10 стратегій перетворення співробітників на амбасадорів бренду

У наш час для компаній, що мріють про зіркову команду, HR-брендинг перетворюється на магічний інгредієнт успіху. Одним з ключових елементів ефективного HR-брендингу є співробітники компанії, які виступають амбасадорами бренду. Вони транслюють цінності організації та діляться своїм досвідом роботи, тим самим підвищуючи її привабливість в очах потенційних кандидатів.

Співробітники, які щиро вірять у місію та цінності своєї компанії, є найбільш переконливими амбасадорами. Стаючи амбасадорами бренду, вони допомагають встановити міцний зв'язок між організацією та її цільовою аудиторією. Їхня щира зацікавленість і підтримка бренду може позитивно впливати на клієнтів, постачальників та потенційних працівників, збільшуючи шанси на співпрацю з компанією. Таким чином, амбасадори виступають у ролі своєрідного моста, що з'єднує цінності компанії з потребами та бажаннями аудиторії.

Дослідження показують: 76% людей більш схильні довіряти контенту, яким діляться звичайні люди, ніж контенту, яким діляться бренди. Тож якщо ваші співробітники рекомендують ваш бізнес своїм друзям і родичам, ви можете вчетверо збільшити кількість своїх клієнтів.

Разом з тим, 65% компаній, які впровадили формальні програми корпоративних амбасадорів, спостерігають збільшення впізнаваності свого бренду. Це підкреслює значення співробітників як внутрішнього активу, який часто лишається без уваги, але може мати великий вплив на кінцевий результат роботи компанії.

Роль амбасадорів бренду в бізнесі

Роль співробітників як амбасадорів бренду виходить за рамки простого поширення корпоративних повідомлень. Вони є захисниками, які активно взаємодіють зі своєю мережею, як онлайн, так і офлайн. У такий спосіб вони формують довіру та лояльність до бренду компанії у зовнішньому світі.

Співробітники - амбасадори бренду є його голосом, вони діляться особистим досвідом та інсайтами, щоб створити справжній зв'язок зі своєю аудиторією. Вони розуміють важливість сторітелінгу і використовують його як потужний інструмент для донесення цінностей та місії бренду. Ділячись своїми історіями, вони надають бренду людського характеру, що робить його більш зрозумілим та доступним для аудиторії.

Амбасадори бренду не бояться демонструвати вразливість. Вони розуміють, що прозорість і щирість – це ключ до побудови довіри. Відкрито ділячись своїми викликами та перемогами, вони надихають інших і створюють відчуття спільноти навколо бренду. Ця спільнота сприяє підвищенню лояльності та заохочує клієнтів самим ставати адвокатами бренду.

Крім того, співробітники - амбасадори бренду відіграють життєво важливу роль в антикризовому управлінні. Їх поведінка допомагає зменшити занепокоєння при надзвичайних ситуаціях та зберегти репутацію. Демонструючи свою непохитну відданість бренду, вони вселяють довіру як внутрішнім, так і зовнішнім стейкхолдерам.

10 ідей, які допоможуть колегам стали супергероями бренду

1. Чітко донесіть своє бачення

Ви точно знаєте, що ваша компанія – це не просто офіс, а дещо більше? А ваші колеги в курсі? Чи легко їм зрозуміти, чому ваш бренд особливий і яка місія у вашої компанії?

«Ми хочемо змінити світ» звучить круто, але що це означає насправді?

Важливо поділитися своїм баченням місії компанії зі своєю командою в чіткий спосіб. Дайте команді щось реальне і важливе, з чим вона зможе працювати. Розкажіть історію, яка надихнула вас на це бачення, щоб ваші співробітники могли переказати її своїми словами.

Підкресліть, що робить ваш бренд неповторним. Коли члени команди це зрозуміють, вони з радістю поділяться цим з усім світом.

2. Дізнайтеся більше про свою команду

Компанії часто витрачають купу грошей і часу, щоб краще зрозуміти своїх клієнтів. Це має сенс. Адже коли ти знаєш, що важливо для тих, кому ти продаєш, тим краще можеш апелювати до їхніх цінностей, потреб і бажань.

Той самий принцип стосується і співробітників. У наш час, коли люди готові легко змінювати роботу заради кращих умов, критично важливо розуміти, що крутиться в головах вашої команди. Що її запалює, що мотивує, і чому члени команди обрали саме вашу компанію.

Коли ви це усвідомите, зрозумієте, наскільки легше стане спілкуватися зі співробітниками і ділитися з ними своїми ідеями, особливо в соцмережах. Це як відкрити секретний код до їхніх сердець і умів, що зробить вашу спільну роботу не просто роботою, а чимось більшим.

3. Зробіть ставку на відкритість

Подумайте про комунікацію як про дорогу з двостороннім рухом. Це може звучати як щось очевидне, але деякі компанії все ще грають за правилами "згори донизу", що може змусити співробітників почуватися недооціненими і засмученими. Але відкритість змінює все.

Керівник компанії Buffer, яка займається розробкою програмного забезпечення для соціальних мереж, Джоел Гаскойн, свого часу зазначив: «Прозорість породжує довіру, а довіра є основою для чудової командної роботи». І з ним важко не погодитись.

Коли співробітники довірять своєму роботодавцю, часто із задоволенням розповідають про нього в соцмережах.

4. Забудьте про обмеження, надайте інструменти

Багато брендів продовжують обтяжувати своїх співробітників нескінченними правилами та інструкціями про те, що не можна публікувати і як не можна публікувати.

Натомість краще зосередитися на створенні цікавих матеріалів, якими ваші співробітники зможуть поділитися.

Чи є у вашої компанії подкаст? Корисні відео? Кумедні історії? Все це дозволить співробітникам без зайвих зусиль та з приємністю розповідати про бренд. Більше того, якісний контент сприяє формуванню позитивного ставлення до вашого бренду серед клієнтів.

5. Забезпечте навчання

Попри те, що більшість співробітників має загальне уявлення про соціальні мережі, це не гарантує їх впевненого володіння ключовими стратегіями ефективної роботи в них.

Ось чому базові тренінги щодо роботи в соціальних медіа можуть допомогти перетворити члена команди в амбасадора бренду, який пише епічні пости, що представляють ваш бренд у найкращому світлі й збирають тисячі лайків й репостів.

Це може бути формат простих місячних воркшопів або розробка інформативного посібника, який легко інтегрувати в пакет робочих матеріалів.

6. Організуйте спільний доступ до контенту

Якщо у вас є контент, яким співробітники можуть ділитися, розмістіть його там, де до нього можна легко отримати доступ. Це можна зробити різними способами, включаючи використання хмарних сховищ та спеціалізованих серверів.

Альтернативою може стати створення спільної дошки на Pinterest, де співробітники матимуть змогу обмінюватися не лише контентом, створеним компанією, але й цікавими їм лінками та ресурсами, що відповідають загальним цілям бренду.

7. Зробіть щось, про що захочеться розповісти

Наявність внутрішніх амбасадорів бренду йде пліч-о-пліч із сильною корпоративною культурою. Коли працівники відчувають, що їхня робота приносить не просто прибуток, а щось більш цінне, вони можуть говорити про неї з почуттям гордості.

Чи долучається ваша компанія до волонтерських ініціатив? Чи залучаєте ви співробітників до участі в благодійних проектах? Чи є ваші тімбілдінги справді незабутніми? Шляхи до створення неймовірного контенту для спільного використання не мають меж.

8. Стимулюйте створення контенту всією командою

Важливо створити середовище, де кожен співробітник відчуває себе цінним і залученим до процесу створення контенту. Ви можете організувати регулярні творчі зустрічі, де команда обмінюватиметься ідеями, або влаштувати внутрішні конкурси на найкращий контент, що сприятиме дружній конкуренції та інноваціям.

Пам'ятайте, що кожен співробітник унікальний і може зробити ваш контент резонансним для певного сегменту аудиторії.

9. Покажіть співробітникам, наскільки ви їх цінуєте

Бути амбасадором бренду ніколи не повинно бути невдячною роботою. Адже ніхто не хоче бути гвинтиком у великому механізмі, натомість кожен хоче бути супергероєм. Важливо, щоб кожен член команди розумів, як саме його зусилля впливають на загальну картину успіху.

Тримайте працівників у курсі подій і винагороджуйте їх, коли вони допомагають вам досягти певних результатів.

10. Дайте зелене світло для розвитку особистих брендів співробітників

Чудово, коли ваші колеги діляться чимось про компанію, в якій працюють. А ще краще, коли вони мають тисячі підписників і репутацію лідерів думок або впливових у своїх колах особистостей.

Тому не вагайтеся дати вашій команді простір для розвитку їхніх особистих брендів. Підтримуйте їх у створенні блогів, відео або просто в обговоренні улюблених тем.

Коментуйте їхні публікації, ставте вподобайки, підписуйтесь на них. Це ваш спосіб підтримати їх, а вони, у свою чергу, підтримають вас. Підтримуючи цей взаємовигідний зв'язок, ви допоможете вашому бренду не просто вирости, але й злетіти на новий рівень.

Перетворення співробітників на амбасадорів бренду – це не просто стратегія HR-маркетингу, це інвестиція в культуру вашої компанії та її майбутнє. Від визнання зусиль співробітників до підтримки розвитку особистих брендів, кожен крок, який ви робитимете на цій ниві, сприятиме створенню більш згуртованої та мотивованої команди. Це ж, в свою чергу, не тільки підвищить моральний дух всередині колективу, але й служитиме потужним каталізатором для зростання вашого бренду.  

1149