Два роки без Inditex: як на бренд Andreas Moskin вплинула відсутність світового ретейлера

У перші дні повномасштабного вторгнення українська модна індустрія буквально завмерла, проте вітчизняні виробники, які і все суспільство, дуже швидко перейшли до рішучих дій. У ситуації, коли продажі фактично зупинилися, більшість брендів перепрофілювалися й почали виробляти речі для ЗСУ. Проте уже за кілька місяців з'являється перший попит та формується новий ландшафт fashion індустрії. Відтак бренди адаптують свій розвиток під нову реальність, а деякі з них навіть перевершують свої довоєнні показники. До того ж, вихід із ринку України Inditex із початком повномасштабного вторгнення суттєво підсвітив українського виробника.

Андрій Моськін та Андреас Білоус, засновники та дизайнери бренду Andreas Moskin

Andreas Moskin - серед тих брендів, яким вдалося мінімізувати усі ризики, пов`язані із війною, та суттєво вирости порівняно із довоєнним рівнем. Станом на зараз виробництво виросло вдвічі порівняно із довоєнним рівнем. Продажі у 2023 році зросли на 181% порівняно із 2021 роком та на 286% порівняно із 2022 роком. Хоча продажі бренду у березні-квітні фактично зупинилися.

Тоді фабрика, попри загальнонаціональний економічний простій, не зачинилася, а поринула у волонтерську діяльність разом із багатьма іншими українськими бізнесами. Команда активно шукала волонтерські організації, які потребували допомоги у пошитті речей на ЗСУ. Та серед найбільших викликів, які постали перед брендом після 24 лютого, була проблема кадрів. Працівники продовжували отримувати зарплату, утім все одно багато фахівців пішли з компанії - одні евакуювалися за кордон, інші пішли до війська. До того ж в той час, коли усі продажі й доходи зупинилися, виникла потреба суттєво підвищити зарплату, адже збільшився курс та ціни. Засновники бренду розповідають, що їм було дуже принципово та важливо показати, що компанія цінує своїх працівників. Урешті-решт ядро професіоналів залишилося у бренді і за кілька місяців з'явилися перші продажі. Найбільш лояльні клієнти, які слідкували за діяльністю бренду у соціальних мережах, замовляли по кілька костюмів у знак підтримки. А згодом прийшли клієнти, які купували костюми на весілля: виявилося, що багато людей, як планували робити весілля до війни, вирішили не відкладати подію.

Фабрика Andreas Moskin почала роботу у 2020 році

Невдовзі стало зрозуміло, що найбільші гравці пішли із ринку і, здавалося б, українські виробники лише виграють від тектонічних змін в індустрії. Проте для нас нічого особливо не змінилося», - розповідають засновники бренду Андрій Моськін та Андреас Білоус.

За даними гендиректора компанії Pro-Consulting Олександра Соколова, до повномасштабного вторгнення частка іноземних fashion-рітейлерів на ринку складала 78%. Власне, останній рік-два, коли такі гіганти індустрії, як HnМ чи Inditex, пішли з України, споживачі почали стрімко відкривати для себе вітчизняні бренди. Разом з тим виникали інші проблеми - порушення ланцюжка виробництва, падіння купівельної спроможності населення, відтік кадрів. Утім, за словами речників бренду, нові умови ринку не надто вплинули на бренду, насамперед через відносну нішовість їхнього бізнесу.

Костюм із завищеними плечима - фірмовий дизайн бренду

Так, Andreas Moskin працює у преміум-сегменті для аудиторії зі стабільно високою купівельною спроможністю, в той час, як вихід із ринку іноземних рітейлерів, дав поштовх і нові можливості попиту насамперед для мас-маркетових гравців, які реалізують свою продукцію переважно у ТРЦ. Наразі Andreas Moskin практикує формати бутиків лише поза межами ТРЦ та має амбітні цілі на іноземному ринку.

Очевидно, що настрої у суспільстві також змінили продукт українських брендів, адже мода завжди гостро реагувала на резонансні події. Отож українські виробники почали активно працювати із національної символікою. У певний момент могло здатися, що вітчизняні бізнеси спекулюють на українській символіці, однак сьогодні в індустрії прийнято дуже обережно працювати із національними мотивами - давати більше креативу та легкості в естетиці й уникати баналізації. За шість років роботи Andreas Moskin зробив 6 дропів із чоловічими вишиванками і за словами засновників бренду це були речі найвищого попиту.

Андрій Моськін, засновник та дизайнер бренду Andreas Moskin

Мабуть, у багатьох брендів була думка перепрофілюватися і робити винятково вишиванки. Хоч ми й глибоко шануємо національні символи, для нас було важливо не перегнути палицю із цим типом одягу й залишитися вірним своєму ДНК та місії», - зізнаються речники бренду.

Суттєво змінити продукт та перепрофілюватися - це один із сценарії розвитку в нинішніх умовах. Бренди усе частіше закривають актуальні запити на термобілизну, спальники, форму, плитоноски, взуття. Проте велика частка гравців індустрії сьогодні обирає стратегію Go Global, тобто шлях адаптації своєї продукції до міжнародного ринку, а відтак розширення за кордон. Такий сценарій більше підходить для дизайнерських брендів з унікальним асортиментом — адже для виходу на ринок доведеться подолати конкуренцію європейських марок та мас-маркету.

Засновники Andreas Moskin розповідають, що вони ближчі радше до другого сценарію. Саме тому за останній рік бренд посилився багатьма фахівцями, які працюють з іноземними ринками.

Процес створення новорічного дропу Idee fixe

Наша глобальна мета – популяризація українського продукту у світі. Хочеться, щоб емблема Made in Ukraine була символом беззаперечної якості та престижу», - переконані засновники.

Так, у кінці 2023 року Andreas Moskin випустив святковий дроп Idee fixe, який був покликаний привернути увагу міжнародної аудиторії. У колекції присутні елементи одягу, які можуть бути не зовсім зрозумілі вітчизняній аудиторії, проте в міжнародному контексті ці самі елементи виглядають органічно. Наприклад, у колекції представлені чоловічий корсет, пишне пальто із пір’я чи штани у сіточку, прикрашені кристалами. Відтак уже зараз бренд отримує схвальні відгуки від закордонної аудиторії та публікації в іноземних ЗМІ, зокрема в Esquire, New York Style Quide чи Fashion Capital.

Образ Andreas Moskin на London Fashion Week

Найбільше ми хвилювалися про фітбек вітчизняного клієнта, проте уже в перші дні отримали гарні повідомлення від лояльної аудиторії бренду. Багато чоловіків казали, що їм до вподоби радше класичні моделі, проте нова кревтивна лінійки викликає повагу до бренду, адже це історія про самовираження і свободу», - розповідають речники бренду.

Наступний кутюрний реліз Andreas Moskin представив уже на UA in UK Fashion Show в рамках офіційного розкладу London Fashion Week та став перший українським чоловічим брендом, що представив свою колекцію на цьому рівні. А вже зараз бренд готується до участь в Barcelona Bridal Fashion Week та European Bridal Week в Ессені.

404