Чи такий страшний особистий бренд, як його малюють

Особистий бренд має велике значення в публічній комунікації компанії або бренду – це демонструють дані багатьох досліджень. Хтось погоджується, а хтось готовий вступати у дискусію та доводити протилежне. Які існують міфи та страхи довкола особистого бренду, розповідає старший стратег PR-агентства MAINSTREAM Наталія Жилінкова.

Особистий бренд не підходить для PR бізнесу

За даними міжнародного видання Business.com із посиланням на дослідження Nielsen, 92% людей довіряють рекомендаціям окремих (навіть незнайомих) людей більше, ніж компаніям. А твіт від керівника буде більш популярним, ніж від імені бренду. Коли співробітники діляться повідомленнями бренду, охоплення аудиторії на 561% більше, ніж коли повідомлення публікується на офіційній сторінці.

Стійкий бренд керівника дає фінансовий результат. Наприклад, можливість конверсії лідів, отриманих через соціальні мережі співробітників, в сім разів вища, ніж через сторінки підприємства.

Особистий бренд працює виключно на об’єкт просування

Інколи особистий бренд дійсно затьмарює компанію, в якій людина працює чи якою володіє або керує. Приклади світових особистих брендів: Білл Гейтс, Марк Цукерберг та Тоні Роббінс. В Україні є не менш цікаві постаті: Василь Хмельницький, Ярослава Гресь, Євгеній Черняк або Гарік Корогодський. Але це радше виключення. Особистий бренд створюється завдяки поєднанню навичок, посади, досвіду та якостей особистості.

Топменеджери з сильним особистим брендом корисні для компаній. Внаслідок ефекту ореолу репутація людини поширюється на організацію, в якій він чи вона працює. Це має реальний вплив на бренд компанії, відносини зі стейкхолдерами та перспективи розвитку бізнесу.

Просувати необхідно тільки СЕО

Якщо СЕО не готовий(а) виходити з зони комфорту або не має часу, є альтернативний варіант – топменеджери чи внутрішні експерти. У кожній компанії є харизматичні лідери, відомі у професійних колах або популярні серед команди. Для них публічність може стати новим викликом, заохоченням або відзнакою за наполегливу працю.

Просування топменеджерів також може стати частиною корпоративної культури. Головне, щоб всім підходив такий формат роботи, а інвестований час та натхнення були виправданими.

Особистий бренд – це безліч постів у соцмережах

Деякі експерти з побудови особистого бренду заявляють, що ледь не єдине, що потрібно зробити, це завести аккаунти в соцмережах і активно писати в них.

Не можу стверджувати, що це хибний шлях. Іноді дійсно потрібен лише молоток та цвяхи, а не план капремонту. І, може, не завжди потрібна стратегія, стратегічні сесії та робота з клієнтським рядом. Але рано чи пізно постануть питання: хто ви, у чому ваша цінність, яка ваша місія, і заради чого ви все це робите?

Підхід MAINSTREAM до роботи з особистим брендом клієнтів базується на створенні стратегії, в основі якої – трифакторна модель розвитку репутації, та розробка унікального позиціювання для корпоративних лідерів або власників компаній. Ми починаємо з детального опису того, де ви знаходитесь, якого рівня впізнаваності хочете досягти у майбутньому, і навіщо це вашому бізнесу. Необхідно розуміти, які ресурси, інструменти та навички вам знадобляться для досягнення мети. Та як вас мають сприймати клієнти, співробітники, акціонери або потенційні партнери. Інакше зусилля виглядатимуть, як хаотичний продуктовий набір із супермаркету. Наче і продукти купив, і гроші витратив, але готової страви так і не виходить.

Публічні топменеджери – мішень для конкурентів

По-перше, від такого не застрахований ніхто. І тільки від компанії залежить, чи залишаться зіркові топменеджери в команді.

По-друге, відмовлятися від розвитку особистого бренду співробітників через можливість їхнього подальшого звільнення схоже на відмову їх навчати. Як писав Брайан Трейсі у книзі “Мотивація”, "А що, якщо ми їх навчимо, а вони підуть?" Це неправильне питання. Правильне питання: "А що, якщо ми їх не навчимо, а вони залишаться?".

З розбудовою особистого бренду так само: якщо не просувати топменеджерів, вони не зможуть ефективно працювати та виконувати фінансові цілі компанії. Але нюанси цього просування необхідно обговорити на початку, щоб сторонам було комфортно та цікаво, а топменеджмери не стресували від виконання KPIs ще й у цьому.

Війна – отже, особистий бренд не на часі

Кризові ситуації є періодом для можливостей і нових досягнень. Мовчати або ігнорувати публічні комунікації є хибним шляхом. Тому що довіра, в першу чергу, є до людини, а не до компанії. Комунікація від імені реальної людини в складні часи занадто важлива.

Особистий бренд допоможе розмовляти з аудиторією, як “людина до людини”, конвертувати ліди у клієнтів, зберігати та залучати талановитих фахівців, укріплювати репутацію компанії та виділятися на конкурентному ринку. Але варто пам‘ятати, що «театр починається з вішалки». Яким би досконалим не був особистий бренд, лише один невдалий жарт помічника або недбалість рецепціоніста можуть спаплюжити перше, а можливо, й останнє враження про вас та компанію.

Як писав Воррен Баффет, “Потрібно 20 років, щоб створити репутацію, і 5 хвилин, щоб її зруйнувати". Але це вже зовсім інша історія.

3445