60% компаній мають вакансії, у яких надають перевагу ветеранам, — перші результати проєкту «Назустріч»

Коли компанія адаптується до потреб ветерана, вона стає комфортнішою і для інших співробітників, і для клієнтів. Наскільки український бізнес готовий до працевлаштування ветеранів і які слабкі ланки необхідно пропрацювати?

18 грудня 2023 року Work.ua презентував інструмент самооцінки для організацій — чекліст «Наскільки ваша компанія готова брати на роботу ветеранів». З його допомогою бізнес може зрозуміти, що вже зроблено, а що варто доопрацювати для працевлаштування ветеранів.

Це важливо, адже за прогнозом уряду, після завершення війни ми матимемо до 5 млн ветеранів та осіб дотичних до ветеранської політики. Водночас понад 60% компаній ніколи не мали подібного досвіду, хоча й відкриті до нього. Але мало бути відкритими до ветеранів — потрібно ще напрацювати та впровадити нові рішення щодо найму, безбарʼєрності, психологічної підтримки, корпоративної культури тощо.

Тож наскільки українські компанії готові брати на роботу ветеранів? Щоб зʼясувати це, підібʼємо перші підсумки проєкту Work.ua з працевлаштування ветеранів «Назустріч» і проаналізуємо відповіді підприємств, установ і організацій, що пройшли чекліст.

Як працює чекліст?

При підготовці цього інструменту ми враховували найкращі практики українських і зарубіжних роботодавців, рекомендації експертів та урядових структур, отримали зворотний зв’язок від військових і ветеранської спільноти та громадських організацій.

Чекліст складається з 43 запитань, які розділені за блоками:

  • «Насамперед»;
  • «Пошук і найм»;
  • «Здоров’я і безбар’єрність»;
  • «Адаптація та психологічна підтримка»;
  • «Корпоративні практики та соціальна відповідальність».

Таким чином, цей інструмент підсвічує ключові аспекти, що є важливими на всіх етапах працевлаштування ветеранів. 

Усі запитання мають «вагу» і різний вплив на підсумкову оцінку. Користувач може відповісти «ні», «так» або «частково». Після проходження чекліста відповіді підраховуються за певним алгоритмом і конвертуються у бали.

1 000+ компаній із понад 35 галузей пройшли чекліст: які результати?

Для цього дослідження ми використовували результати 1 325 компаній, які пройшли чекліст і є авторизованими роботодавцями на сайті Work.ua. Їхній середній результат — 53 бали зі 109 можливих.

Чи впливає кількість співробітників (а отже — і розмір компанії) на результати перевірки? Зʼясувалося, що найвищий середній бал мають компанії із понад 1 000 співробітників — 59. Імовірно, великі компанії мають більше ресурсу для впровадження найкращих практик з адаптації бізнесу до потреб ветеранів. Однак їм дихають у спину компанії, що мають менш як 10 співробітників — їхній середній бал 56.

По 53 бали в середньому отримали підприємства, установи чи організації з 10-50 працівниками у штаті та 250-1 000 співробітників. Найменше — 52 бали в середньому — отримали компанії, що мають від 50 до 250 працівників.

Щодо галузевого розподілу, то більшість компаній, що пройшли чекліст, є представниками таких сфер:

  • «Оптова торгівля, дистрибуція, імпорт, експорт» (181 компанія, 14%);
  • «Роздрібна торгівля» (118, 9%);
  • «Будівництво, архітектура, дизайн інтер’єру» (77, 6%);
  • «Готельно-ресторанний бізнес» (72, 6%);
  • «Транспорт, логістика» (58, 5%);
  • «IT» (55, 4%);
  • «Харчова промисловість» (53, 4%);
  • «Будівельна промисловість, деревообробка» (52, 4%);
  • «Легка промисловість» (51, 4%).

Ми проаналізували результати компаній з урахуванням галузі, до якої вони належать, та виявили дванадцять галузей, у яких компанії мають результати, вищі за середні за результатами проходження чекліста.

Зауважимо, що ще декілька галузей показали результати, вищі за середні: «Сили оборони» (76), «Туризм» (68), «Державні організації» (59), «Енергетика» (56). Однак у цих галузях чекліст пройшли менш як 10 компаній, що не є достатньо репрезентативним.

А от найменший середній бал показали компанії з таких галузей:

  • «Юриспруденція» — 48;
  • «Будівельна промисловість, деревообробка» — 49;
  • «Металургійна промисловість, металообробка» — 49;
  • «Транспорт, логістика» — 50;
  • «Хімічна промисловість, фармацевтика» — 50.

Аналогічно ми не включили в основний список галузі «Шоу-бізнес, мистецтво, культура» та «Лісова промисловість, лісообробка», які в середньому мають 43 і 49 балів відповідно через невелику кількість компаній.

Безбарʼєрність — слабка ланка? Як компанії відповідали на запитання у кожному з блоків

Work.ua проаналізував відповіді компаній на кожне із запитань, щоб зрозуміти, у яких сферах український бізнес має найвищий рівень готовності до працевлаштування ветеранів, а де на нас, як суспільство, чекає ще чимало роботи. Тож нижче надаємо короткий аналіз відповідей за 5 блоками запитань.

Тут і далі під «компаніями» та «роботодавцями» ми маємо на увазі ті компанії, які пройшли чекліст.

«Насамперед»: про розуміння важливості підтримки адаптації та працевлаштування ветеранів

Перше запитання, на яке відповідають компанії — «Чи є на рівні найвищого керівництва організації розуміння важливості підтримки адаптації та працевлаштування ветеранів?». Адже в основі всього лежить бажання та готовність до змін. Лише 3% компаній відповіли на це запитання «ні».

Ще декілька важливих висновків:

  • У 36% компаній керівництво готово виділяти фінансові та інші ресурси, щоб організувати працевлаштування ветеранів, включно з інфраструктурою безбар’єрності, наявністю психологічної підтримки та змінами в корпоративній культурі. Ще 49% готові робити це частково.
  • 79% підтримують зв’язок з працівниками, які зараз служать у ЗСУ, та їхніми родинами.
  • 61% не залучає колег-військовослужбовців чи членів їхніх родин до розробки рішень із працевлаштування ветеранів.
  • 87% компаній вказали, що дотримуються всіх норм законодавства щодо збереження робочих місць для мобілізованих працівників.

«Пошук та найм»: 60% компаній мають вакансії, при закритті яких віддають перевагу ветеранам

Запитання цього розділу дають змогу «продіагностувати» процес рекрутингу в компанії. 

Як компанії відповідали на запитання у цьому розділі?

  • 25% компаній вказують в описах вакансій, що відкриті для найму ветеранів.
  • 60% мають вакансії, при закритті яких віддається перевага ветеранам.
  • Лише у 10% роботодавців у розділі про кар’єру на офіційному сайті є інформація про готовність брати на роботу ветеранів, а у 32% — про те, як компанія підтримує ЗСУ.
  • 8% компаній серед команди рекрутерів мають ветерана.
  • У 78% роботодавців немає навчальних програм для рекрутерів, які надають базові знання про військові навички ветеранів та ієрархію Збройних сил, допомагають більше зрозуміти досвід військових та ветеранів.

«Здоровʼя і безбарʼєрність»: доступність офісів для людей на кріслі колісному та можливість працювати віддалено

Інклюзивне середовище необхідне не лише людям з інвалідністю, а й кожному українцю. 

  • У 48% роботодавців не забезпечений зручний фізичний доступ до робочого місця та всіх необхідних локацій (їдальня, туалети, переговорні кімнати та ін.) для людей з порушенням зору, слуху, на колісних кріслах чи на милицях. У 33% роботодавців такий доступ забезпечено частково.
  • У 17% компаній офіси обладнані пандусами відповідно до вимог законодавства.
  • У 18% компаній будівлі обладнані ліфтами, пристосованими до використання людиною на колісному візку без сторонньої допомоги. Також 31% може забезпечити ветеранам на колісних візках зручні робочі місця на першому поверсі.
  • 8% роботодавців мають програма медичної та психологічної реабілітації ветеранів, яка включає пропозиції позаробочої активності для ветеранів та їхніх родин.
  • У 57% компаній є можливість працювати за гнучким графіком чи гібридним режимом роботи.

До речі, дистанційна робота та гнучкий графік важливі не лише для працевлаштування ветеранів, а й для подолання дефіциту кадрів. Щомісячна аналітика Work.ua показує, що роботодавці, які пропонують віддалену роботу, отримують у 5 разів більше відгуків на вакансії. Водночас гнучкий графік є найбажанішим бенефітом для шукачів.

«Адаптація та психологічна підтримка»: у 60% компаній за новачками закріплюють наставника

Цей блок запитань — про взаємодію та підтримку і ветеранів, і їхніх родин. Необхідність роботи з останніми не завжди є очевидною для компаній. 

При аналізі відповідей на ці запитання ми зʼясували, що:

  • У 11% компаній керівники та колектив пройшли змістовне навчання зі співпраці та спілкування з ветеранами.
  • У 17% компаній є ефективна програма адаптації для нових співробітників, яка враховує потреби ветеранів.
  • У 60% є практика, коли за кожним новим співробітником (не тільки за ветеранами) закріплено людину, яка допомагає йому адаптуватися в компанії, супроводжуючи в перший період працевлаштування.

«Корпоративні політики та соціальна відповідальність»: у 73% компаній внутрішня політика передбачає підтримку ЗСУ

Підтримка ЗСУ та ветеранів, а також неприпустимість співпраці з країною-агресоркою — критично важливі умови готовності наймати ветеранів. Ба більше, це також один з елементів репутації компанії та бренду роботодавця, які стають ще важливішими в умовах дефіциту кадрів.

Ось як відповідали компанії на запитання цього блоку:

  • У 36% компаній існує в організації політика безбар’єрності та інклюзивності, у 70% заборонені дискримінаційні практики.
  • У 5% компаній на рівні корпоративної політики не передбачено підтримку ЗСУ, ветеранів, родин військових чи допомогу для відновлення України.
  • 96% компаній не працюють на російському ринку та не використовують продукцію чи послуги російського походження.

«Чекліст допоміг зрозуміти, що готуватися потрібно вже зараз й усім: і бізнесу, і суспільству», — роботодавці

На сьогодні чекліст пройшли понад 1400 компаній із більш як 43 000 роботодавців на сайті Work.ua. Підкреслимо, що чекліст є інструментом самоперевірки. І найперше він призначений для того, щоб підприємства, установи та організації змогли провести внутрішній чекап та підсвітити ті аспекти, які варто доопрацювати. Тож пропонуємо і вам перейти за цим посиланням та за 15 хвилин провести «діагностику» своєї компанії.

562