5 способів визначити, про що вести комунікацію під час війни

Все, що було заплановано до 24.02, залишається до 24.02. Український бізнес перейшов в нову реальність. Частина закрилася, інша – релокейтнулася, а ще певний відсоток вивіз свій бізнес за кордон.

Проте які можуть бути продажі, якщо ви не спілкуєтеся зі своєю аудиторією? Заготовлені пости в SMM, розіграші, флаєри та банерна реклама вже лежать в далеких папках на комп’ютерах і прийшов час адаптуватися.

Так, можливо, ви вже випустили жовто-блакитну колекцію (якщо не одягу, то хоча б печива), і воскресили таргетовану рекламу. А що далі? Як вести комунікацію? Тож я підготувала 5 власних методів, як визначити, про що говорити з вашою цільовою аудиторією під час війни.

1. Наприклад, їм дуже важливо знати про можливість та швидкість доставки. Або ж вони цікавляться, чи піде частина грошей з їх нового худі на ЗСУ? Чи їм просто треба знайти реально робочі відділення, щоб не палити бензин, роз’їжджаючи по місту?

Час говорити про дійсно корисне та актуальне без вираженої похвали вашого товару. Якщо ваш бізнес сьогодні закриває певну потребу клієнта – скажіть про це. Вони шукають швидкого вирішення питань, а не креативний банер

2. Ваша цільова аудиторія точно сидить в Telegram або групах за інтересами у Facebook. Що у них “болить” сьогодні, які емоції в них переважають, яку лексику використовують. Для вас це як подорож в іншу країну, щоб поговорити з native speaker. Там точно можна дістати ряд інсайтів, які ви можете використати у власній комунікації.

3. Клієнти конкурентів – це, як на мене, ще цікавіша аудиторія. Адже, впевнена, ви не раз думали, як їх заманити до себе. Прийшов час почитати, що їх турбує, цікавить, що їм важливо дізнатися саме зараз, чому. А після – дати це у нових банерах з хорошим таргетологом.

Наприклад, під постом конкурентів повторюється питання, чи можна доставити вишиванку до Польщі?

Окей, які наші наступні кроки? Дізнатися про логістику від складу до Польщі, розрахувати час та термін доставки. А після – зробити гарненький банер зі своєю вишиванкою та копірайтом “Я буду в тебе за 3 дні у Польщі!”

4. Зараз жовто-блакитний контент починає зливатися. Є великий ризик, що ваш продукт не зможуть відрізнити від конкурентів. І продажі підуть за російським кораблем.

Тут, знову ж таки, вам стануть у нагоді польові дослідження. Ваші клієнти волонтерять, допомагають з житлом чи одягом, сміливо борються в рядах ЗСУ або ж хоча б переказують гроші? Чи зможете ви в цей момент бути поруч? Стати посередником між перевіреними волонтерами та вашою аудиторію, форсонувши збір грошей через свої канали. Або ж ви паралельно з весняною колекцією відшиваєте броніки? Повірте, це надважливо чути. Адже так ви на своєму фронті тримаєте оборону.

5. Чесно розповідайте про свої перемоги і невдачі. З якими труднощами ви стикнулися під час війни та як їх вирішували. Покажіть власних героїв — своїх працівників та їх історії. Нехай аудиторія бачить обличчя вашого бізнесу, як реальну людину, так зростатиме довіра.


І пам’ятайте, що кожним своїм кроком для виживання вашого бізнесу сьогодні ви рятуєте Українську економіку завтра. Разом до перемоги! СЛАВА УКРАЇНІ!

1
2296