У КПІ показали проєкт інноваційного укриття для студентів

28 березня, на нульовому поверсі центральної бібліотеки КПІ ім. І. Сікорського відбулася пресконференція за участі представників МОН і ДСНС України, керівництва політехніки, компанії CLUST і головного архітектора студії Peker&Partners. Під час зустрічі спікери обговорювали питання нових безпекових стандартів у системі освіти України на прикладі інноваційного бомбосховища CLUST SPACE, який незабаром зʼявиться в бібліотеці КПІ.

Конференцію в бомбосховищі організували представники компанії CLUST разом з КПІ, щоб привернути увагу до проблеми укриттів при вищих навчальних закладах знайти спільні безпекові рішення, які можна масштабувати на територію всієї України.

За словами Начальника управління організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС в Україні Олега Стоволоса, на початок вересня 2022 року лише 50% вищих навчальних закладів знайшли приміщення, які можна використовувати як укриття під час тривоги. Це означає, що лише половина закладів освіти могла забезпечити освітній процес під час повномасштабної війни, яка триває.

Але наявність бомбосховища — це лише частина рішення. Для безперервного комфортного навчання важливо створити умови. Тому Руслан Тимофєєв, засновник компанії CLUST, виступив з ініціативою реорганізувати наявні бомбосховища і перетворити їх на сучасні освітні хаби, які працюватимуть, як під час тривоги, так і в мирні часи.

«Ми точно знаємо, що станом на сьогодні в жодного українця немає сірої зони. Є лише біле і чорне. Українці більше не дають можливості бізнесу сказати “я тут тільки для того, щоб заробляти гроші”. Бізнес має можливість допомагати реалізовувати системні економічні зміни. І неймовірно велика кількість українського бізнесу зараз цим займається. Ми б хотіли бути взірцем такого бізнесу у сфері освіти і стати драйвером нового підходу до безпеки у сфері освіти, саме тому започаткували проєкт CLUST SPACE», — коментує Руслан Тимофєєв.

Перший мультифункціональний простір зʼявиться протягом року саме в Київській політехніці — у підвальному приміщенні загальною площею 600 м². Укриття буде розділено на кілька зон: великий відкритий простір для навчання і проведення лекцій, а також читацький сектор, кімната для відеодзвінків, невеликий кафетерій, ігрова зона та інклюзивні вбиральні. Усі учасники конференції мали змогу оцінити дизайн-проєкт та інноваційні рішення робочої групи завдяки технологіям віртуальної реальності.

«Зараз ви знаходитеся в приміщенні, яке мало надихає на креативність: пошарпані стіни, застарілі лампочки. Говорити про те, що тут народиться якась цікава проривна ідея, дуже важко. А саме середовище часто надихає на створення нових ідей. І якраз ці завдання — поєднання комфорту для забезпечення і розвитку нових ідей — були покладені в першооснову проєкту, який сьогодні називається smart shelter CLUST SPACE», — так прокоментував ініціативу побудови інноваційного укриття Проректор з наукової частини КПІ ім. І. Сікорського Віталій Пасічник.

А Начальник Головного управління з реалізації політик у сфері науки та інновації Департаменту науки та інновації Олег Хименко у своєму виступі підкреслив:

«До цього моменту ставилося лише питання безпеки, тобто лише необхідність гарантувати безпечне перебування людей. Але поєднання в приміщенні можливості реалізації кількох функцій, не тільки життєво необхідних, але й тих, які дозволяють використовувати цей час продуктивно, тобто покинути одне комфортне середовище і прийти в інше комфортне середовище, як на мене, це дуже круто. Тому я би хотів, щоб цей досвід масштабувався».

У зустрічі також взяв участь архітектор Павло Пекер, який має досвід роботи з подібними проєктами в Іраку та Лівії. Саме його студія розробила дизайн-проєкт мультифункціонального укриття.

«Була ідея створити таке укриття, яке не було б схоже на сірий підвал. Була задача зробити такий простір, щоб студентам хотілося сюди йти, щоб вони відчували тут безпечні умови і щоб знаходження тут не асоціювалося з чимось стресовим, щоб тут народжувались нові інженерні винаходи, нові ідеї, нові творчі стосунки.

Цей проєкт — це симбіоз укриття, побудованого відповідно до норм, і коворкінгу з розумним зонуванням, де можна навчатися, слухати лекції, проводити семінари тощо».

За оцінкою архітектора, проєкт коштуватиме приблизно 350 тисяч євро — плюс-мінус 15%. Найбільшим технічним викликом він називає інженерні рішення, бо зараз в підвальному приміщенні немає комунікацій, їх доведеться прокладати з нуля.

Завершальним виступом була доповідь керівниці проєкту smart shelter CLUST SPACE і Head of CSR CLUST Анастасії Войткевич. Вона наголосила на тому, що зараз український бізнес повинен допомагати країні та нести соціальну відповідальність.

«Головна мета проєкту — забезпечення безперервного освітнього процесу в Україні. Це важливо, оскільки, що освіта — це фундамент для того, щоб змінювати країну на краще і впроваджувати ефективні зміни. Освіта — це все. І це головна цінність нашої компанії. Саме тому це знайшло такий великий відгук у нас. Ми вважаємо, що відповідальний бізнес має інвестувати ресурси в подібні ініціативи».

Керівниця проєкту зазначила, що в компанію вже надходять запити з інших університетів України, тому команда шукає партнерів серед громадських організацій, державних установ, представників бізнесу, щоб реалізувати проєкт інноваційних укриттів і масштабувати досвід на всю територію України. 

Джерело: пресреліз

845
CASES
Україна, Київ
Пробний період
Отримайте 7 днів доступу до всіх курсів безкоштовно

Отримайте доступ до всіх онлайн-курсів від Креативної Практики про дизайн, розробку та креативне підприємництво.

Отримати безкоштовно