Як розрахувати бюджет рекламної кампанії для запуску контекстної реклами?

Контекст-реклама – один із найефективніших інструментів веб-просування комерційних проектів. Google adwords контекстна реклама дає хороші охоплення, точно потрапляє до цільової аудиторії, одразу залучає на сайт потенційних клієнтів, швидко окупається. За безлічі плюсів контекст має і мінус – значні ризики втратити гроші. Щоб уникнути нераціональних фінансових витрат, необхідно грамотно розробити маркетингову стратегію та прикинути, скільки потрібно коштів на її реалізацію. Як це зробити? Розберемо конкретний приклад розрахунку бюджету рекламної кампанії.

PPC (контекстна реклама)

Формуємо семантику

Перше, що потрібно зробити, щоб розрахувати зразковий бюджет рекламної кампанії в інтернеті – це розібратися із ключовими фразами. Чому це критично важливо? Тому що саме з них пошуковик буде «видавати» користувачам ваші оголошення. Так з урахуванням механізмів систем підрахунку, без попереднього збору ключів, планування бюджету рекламної кампанії стає неможливим.

Щоб сформувати семантику, можна використовувати Планувальник ключових слів (Google Ads), Serpstat, Key Collector, Ahrefs. При зборі ключових ключів дотримуйтесь рекомендацій:

  • комбінуйте низько-, середньо-, високочастотні входження;
  • увімкніть транслітерацію, синоніми, сленгові, неочевидні назви продукту;
  • складіть список мінус-слів.

Наявність великого семантичного ядра дозволить отримати найбільш наближений до дійсності результат, визначити, який мінімальний бюджет необхідний запуску контекстної реклами в гугл.

Робимо підрахунки

Кожен власник бізнесу хоче за мінімальних вкладень отримувати максимальний прибуток. Тому не дивно, що всіх цікавить вартість контексту та способи скоротити витрати на інтернет-просування. Розуміння цього дозволяє грамотно визначити бюджет на контекстну рекламу та, головне, зрозуміти її рентабельність.

Щоб ви могли побачити механіку процесу, розберемо, як проводиться прогноз бюджету рекламної кампанії в GoogleAds на прикладі інтернет-магазину басейнів:

  1. Заходимо до «Планувальника». Вводимо цільовий для нас запит: купити басейн.
  2. Гугл враховує мовний націлення (за мовою інтерфейсу), тому після введення переліку ключових слів, виберіть необхідний вам гео- та мовний націлення
  3. Завантажуємо список ключів у форматі CSV чи Google-таблиць.
  4. Щоб визначити кількість запитів, переходимо до прогнозів.
  5. Проводимо розрахунок бюджету на рекламну кампанію: завантажуємо перелік релевантних ключових входжень, отримуємо детальний план із ціною за клік, числом показів, середньою позицією, CTR.

На його підставі вже може бути здійснена оцінка бюджету рекламної кампанії google. Виходячи з даних, вкладаючи 20.000 грн, ви отримаєте приблизно 4.800 кліків по оголошеннях за середньої другої позиції в пошуковій видачі.

Читайте також: Що таке сторінки AMP?

Враховуємо нюанси

Розробка плану маркетингу вимагає врахування всієї наявної інформації. Якщо обліковий запис не новий і в ньому є конверсії, ви зможете використовувати їх, додавши коефіцієнт до наведених раніше показників.

Більш точно розрахувати, яким має бути рекламний бюджет компанії на контекстну рекламу, дозволяють допоміжні інструменти «Планувальника». Система надає план за пристроями, розташуваннями, які можна застосовувати для розширених коригувань ставок, геотаргетингу.

PPC (контекстна реклама)

Звичайно, це не всі методи визначення та формування бюджету реклами. Розуміння точної картини потребує глибшого аудиту (з урахуванням особливостей вашого бізнесу, ніші загалом).

У чому підступ інструментів прогнозування?

Здавалося б, достатньо зробити прогноз бюджету контекстної реклами в Google, і все, запускаємо контекст, отримуємо прибуток. Проте реальні витрати відрізнятимуться.

Google-прогнози засновані на статистиці, накопиченій пошуковою системою за останні плюс-мінус 28 діб.

Багато слів-запитів мають сезонність, тому сформувати якийсь середній бюджет закладати на рекламу інтернет магазину для сезонних продуктів за попередніми прорахунками буде просто неможливо.

Читайте також: Чек-лист перевірки ефективності вашого SMM

Прогнозування орієнтоване лише на просування у Гугле, інформація про контекстно-медийным мережам не надається.

Google-прогнози передбачають лише цілодобовий показ публікацій. Якщо ви плануєте налаштувати покази лише на денний або лише на нічний час, результати «чорнових» обчислень не відповідатимуть реальності.

Крім того, ціна кліка за різних стратегій показу буде відрізнятися. Якщо ви плануєте наголошувати на конверсії, а конкуренти при цьому будуть працювати над максимізацією кліків, формування та складання бюджету на рекламу на основі систем прогнозування буде безглуздим.

То чи потрібні підрахунки?

Попередній розрахунок витрат - свого роду орієнтири, за якими власник веб-сайту зможе прикинути можливі витрати. І вони особливо важливі при просуванні абсолютно нових інтернет-кампаній, які ще не мають статистики.

Цілком інша ситуація, якщо ви хочете підвищити результативність існуючої інтернет-кампанії. Тут варто зосередитись на аналізі наявних показників: які запити принесли найбільшу конверсію та дохід. Також не зайвим буде проаналізувати успішні стратегії конкурентів. І це не про витрати, а про підходи до маркетингу. Замість того, щоб ставити запитання «як дізнатися бюджет конкурентів на контекстну рекламу?», краще проаналізуйте їх тексти, посадкові сторінки, методи залучення ЦА.

І підсумуємо. Крім даних Google-планувальника варто також брати до уваги зовнішні фактори, які можуть вплинути на попит вашого продукту. Грунтуючись на цих показниках, ви зможете оптимізувати контекстну рекламу так, щоб вона приносила гарний прибуток за прийнятних вкладень.

908