Медійна реклама, що це таке?

Як привернути увагу до свого бренду чи послуги? Як ефективніше подати покупцеві свою продукцію? Як залучити нових клієнтів та утримати старих? Питання, якими ставляться підприємці, виробники та офіційні дилери, які бажають підвищити рівень продажів на ринку з високою конкуренцією. Рішення є – це медійна реклама в інтернеті, ефективний спосіб просування продукції.

Медійна реклама

Що таке реклама?

Інформаційний потік, що надходить, настільки великий, а конкуренція настільки велика, що для привернення уваги до продукції, виробники вдаються до різних способів. Одним із таких є медіа-реклама, що впливає на користувача методом візуального сприйняття даних.

Читайте ще - Як набрати перших підписників у Instagram 2022

Медіамікс – це комплексна передача інформації за допомогою візуальних та аудіоматеріалів:

  • звукові доріжки;
  • інтерактивні елементи;
  • контекстно-медійна реклама як тексту;
  • анімовані ролики;
  • брендовані короткі відеоролики;
  • фотографії.

Зарубіжні інтернет-маркетологи називають медійку display ads, що перекладається як медійна «дисплейна» публікація. При правильному оформленні завдання, оповіщення такого характеру здатні вивести бізнес на новий рівень та залучити потік зацікавлених користувачів для онлайн-магазину різної спрямованості.

Завдання медійки

Що таке медійна реклама простими словами? Це рекламний продукт, який передає інформацію глядачеві за допомогою тексту, відео, звуку. Медійка використовується під час маркетингового розвитку інтернет-ресурсів, конкретних послуг, товарів, продукції, брендів.

Користувачі та нові клієнти залучаються за допомогою візуалізації конкретних матеріалів, переглядаючи флеш-фото, короткі ролики, інтерактивні зображення, прослуховуючи аудіо.

Читайте ще - Цілі контент-маркетингу

В інтернет просторі медіамікси мають найбільший потенціал. Для представлення продукції або бренду пропонується широкий вибір майданчиків, від універсальних до тематичних:

  • тематичні форуми;
  • ресурси новин;
  • інформаційні майданчики;
  • інтернет-газети, журнали;
  • соціальні мережі.

Інформаційний ролик можна розміщувати на будь-яких порталах, які оснащені такими технічними параметрами, та пропонують тематичні послуги. Варто відзначити переваги розміщення медійної реклами в Яндекс-Директі, де представлений великий вибір налаштувань, єдиний інтерфейс, реєстр тематичних ресурсів, що пройшли строгу перевірку.

Рівень сприйняття користувачами

На отримання потрібної інформації під час перегляду ролика потрібно до 10 секунд. Інформаційні дані фіксуються лише на рівні підсвідомості. І навіть якщо глядач не вловив інформацію миттєво, шанс того, що при повторному перегляді заздалегідь сприйнята інформація «випливе» в пам'яті.

Під час розробки блоків медійного типу застосовуються психологічні прийоми, які впливають підсвідомість глядача. Рекламники вміло підбирають графіку, ємні та чіпляючі слогани, оптимальне оформлення кольорів. Комплексний підхід привертає увагу клієнта, виробляє приємні асоціації, формує лояльне ставлення до бренду.

Що робить медіа-анонс?

  • просуває послугу, відбираючи клієнтів за допомогою цільової спрямованості;
  • підвищує інтерес користувача до майданчика, інтернет-ресурсу;
  • підтримує імідж компанії та пропонує продукцію за допомогою відомих роликів;
  • приваблює нову аудиторію, яка ще знайома з компанією, продукцією;
  • надає інформацію про акції, вигідні пропозиції, нові заходи, знижки;
  • стимулює користувача користуватися послугами, придбати продукцію, товар.

Ефективність медійки в тому, що тут немає цілеспрямованого продажу «в лоб». Мета: приваблива та ненав'язлива подача, привернення уваги до бренду.

Види та формати

В інтернеті медійка відображається у різних форматах. Маркетингові організації роблять вибір, виходячи з поставлені завдання, аудиторію, переваги замовника. Деякі помилково вважають, що інструмент просування полягає лише в банерах, оскільки по суті медійний двигун – це сукупність візуальної та звукової передачі інформації. У маркетингу пропонуються різні види медійної реклами.

Банери (тизери)

Найбільш часто зустрічається вид рекламної продукції, є блок різного розміру, наповнений текстовим або графічним змістом. Мета банера: привернути увагу аудиторії, розповісти про новинки та акції, зробити продукт впізнаваним серед широкої публіки. Банери наголошують на іміджі, і охоплюють максимальну кількість глядачів.

Формати тизерів:

  • Тизери-імітації. Мають зовнішній вигляд смс соцмереж, спливають у нижній частині сторінки. Розміщення текстових або відео повідомлень оптимальне для всіх ресурсів, оскільки інструмент не дратує користувача, привертає увагу, імітує популярні майданчики. Зміст текстової інформації залежить від поставленої мети.
  • Розтяжки. Розташування у верхній частині сторінки, висота 90 пікселів, можуть розширитися або звузитися під час масштабування. Розміщуються по всій ширині вікна.
  • Розхлоп. Складається із пари flash-роликів. Перший має стандартний розмір, другий розкривається за повнорозмірним масштабом вікна. Розворот при наведенні курсору або кліка.
  • Річ-медіа. Реклама, що виникає на кілька секунд поверх контенту, що вивчається. Інтерактивна публікація супроводжується звуковими та анімаційними ефектами. Клік призводить до переходу на промо-сторінку. Даний метод банерної реклами відноситься до агресивної подачі інформації, здатний викликати роздратування.
  • Поп-андер. Привертає увагу користувача, який закрив сторінку ресурсу. Метод привернення уваги також агресивний, вимагає від відвідувача додаткових маніпуляцій на перегляд.

Перелічені анонси ефективні, але не забезпечують тривалого результату. У більшості випадків увага користувача відзначається при першому контакті з інформаційним блоком, при наступних зустрічах виникає банерна сліпота, а точніше відсутність інтересу з боку глядача.

Позбавити відвідувача про банерну сліпоту можна шляхом наповнення змістом, актуальним з обліку пошуку, інформацією, що викликає позитивні емоції. Грамотно розроблений банер для медійної реклами підвищує інтерес користувача, і успішно працює на благо розвитку бізнесу.

Текстові, графічні блоки

Універсальні блоки, що не викликають роздратування, чіпляють своїм яскравим оформленням, креативними картинками, привабливими заголовками. Інформаційне рекламне повідомлення візуально схоже на дизайн сайту, викликає довіру користувачів, трохи нагадує нативну рекламу.

Формат простий у розробці, не займає багато часу для створення, не потребує великих фінансових витрат. Основна мета маркетолога - це створення інформаційного блоку найбільш відповідного дизайну з сайтом. Графічні тести добре працюють на тематичних майданчиках.

Відеореклама

Інформаційні відеоматеріали почали використовувати маркетинговими компаніями пізніше класичних анонсів. Популярність контенту такого формату знаходиться на піку і частіше розміщується на хостингах типу YouTube, Vimeo. У відеоплеєрах огляди продукції або послуг запускаються в момент відтворення, проте застосовуються інші способи. Приклади:

Оверлей - відеореклама статичного типу, що розміщується внизу блоку програвача. Демонстрація огляду відбувається під час перегляду основного відео.

Пре-рол – найпопулярніший ролик, який демонструється перед початком вибраного відео. Середня тривалість 15-20 секунд, через 5 секунд користувач може відмовитися від подальшого перегляду.

Пост-рол перериває ролик, що переглядається, для демонстрації інформації користувачеві. Запуск відео можливий через заданий час, після паузи.

Відеоролики супроводжуються посиланнями, які ведуть заінтересованого користувача на сайт послуги, продукції, компанії.

Брендування

Найекономічніший спосіб розповісти про себе, свою продукцію. Формат використовують великі організації, здатні дозволити собі вкласти чимало коштів у рекламну організацію. Вартість залежить від типу іміджевого просування, кількості задіяних рекламників, залучення знаменитостей.

Брендування рекомендується застосовувати на майданчиках із високим рейтингом. Публікації високо оцінюються аудиторією, формують розуміння у винятковості послуги чи бренду. Терміни розміщення визначаються з урахуванням регіонального націлення, і можуть становити від 1 до 30 діб. Загалом терміни розміщення прив'язані до певної події, періоду акцій.

При формуванні публікації застосовуються різні прийоми:

  • створення однакової концепції;
  • розробка унікальної підкладки;
  • курсор замінюється інтерактивною деталлю;
  • використання вкладок з корисною інформацією;
  • заміна колірного дизайну пошукового рядка.

Для досягнення максимального результату застосовуються фірмові знаки та кольорова гама компанії, бренду, продукції. Брендування не викликає подразнення та негативних емоцій.

Створюючи тергетингову медійну рекламу, можна впливати на клієнтів та користувачів цілеспрямовано за допомогою налаштування тематичного націлення. Маркетинговий інструмент виділяє ЦА за заданими запитами, віковим обмеженням, статевої власності.

Географічна настройка звужує коло користувачів, виділяючи відвідувачів із зазначених регіонів, міст, населених пунктів. Такий прийом є актуальним для організацій, які ведуть бізнес у конкретному регіоні. Територіально можна поділяти великі маркетингові компанії. У такому разі ЦА побачить пропозиції та акції, призначені для їхнього міста, регіону.

Застосування веб-маркетингу на просторах інтернету дає безліч переваг:

  • популяризація та впізнаваність бренду збільшується в рази;
  • охоплення ЦА максимальне, за рахунок розміщення на топових сайтах;
  • перегляд статистики, коригування стратегії, можливість удосконалення;
  • налаштування націлення для конкретної аудиторії, географічного розташування;
  • формування позитивних емоцій у ЦА;
  • формування емоційного зв'язку між покупцем та компанією;
  • інтерактивність представлених форматів.

Основні переваги медійної реклами в тому, що вдається досягти швидкої впізнаваності продукту, розкрутити бренд, залучити нових замовників, клієнтів. З недоліків варто відзначити високі витрати, які здебільшого окупаються швидко. Також спостерігається низька клікабельність без використання націлювання, ризик формування банерної сліпоти у користувачів.

Де розмістити

Розміщення медійки допускається на всіх доступних ресурсах і майданчиках, але потрібно враховувати тематичну спрямованість, регіон, вид рекламованого продукту. Для публікації можна використати:

  • Google Ads забезпечує коректну роботу з графічними публікаціями, текстовими, відеорекламою на YouTube. Надаються різні формати оплати: кліки, цільові, покази.
  • Відеорекламні платформи: Videoseed, BeSeed, YouTube.
  • Соцмережі показали високу ефективність. Рекламна компанія організується з допомогою внутрішніх інструментів.
  • Яндекс. Директ має масштабну маркетингову мережу, де представлено вибір із 40 тисяч ресурсів. Медійна реклама в Яндекс Директі дозволяє встановлювати практично всі представлені публікації.

Вибравши для розвитку компанії та просування продукції медійну рекламу, можна одразу вирішити кілька завдань: анонсувати новинки, запропонувати акції, познайомити з брендом, підвищити трафік. Важливі моменти: уважно вибирайте майданчик з тематичним напрямом, не використовуйте нав'язливі анонси, застосовуйте креативні ідеї, уважно стежте за статистикою через системні аналітики.

2762