Аналіз ринку, що допоміг не пірнути в червоний океан

За версією дослідження «Fortune», основна причина невдач стартапів полягає в продукті. Стартапи роблять продукти, які нікому не потрібні.

Але іноді буває так, що продукт виглядає надійно, але за певних причин у вас його не куплять.

Я, Сергій Соловйов, СЕО віддаленого відділу маркетингу Solve Marketing розповім про дослідження солодкої тематики, що швидко перетворилося на занурення в «червоний» океан.

Червоний океан — що це й чому його радять уникати?

Поняття блакитних та червоних океанів ввели Рене Моборн та Кім Чан у своєму бізнес-бестселлері «Стратегія блакитного океану». Але що ж означають ці поняття?

«Блакитні океани» — це нові сфери ринку, де немає сильної конкуренції, на відміну від «червоних океанів», де правила вже встановлені, а конкуренти відомі. Рецепт успіху блакитних океанів — створення унікальної цінності для клієнтів, яка дозволить уникати прямої конкуренції з іншими гравцями ринку.

«Червоні океани» — це жорстка конкуренція та обмеження можливостей росту. Натомість у «блакитних океанах» стартапи можуть рости й отримувати прибуток, але потрібен творчий підхід. Більшість «блакитних океанів» виникають у межах наявних галузей, розширюючи їх. Але для розвитку інноваційної пропозиції потрібні неабиякі інвестиції, щоб розповісти про продукт та створити попит. На відміну від них, на ринках із високою конкуренцією не потрібно займатися популяризацією продукту.

Тож, зараз засновники стартапів можуть обрати: зануритися в перенасичений конкурентами стартап і боротися за право на існування, чи пірнути в блакитний океан та зайняти вільну нішу.

Отже, вибір не очевидний. Але як визначити, що обрати та із чого почати роботу?

Як зрозуміти, що відбувається на ринку? Почніть із маркетинг-аналізу.

Маркетинг-аналіз дає чітке розуміння про те, чи є продукт унікальним на ринку, чи зможе він конкурувати з іншими, чи матиме він попит у певної цільової аудиторії та багато іншого.

Саме з таким запитом до нас звернувся клієнт, що планував відкрити виробництво арахісової пасти в Канаді.

Маркетинг-аналіз покроково

Крок № 1. Загальний огляд ринку

На цьому етапі ми загально визначили, чи є арахісова паста популярним продуктом у Канаді, які конкурентні бренди представлені на ринку та які тенденції споживання цього продукту є на ринку.

Так ми дізналися, що:

— ринок арахісової пасти в Канаді є відносно стабільним та розвинутим, бо цей продукт є популярним на канадському харчовому ринку;

— цей ринок є досить конкурентним, з багатьма відомими марками: Kraft, Jif та Skippy. Вони мають широку клієнтську базу та досить високу відомість серед споживачів. Однак, на ринку також є менш відомі марки, спрямовані на певний сегмент споживачів;

— Канада є країною, яка зосереджує увагу на здоровому способі життя, тому зростає попит на арахісову пасту з меншим вмістом цукру, солі та насичених жирів.

Крок № 2. Кількісне дослідження споживання та поведінки споживачів

Ми дослідили, які продукти канадці найчастіше споживають, їхнє ставлення до брендів та вплив реклами на споживачів. А також визначили, як часто вони споживають арахісову пасту та яка частина ЦА готова перейти на новий бренд тощо.

Крок № 3. Тренди та тенденції ринку

Аналіз трендів допоможе:

+ спрогнозувати попит на свій продукт або послугу;
+ дізнатися про зміни, які відбуваються в поведінці споживачів;

Тому ми проаналізували дані в розрізі регіонів, сезонність попиту та чинники, які на це впливають.

Крок № 4. Аналіз конкурентів

Якщо ваш продукт неунікальний, ви неминуче зіткнетеся з конкуренцією. Звичайно, це може створювати труднощі та перешкоди. Але якщо ґрунтовно вивчити своїх конкурентів та глибоко проаналізувати їхні слабкі та сильні сторони, можна бути на крок попереду.

Тому ми дослідили, які конкуренти взагалі існують на ринку, що вони пропонують та за яку ціну, яке візуальне оформлення має їхній продукт тощо.

Зокрема ми проаналізували контент конкурентів у соціальних мережах та на їхніх сайтах.

Соціальні мережі

Перш за все, ми визначили, якими соцмережами користуються конкуренти:

  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

Що саме ми аналізували?

— заповнення шапки профілю та хайлайтс;
— популярні рубрики та типи контенту;

— візуал профілю та його наповнення;
— залученість аудиторії,

— регулярність публікації постів;
— якими інструментами платного просування в соціальних мережах вони користуються;

— приклади інфлюенсерів, із якими співпрацювали бренди;
— сильні та слабкі сторони сторінок компанії.

Сайти конкурентів

Щоби бути ефективним, кожен сайт повинен мати чітку структуру, привабливий та сучасний дизайн, вичерпне, корисне та цікаве текстове наповнення, бути зручний у використанні та адаптованим до будь-якого пристрою: від ПК до смартфона. Тому саме ці складові ми аналізували, вивчаючи сайти конкурентів.

Висновки аналізу для виробництва арахісової пасти

Проаналізувавши ринок виробників арахісової пасти в Канаді та зокрема у Ванкувері, ми зробили висновок, що розпочинати цей проєкт, у тому вигляді, як це спочатку планувалося — недоцільно та обґрунтували чому.

1. На ринку представлені десятки відомих виробників. Від гігантів, які продаються в супермаркетах, до невеликих виробництв.

2. Згідно із дослідженнями, більшість споживачів звикли та купують зазвичай певні бренди. І лише менше третини готові змінити марку.

3. Покупка арахісової пасти переважно відбувається разом з іншими продуктами, а тому замовлення її окремо — це додаткові витрати часу та ресурсів.

4. Опираючись на запити у Google trends, можемо стверджувати про менший попит на арахісову пасту в місті Ванкувер та в окрузі Британська Колумбія загалом, ніж в інших регіонах Канади.

Висновок

Підприємці вірять у свої ідеї, мають високий рівень оптимізму та готові до складнощів. Існує багато прикладів, коли попри всі негативні прогнози, завдяки характеру засновника бізнес ставав успішним.

Але одне діло — свідомо заходити в конкурентний ринок, і зовсім інше — зробити необачний крок через брак інформації.

У цьому конкретному кейсі клієнт подякував нам за проведену роботу й зізнався, що в такому випадку він скоріш за все не буде ризикувати. Можливо, тепер він обере іншу сферу бізнесу.

Якщо у вас є дух підприємництва, ви знаєте, як важко чинити опір коли «океан» чекає на вас. Тому не завадить навчитися відрізняти «синій» він чи «червоний», щоб зробити свій свідомий вибір.

3047