10 речей, які я зрозумів протягом 15 років ведення ІТ бізнесу

Моє ім'я Юрій Рибкін. Я співзасновник компанії CodeIT. Більше ніж 15 років тому я і мій товариш заснували IT бізнес з розробки цифрових продуктів.

У цій статті хочу поділитися десятьма речами, які я зрозумів за 15 років ведення IT бізнесу.

1. Потреби бізнесу спершу, а технології потім

Дуже важливо правильно ідентифікувати справжні потреби бізнесу для того, щоб розробити продукт, який задовольняє клієнта. Іноді, замість того, щоб впроваджувати складні технології, можна знайти тимчасове просте рішення.

Проаналізуйте та чітко сформулюйте потреби бізнесу перед тим, як розробляти новий продукт. Це допоможе зорієнтуватися, яке рішення необхідне в конкретний момент.

Як приклад, один із наших клієнтів знаходився на межі втрати користувачів свого продукту через баги у критичному функціоналі. І хоча його першочерговим запитом був тотальний рефакторинг з використанням найновіших технологій, ми ж запропонували спершу зосередити зусилля на тимчасовій стабілізації продукту, та утриманні користувачів. А вже наступним кроком ми фокусувалися на технічному боргу та рефакторингу.

2. Довірчі відносини з клієнтами допомагають розвивати бізнес

Довірчі відносини з клієнтами є основою успішного бізнесу. Саме на них можна будувати надійну мережу постійних клієнтів та партнерів.

На ранніх етапах, у нашій компанії виникла ситуація, коли ми не мали достатню експертизу для того, щоб розробити функціонал, який потребував клієнт. Також був випадок, коли клієнт не мав змогу оплачувати послуги нашої компанії.

У обох випадках, ми відверто обговорили всі проблеми та знайшли рішення разом з замовниками. Клієнти залишились задоволеними, оскільки обидва проєкти були успішно завершені.

Як результат, у нашій компанії ми відстежували до шести рівнів рекомендацій. Люди з усіх рівнів рекомендацій були нашими клієнтами.

3. Треба вміти продавати себе не тільки клієнтам, але і потенційним членам команди

Великі компанії можуть запропонувати багато чого для того, щоб залучати спеціалістів високого рівня. Але, це надзвичайно важко набирати до команди найкращих спеціалістів коли ви власник маленької компанії або стартапу.

Для того, щоб переконати спеціалістів долучитися до вашої команди необхідно:

  • розповідати тільки правду про проєкти, доступні ресурси, та плани компанії;
  • показати, що ви дійсно вірите у свою ідею та готові важко працювати;
  • застосовувати свою харизму.

Як приклад, ці правила допомогли нам залучити першого технічного спеціаліста на початку розвитку компанії. Наразі, він обіймає посаду Chief Technical Officer (CTO) у компанії.

4. Не треба боятися помилок

Не варто боятися помилитися. Страх помилки може дуже негативно впливати на розвиток компанії.

Необхідно просто прийняти той факт, що неможливо уникнути помилок в роботі чи бізнесі. Якщо помилки чи неправильні рішення трапляються на Вашому шляху в бізнесі, потрібно швидко знаходити розв'язання проблем, та продовжувати рухатися далі

Наприклад, у нашій роботі в команді, ми завжди наголошуємо, що не сваримо за помилки. Помиляються всі. Головне - зробити висновки, навчитися з цього досвіду та більше їх не повторювати. Як результат, ми побачили, що члени команди набагато відкритіші зі своїми менеджерами. І це - неймовірно круто, коли до тебе хтось відкрито каже “Я накосячив. Можемо виправити!”, а не приховує це й намагається відбрехатися.

5. Будь-які рішення потрібно приймати швидко

Ні в якому разі не потрібно відкладати приймання будь-яких рішень. Коли ви власник бізнесу в дуже конкурентній ніші, немає часу на зволікання. Вам все одно доведеться зробити це, незважаючи коли. Тому, найкраща стратегія – прийняти рішення та працювати з наслідками, якими б вони не були.

Найкраще це можна було простежити у лютому: як швидко реагували люди та компанії, чи були у них заздалегідь прийняті рішення. Ми не вірили до останнього моменту в те, що може статися повномасштабне вторгнення. Але вирішили не тягнути та заздалегідь створити contingency-план для того, щоб мати змогу миттєво відреагувати на будь-яку небезпеку. Він був запущений о 4:30 24 лютого, як тільки пролунали перші вибухи в місті. На сьогодні, план був ефективно реалізований більш ніж на 80%.

Тому я раджу одразу прораховувати можливі майбутні ризики вже сьогодні, аналізуючи новини та можливі загрози. Це достатньо неприємна процедура - думати про негативні сценарії, враховуючи, що відбувається в країні. Але далі це може допомогти врятувати не тільки бізнес, а і життя людей.

6. Розділення обов'язків відіграє важливу роль у розвитку бізнесу

Делегування робочих обов'язків допомагає вивільнити час для того, щоб вести перемовини з клієнтами та розробляти нові стратегії розвитку бізнесу. Також, потрібно довіряти членам команди та забути про практики мікроменеджменту.

Цілком ймовірно, що на початкових етапах, керівникові доведеться самому ”тягнути” на собі різні ролі в бізнесі. Але проторену дорогу все ж таки потрібно вчасно передати профільному фахівцю, який підніме якість і продуктивність цієї бізнес-функції до висот.

У CodeIT на чолі майже всіх департаментів є свої керівники, а колись усі ці ролі виконували ми з партнером удвох. Це займало дуже багато часу та відволікало нас від стратегічного мислення й планування. Якщо зараз нам потрібно було б знову виконувати всі ці обовʼязки удвох, то мабуть нам знадобилося десь 72 години у добі. І все одно, ми б не змогли виконати всі ті задачі з якістю, як це роблять наші менеджери, бо вони найкращі фахівці своєї справи.

7. Керівники повинні мати практичні навички та результати роботи

Не варто залучати до роботи керівників, які не мають власних практичних навичок в досягненні результатів або в користуванні необхідними інструментами. Наприклад, якщо ви залучаєте керівника SEO відділу, він повинен мати практичні навички користування SEO інструментами. Тоді його прогнози та плани будуть основані саме на власному досвіді, помилках та досягненнях.

Також, важливо особисто тестувати будь-яку ідею чи процес. Менеджер на власному досвіді має розуміти процеси компанії.

8. Розпочаті задачі потрібно закінчувати

Якщо у вас з'являються сумніви, що розпочата задача повинна бути завершена, то завжди вирішуйте закінчити її. У будь-якому випадку, ви отримаєте результат, який може бути неочевидний під час роботи над задачею. Навіть негативний результат кращий ніж нічого.

Наприклад, ми оцінюємо низьку результативність проведеної рекламної кампанії як базу для аналізу та покращення наступних кампаній. І кожний невдалий досвід з підрядниками - це точне розуміння, на що звертати увагу в майбутньому та як уникнути помилок.

9. Дуже важливо створювати комфортні умови праці

Члени команди повинні бути задоволені умовами праці для того, щоб виконувати свої обов'язки ефективно. Потрібно прагнути до того, щоб усі фахівці виконували ті завдання, які їм цікаві. У таких випадках виникає самомотивація, яка природним способом веде до високої продуктивності.

Кажуть, що новий “KPI” - розшифровується як Keep People Interested (тримай команду задоволеною). Команда CodeIT - наша найбільша цінність. Тому ми не тільки намагаємося розподіляти проєкти за інтересами, а й приділяємо велику увагу HR процесам. Важливі зворотний зв'язок, увага до потреб команди, інформування про будь-які зміни, загальні мітинги, розвиток та внутрішні заходи, подарунки й приємності.

Також, дуже ефективно у нашому випадку працює політика “Відкритих дверей”. Членам команди важливо розуміти, що їх вислухають та почують. Для нас же важливо розвиватися разом з командою.

10. Безперервне зростання – єдиний спосіб підтримувати розвиток компанії

IT, як і багато інших індустрій, розвивається дуже швидко. Тому, необхідно постійно знаходитися в пошуку нових технологій та інноваційних рішень для бізнесу.

Дуже важко залишатися на одному місці в середовищі, яке постійно змінюється. Саме тому єдине правильне рішення – зростати та масштабувати бізнес, не зважаючи на будь-які випробування.

Навіть трагічні події можуть стати знаком рухатися уперед. Головний офіс компанії знаходився у Харкові. І серед задач стратегії компанії на 2022 рік, було і відкриття нового delivery-центру. Війна не тільки не завадила цим планам, а й пришвидшила й збільшила їх, адже довелось відкрити 2 нових офіси.

Спочатку, ми змогли зробити робочий простір для частини команди в готелі, у якому вони проживали в центрі України з першого тижня вторгнення. Проте на цьому вирішили не зупинятися: ми дивилися наперед та зрозуміли, що скоро спеціалісти будуть втомлюватися від обставин та віддаленої роботи, їм потрібна буде соціалізація й об’єднання з колегами, людьми зі спільними інтересами. Саме тому, було прийнято рішення щодо відкриття нових офісів: у Вінниці та Болгарії. 

3210