КІНА НЕ БУДЕ, якщо не буде відео в YouTube. Як ми вивели формулу експертного ютубу з турагенцією Bingo.tours

Summary

Ведемо соцмережі бренду — хочемо йому добра.

80 % маркетологів кличуть в YouTube, бо там 2 мільярди користувачів і 90 % покупців дізнаються про товар. Але цифр забагато не буває, тож ми рахуємо, співставляємо, радимося всередині команди: чи вартуватиме ютуб канал свого бюджету та витрачених зусиль. Бінго! — у кошторисі все співпало, Ezem Agency пропонує турагенції Bingo.tours запустити канал на youtube.

З цією туристичною агенцією ми працюємо не перший рік. Замовники прагнуть обійти своїх конкурентів і не недооцінюють медійний аспект у розвитку бренду. Тож після наданого нами аналізу ринку, затверджують новий довготривалий проєкт.

  • План
  • Процес
  • Поради

План    

У нас є ідея, яка приведе до мети — відеоогляди готелів із різних країн та курортів, різних цінових сегментів, щоби кожен турист міг подивитися і зрозуміти: хоче він туди чи ні. Простою мовою говоритимемо про те, що позначають абревіатурами, а в оцінці готелю спиратимемося на досвід турменеджерів та туристів Bingo.tours.

“Все геніальне — просто! “ — звучить шаблон у голові, втримуємося, щоби не бовкнути зайвого, бо саме час зрозуміти: як усе реалізувати?

Гіпотези

  • 1 година для зйомки, 1 день на монтаж — ютуб канал не вплине на інші процеси в обох компаніях. Турменеджери не відволікатимуться надміру від роботи; фільмування й монтаж впишуться в таймінг та бюджет Ezem.
  • Частота постингу — 4 відео в місяць! Щоби регулярно, але не перегнути палку й не стати для мандрівників чимсь надто доступним.
  • Ролики тривалістю 15 хвилин — ідеальний хронометраж для того, хто хоче знати, чи вартує готель своїх грошей! Відео інших туристичних експертів коливаються в проміжку 3–10 хвилин, а ролики блогерів і бюджетних мандрівників тривають понад пів години.
  • Спеціаліст у кадрі забезпечить довіру глядача: його ж бо, спеціаліста, роками гартували готельєри, авіаперевізники та інші туристи. Тільки він може дістати з моря інформації «золоту рибку» — найцінніше, найдостовірніше, з перших вуст.

Очікування

  1. Достатньо смартфону зі стабілізатором, штативу, мікрофону-петлички та правильного світла.
  2. Для монтажу існує багато програм, деякими з них ми володіємо на базовому рівні. Так би мовити, на тверду 4 з 5. Зокрема, Adobe Premiere та Adobe After Effects.
  3. Задумані ролики не містять нічого надприроднього:
  • запис екрану (якщо тема дозволяє й таке відео розкриє зміст);
  • «розмовляюча голова» — турменеджер виступає в ролі ведучого: оповідає про готель із брендованої локації (офісу);
  • нарізка кадрів (відзнятих чи взятих з офіційних джерел — готелі, туроператори) із закадровою начиткою.

Харизматичні турагенти, які ідеально знаються на готелях, у нас є. Контент кріейтер із досвідом відеозйомки та монтажу є. Та що ж таке? Усі боги відеоконтенту на нашому боці, почнімо!

Вмощуйтеся зручніше, прихопіть відерце морозива, найбільшу ложку в хаті та хустинку, аби втирати сльози смутку чи сміху.

Процес

1 відео

Турагенту продати 10 турів легше, ніж написати сценарій. Це довів перший же ролик. Ми в агенції склали «кістяк» — перелік питань та порядок їхнього викладення, однак на кожне питання експерту треба ще підготувати відповідь: поновити інформацію, щось уточнити, визначити найважливіше, дібрати влучні слова… І весь цей час менеджер, фактично, витрачає час не на продажі, що не йде на користь бізнесу.

Виступити за сценарієм на камеру одним дублем — дуже складно. 4,5 години — наш історичний рекорд із тривалості запису відео. Це багато дублів, перерви на «вдих-видих» і «відволікання» спікера на основну роботу.

Критичні точки: великі розходження по часу, турагенти виснажені.

Перший млинець нанівець. Результат відповідає концепції каналу, однак процес потрібно ще оптимізувати…

2 відео

Написали текст ролика самотужки — вийшло не те, що треба. Ми залучили контент кріейтера для написання сценарію. Турагент надавав йому свою інформацію буквально як є: блокноти, голосові, фото з рекламного туру. Потім «наш агент» проводив дослідження, складав усе це докупи та вибудовував у правильному порядку. І далі турагент передивлявся готовий матеріал та вносив фінальні правки.

Що сказати? Сценарій побачив світ значно швидше, однак ми переконалися, що в чужій справі «без ста грам не розібратися». Деякі абзаци турагент виправляв повністю. Наприклад, офіційна інформація на сайті готельної мережі була застаріла й уже не відповідала дійсності. Або ж дописи чужих туристів на сайтах відгуків виявлялися фейковими й теж невірно передавали фактичний стан речей.

Відкрилося ще одне вузьке місце проєкту: надміру завдань на одного працівника. Контент кріейтер, він же сммник із базовими знаннями комплексного маркетингу, він же відео монтажер — універсальний солдат, аплодуємо стоячи. Але! Він зайнятий, супер-зайнятий, не встигає зробити все перфектно й переживає: я міг би краще, якби мені ще кілька вільних годин. Але інші проєкти нікуди не ділися. Й ось ми чекаємо на готовий ролик, переносимо день постингу заради якісного відео — та тільки регулярний постинг на каналі стоїть за крок від прірви, а таке в нашій справі неприпустимо.

Зменшили «відсоток турагента в кадрі» й замінили закадровою озвучкою — вийшло нудно. Аби вберегти час турагента, ми записали коротше інтерв’ю, а погоджений текст начитав диктор. Здавалося б, ідеальний план! Та під час перегляду готового відео спіймали себе на тому, що дивимося з неохотою, ніби випуск новин. Начитка була така професійна, що мозок автоматично відносив її до ЗМІ й недбало відкидав почуте.

Критичні точки: довге погодження сценарію, невдала ідея зі сторонньою озвучкою.

3 відео

Матеріал для чергового відео готували в режимі усного брифу: нарешті те, що треба! Турагент та працівник агенції сідали пліч-о-пліч і розбирали нотатки. Турагент оповідав усе, що знає, а маркетолог із ввімкненим диктофоном та олівцем у зубах одразу складав пазл огляду нового готелю. До розмови долучалися менеджери, що сиділи поряд. Справа зрушила з мертвої точки.

Фільмування розбили на кілька підходів. У сценарій впліталися живі природні репліки, весь відзнятий матеріал переглядали в прискоренні 1.5х, а в інший день дописували ще кілька фрагментів відео: уже з урахуванням того, чого забракло.

Залучили до зйомок професійного відеооператора та монтажера — бюджет проєкту не постраждав, а за часом виграли.

Почесну місію донести думку тревел експертів довірили ведучій. Годиннички турагентів тікають, клієнти очікують на відповідь, тож ми відмовилися від їхньої присутності в кадрі принаймні для 70 % матеріалу. Замість них виступила інша працівниця Ezem — теж контент кріейтер, але «не простий»: із досвідом роботи на телебаченні.

Шампанського всім! Створили перше, друге, третє відео! Повторили рецепт ще кілька разів, і справа пішла на лад. Усім дякуємо!

Думаєте, усе, філософський камінь ютубу в кармані? Та ні, ми все ще в пошуках точної формули. Постійно збираємо фідбек від турагентів та лояльних туристів, й ось про які критичні точки вони повідомляють:

На те він і досвід, щоби бути драматичним, але SMM Еволюція закликає вдосконалити процес, знаходити рішення, можливості і спеціалістів. Проєкт еволюціонує постійно, спостерігати за ним можна тут.

Поради

Якщо один, а тим більш об’ємний проєкт перетворює будні команди на американські гірки…

Якщо процес схожий на буковинське весілля…

Якщо маркетолог перехрещується на контент кріейтера, а турагент змушує клієнтів чекати, поки виступає на камеру…

Тікайте.

Ой, пробачте, стало схоже на трейлер до жахастика. Та цей кейс знайшов доріжку до успіху, і своїми напрацюваннями ми ділимося радо. Зараз підсумуємо їх.

Формула експертного ютубу

  1. Оптимізувати робочі сили: призначити кожному учаснику лишень їхні рідні завдання, з якими вони справляються без болю в головах. Командир МКС-16 Пеггі Вітсон завжди готова підтримати свій екіпаж і допомогти із налаштуванням приборів, утім, якщо вона буде виконувати обов’язки бортінженера Гарета Рейсмана, хто поведе космічний корабель у космос?
  2. З пропонованого часового проміжку обрати менший хронометраж відео. У відео має бути найцінніше, решту можна розповісти в текстовому форматі за посиланням або в особистій розмові з клієнтом.
  3. На фрілансі або серед партнерів залучити оператора «з приданим»: камерою, освітленням і досвідом зйомки саме для ютубу. Він допоможе шляхом експериментів знайти найкращий варіант подачі відео (його формату, якості картинки, анімаційних елементів). Він правильно кадрує та швидко монтує, він посланий із відео продакшену для реалізації ідей smm агенції.
  4. Подача інформації — важлива! Допоки турагенти проходили б курс із дикторської майстерності та звикали до камери, із завданням уже б упорався ведучий. Людина з досвідом роботи на радіо або телебаченні підходить. Вона вміє викликати симпатію, грамотно та чітко висловлюватися, робити правильні інтонаційні акценти. Це допоможе вашому YouTube отримати більше переглядів.

Резюме

Ми продовжуємо знімати відео огляди, плануємо додаткові рубрики різних форматів, змістів, хронометражів, створюємо ідеї для розкрутки ютуб каналу Bingo.tours. І стає все цікавіше. Власник турагенції надав нам свободу дій, щоби знайти ниточку, яка приведе прямісінько до цільової аудиторії.

Ми в Ezem Agency не боїмося брати в роботу складні проєкти та маневрувати впродовж процесу. Найкращим варіант стане лишень тоді, коли й замовник, і виконавець матимуть ентузіазм, мотивацію та сили любити свій бренд і просувати його до класних цифр.

Бажаємо SMM Еволюції кожному бізнесу й нагадуємо, що YouTube ласкаво запрошує вас!

2077