Як Коза-дереза в кадр потрапила? Вимоги до ведучого в корпоративному відеоконтенті

Бігла через місточок — вхопила кленовий листочок, бігла через гребельку — сьорбнула водички крапельку… Кізонька з української народної казки добре знає, чого хоче, і діє точнісінько за планом. Амбіційна, харизматична, а головне вміє «заспівати» так, щоби Дід усіх рідних із хати повиганяв, а її, Козу-дерезу, пригрів та найсвіжішою травою годував. Лицемірка й маніпуляторка, скажете ви, але ж ні — насправді наша героїня володіє унікальними здібностями, якими не кожен може похвалитися і які необхідні для того, аби захопити та втримати увагу.

Саме таких людей, із такими здібностями ми бачимо щодня в екранах наших гаджетів та телевізорів, саме вони вкладають у наші голови різного роду інформації — хороші, погані, непотрібні. Так от! У тому ж і феномен — ми їх дивимося, слухаємо, любимо… Чим же професійний диктор відрізняється від привабливої людини, яка в принципі не проти з’явитись у кадрі та діяти згідно зі сценарієм?

У статті розповімо, за якими критеріями ми в Ezem Agency шукали ведучу для YouTube каналу нашого клієнта — турагенції Bingo.tours.

  1. Які риси властиві ведучому?
  2. Як має виглядати людина в кадрі?
  3. Як експерименти з образом покращують відео?

Спочатку найсміливіші турагентки спробували свої сили в ролі ведучої огляду готелів. У такому форматі відео ми працювали недовго. Кілька роликів потому стало очевидно, що оператора можна знайти, техніку можна взяти в оренду, сценарій написати, переписати, а потім ще раз підкоригувати… А от професійно начитати текст, впевнено виглядати перед камерою й тим паче захопити увагу глядача не просто.

Ми швидко зрозуміли, що таки так — вона нам потрібна*, ведуча з досвідом роботи на радіо, телебаченні, або ж із театру. І почали пошук кандидатки на роль «обличчя каналу».

*Більш детально про це йдеться в іншому дописі.

Кізонька-розумонька: які риси властиві ведучому?

Версія агенції

Уміння чітко і грамотно висловлюватися. Часом достатньо бути освідченим і начитаним, щоби мова була грамотною й багатою. Професійні ведучі полюбляють застосовувати під час ведення різні літературні прийоми на кшталт порівняння або метафор, але початківцям не радимо козиряти замудрими слівцями. Та і взагалі слід пам’ятати що проста мова збільшує попит, адже є зрозумілою для аудиторії на різних ступенях воронки.

Винахідливість, або широкий кругозір допоможе зуміти сформулювати своє послання й подати його таким чином, щоби викликати потрібну реакцію, емоцію, дію — тут і зараз. Винахідливість пригодиться також, якщо з нудної теми потрібно зробити цікаву, захоплюючу, таку, що чіпляє й залишає глядача перед екраном.

Природний магнетизм — уміння справляти приємне враження, захоплювати увагу й закохувати у свою особистість. Цієї риси важко навчитися; здебільшого, це те, що людина має від природи, і що ми називаємо темпераментом, або харизмою. ДОВІРА — ось, що визначає поняття ХАРИЗМИ. Ми ніколи не зможемо нічого досягти, не викликаючи в людей довіри.

Стресостійкість — звісно ж, ця якість корисна на будь-якій роботі, але варто сказати в цій статті, — що бути ведучим не так просто, як це виглядає з екранів. Тож витримка й холоднокровність допоможе, наприклад, у прямому ефірі, коли, може будь-що статись).

Ми сформулювали свої вимоги та почали пошук. І, бінго! — коза-дереза швидко протоптала собі доріжку на проби ведучої в Bingo.tours. Вона мала за плечима досвід; безцінний, хоч і трохи архаїчний. Цільова аудиторія вже не та, а роль словесної маніпуляторки надто конкурентна. Далі пряма мова — ось що розповіла нам майбутня ведуча YouTube каналу, коли ми стали погоджувати завдання та обов’язки.

Інсайдерська інформація: на зв’язку Ірина Сагайдак

  • Перше, що необхідне для ведення відео проєкту будь-якого формату, — голос. Голос із приємним тембром може схилити людей на ваш бік, переконати їх у вашій правоті. Низка спеціальних вправ допоможе посилити ефект. Ми часто чуємо вислів «поставлений голос»: це голос без вад, благозвучний, сильний, витривалий, із широким діапазоном. А ось неприємний тембр може зіпсувати імідж.
  • Власна, характерна манера подання інформації, чітка дикція та динаміка мовлення, певний темпоритм, вміння імпровізувати, що є безперечно показником професійного надбання та майстерності ведучого загалом — все це досягається за допомогою акторської майстерності*.

*Для натхнення і прикладу пригадаємо фільм «Король говорить», у якому головний герой роками працює над вадами мовлення й таки покращує свої ораторські здібності.

  • Пластична культура — ведучий повинен відчувати себе в кадрі, відчувати свою міміку, жести, щоби природньо поводитись у кадрі. Адже й телегенічна зовнішність не допоможе, якщо буде неорганічна пластика. Неорганічність сама по собі вселяє недовіру до людини.
  • Не менш важливою є й зовнішність, але не варто окреслювати норми та створювати стандарти краси — і це справедливо як для жінок, так і для чоловіків. Йдеться насамперед про те, що людина має мати приємні, пропорційні риси обличчя, доглянуті шкіру і волосся.
  • Телегенічність, або ж «коли камера любить» — здатність людини привабливо виглядати на екрані, тоді як фотогенічність — здатність привабливо виглядати на фото. Не обов’язково володіти модельною зовнішністю або правильними рисами обличчя.

Ведучий — це обличчя каналу, або ж і бренду, його «візитна картка», за якою глядачі складають враження щодо рівня професіоналізму команди, престижності компанії. Професійний ведучий — це гарант високого рейтингу програми, а рейтинг — це реклама вашого бізнесу.

Кізонька-чепурунка: як має виглядати людина в кадрі?

Вдало розроблений імідж диктора збільшує ефективність спілкування з глядачем. Ось елементи, на які варто звернути увагу під час створення іміджу:

  • Одяг ведучої повинен відповідати жанровій формі відеоконтенту: серйозний, діловий (якщо персона в кадрі виступає в ролі експерта, або наставника), чи неформальний (якщо ведуча уособлює друга, однодумця глядачів). Універсальними ж будуть поради про те, що необхідно уникати строкатості в малюнку тканини. Варто віддати перевагу однотонним предметам гардеробу і стежити за гармонійним поєднанням кольорів, аби не зливатися із фоном.
  • Макіяж для кадру має свою специфіку: яскраве світло*, з яким працюють під час запису відео, «з’їдає» частину контурів, тому макіяж повинен бути більш насиченим і щільнішим, аніж повсякденний. Тон шкіри обличчя не повинен відрізнятися від тону шиї, акцент рум’янами на вилицях, для жінок — об’ємна туш для вій, виразні лінії підводки, тіні на верхніх повіках, олівець по лінії брів.

*Важливо сказати, що правильно виставлене світло дозволяє здійснити корекцію овалу обличчя й навпаки — непрофесійне освітлення може підкреслити всі недоліки.

  • Зачіска: легка невимушена укладка, або волосся, зібране в низький хвіст чи пучок.

Кізонька-випускниця: експерименти з образом покращують відео?

Робота над відеоконтентом — це регулярні та контрольовані експерименти. Ведуча каналу Bingo.tours у кожному випуску на каналі варіює та доповнює свій образ, аби підкреслити природню красу й харизму.

Для першого ролику ведуча обрала зелений однотонний жакет (під колір своїх очей) і темний топ, волосся розпущене. Розшифруємо:

  • Позаду білий фон, тож темні жакет і волосся добре виділяються;
  • Довкола багато дрібних деталей різного кольору. Якби на ведучій був ще й строкатий чи яскравий одяг, це б відволікало глядача. А так ми фокусуємо увагу саме на ведучій — нам важливо щоби люди бачили наше «обличчя», і чули наш «голос».
  • Розпущене волосся і джинси дають зрозуміти, що відео не буде схоже на випуск вечірніх новин.

За кілька відео ведуча запропонувала більш неформальний стиль: вдягнула жовту джинсову куртку поверх однотонного чорного, волосся зібране.

  • Ведуча цього разу сидить в чорному кріслі, тож жовтий допоміг не злитися з ним і освіжити кадр загалом, бо позаду сірі й коричневі (нудні) відтінки.
  • На полиці позаду розставлені дрібнички, завдяки яким вдалося зіграти кольорову гаму бренду Bingo.tours та створити кольорову композицію для цікавішого кадру. В кінематографічному всесвіті існує окрема наука, що визначає кольорові акценти, і де жоден предмет і його відтінок не є випадковим.
  • В цьому випадку зібране волосся «вирівнює» нестрогий піджак і, таким чином, ведуча виглядає не надто діловито, але серйозно й охайно.

А потім вона вдалася до експерименту в рамках нового жанру відео.

  • Відео в новій рубриці несуть не лишень інформативний характер, а й жартівливий, а тому можна «вилізти» з офіційно-ділового стилю і побути трохи «пацанкою». Додати мішкуватих худі, крупних прикрас, неформального макіяжу, ну і характерної подачі інформації.
  • Такі відео мають промовляти між рядками: «Я особливо не готувалася до запису; як і ти, глядачу, сиділа перед ноутом/на кухні/в інстаграмі й вирішила поговорити про актуальне.
  • Стиль одягу і манера риторики робить це відео простим у сприйнятті, його легко дивитися і не обов’язково заглиблюватися в суть, натомість можна просто полюбити людину, що в кадрі, за її щирість і безпосередність. А там перенести любов та довіру на бренд турагенції.

Попереду ще гігабайти відео в Youtube та експерименти з образом для нашої Кози-дерези, але головне в ній — вона сама, її хибний досвід, її неповторна особистість та бажання вчитися й бути почутою, побаченою, любимою.

Резюме

Що команда Ezem Agency винесла для себе з досвіду роботи над YouTube каналом і пошуку ведучої:

  • Не існує єдиного правильного образу для ведучого;
  • Стиль та манера подачі повинні відповідати формату відео;
  • Якщо це не новини, потрібно лишати місце для ефекту довільності, «невилизаності»;
  • Ведучий повинен віддзеркалювати свого глядача, цільову аудиторію компанії, тоді більше шансів вплинути на нього й спонукати до дії;
  • Експериментувати можна нескінченно, головне робити це регулярно та піддавати аналізу результат;
  • Зовнішній вигляд — це важливо, але лише тоді, якщо ведучий володіє іншими якостями зі списку, без яких жодна риторика не буде сприйматися:
  1. уміння чітко і грамотно висловлюватися;
  2. голос;
  3. манера подання інформації;
  4. винахідливість;
  5. природний магнетизм;
  6. пластичність;
  7. телегенічність;
  8. стресостійкість.
1226