можна використовувати кастомний JS; не всі елементи дизайну, які є на основній веб-платформі, можна перенести на AMP; немає віджетів соціальних мереж.

Підведемо підсумки

Безсумнівно, Google технологія AMP має величезну перевагу — високу швидкість завантаження. Це відкриває спеціальні горизонти для проектів, створених за допомогою даного інструменту. У сучасному світі, де лише три секунди визначають поведінкові фактори на веб-порталі (більшість користувачів йдуть, якщо сайт не завантажується більше трьох секунд), швидкість стоїть на першому місці. Через це всі мінуси, пов'язані з обмеженим функціоналом та відсутністю повної кастомізації, меркнуть. Краще отримати спритний мінімалістичний продукт, ніж додати кастомності, але відлякати відвідувачів порожнім екраном, що передує появі хоч якогось наповнення.

1
1328