Чому ми - Zapal?

Що там з лого, кольорами, стилем Zapal, та трішки пікантних історій заснування. Або чому тобі варто прочитати нашу статтю перед стартом власної компанії 👀

Ми не прагнули “підсвідомо” завойовувати довіру, чи привертати увагу — ми зробили це нашими результами, проєктами, та репутацією.


Раді поділитись із тобою історією нашого брендингу.

Певне ти вже здогадався про що ми сьогодні поговоримо, та не роби поспішних висновків. Так, так, не спіши зачиняти це вікно Google, адже тут не буде чергової повчальної статті про те, що червоний колір привертає увагу, чи чому не варто називати свій стартап на честь себе. Ми також не будемо говорити про те, чому стиль важливий для бренду організації, бо це ж для всіх давно очевидно.

Чому ж тоді ми покликали тебе сюди? Для нас ділитись своїм баченням, досвідом — це прояв турботи про наших читачів та клієнтів. Тут Zapal поділиться нашим бачення з усіх цих питань, що ми згадали вище, та створить простір для твоїх роздумів, рішень вже про твої ідеї. Як казалось у Рататуй: “Готувати може кожен”, ми ж скажемо: “Кожен може створити своє, аутентичне”. Можливо, одного дня ти створиш свою власну компанію, і ця стаття допоможе тобі.

Досить ліричних відступів — до справи! А тобто до нашої першої статті у нашому блозі.

Як то кажуть:
“З любов’ю,
команда Zapal”.

Почнемо з початку: Чому ж "Zapal"?

Як ти знаєш, ми — українська IT-компанія. Коли засновники (та наш СЕО — пес Рональд🐾) створювали Zapal, вони хотіли зберегти та відобразити походження компанії в її назві. Ідея полягала не тільки у створенні чогось яскравого, але й особливого, чіткого, простого, але змістовного. Нам потрібно було слово, яке викликало б потужні почуття і чіткі образи. Миттєве розуміння та відображення енергії, яку ми передаємо в нашій роботі, нашу пристрасть та запал до роботи, що ми творимо. Одне просте слово, яке чітко є нами.

Ми не жартуємо коли ми кажемо, що запалюємо проєкти, які створюємо, бо інакше не вміємо. Нам недостатньо “нормально” - ми робимо блискавично. Отож “Zapal” - чітко, просто, та наповнено.

Наша ідеальна назва — одне унікальне, українське слово, що й не так часто використовується у повсякденні, та цілком відображає наш бренд. Ніяких неймінгових спеціалістів, чи PR-агенцій. Тільки чітке усвідомлення “які ми?”, та трішки креативу від нашого СЕО🐾.

Отож, чому IT-компанія обрала своїм логотипом блискавку?

*ЩЕ І ЯКУСЬ НЕСТАНДАРТНУ*

Дякуємо за питання! Ти ж точно зацікавився цим, та?

Власне, коли ідея заснування нашої компанії була на піку, і настав час створити логотип — не було жодних сумнівів, що це буде щось незвичне для ІТ-індустрії, водночас залишаючи зв'язок з IT-ідентичністю. Сподіваюсь, не заплутали, і та, так можна було!

Одразу, як тільки користувач, чи наш клієнт, будь-хто, хто почує та загуглить Zapal повинен був відчувати асоціації з певними образами, що передає наше лого. Отож зрозуміло і блискавично. Логотип, який ви можете бачити зараз, виник від поєднання кутових дужок </>. Цей знак часто асоціюється з Front-end розробкою та втім, досить швидко ми усвідомили, що тільки дужки надто тривіально. А “базово” - нам не підходить.

Все ж ми прагнули розробити унікальне, просте лого, яке відображає як сферу діяльності, так і філософію компанії: енергію, якість, пристрасть до своєї справи та інновацій⁣. Таким чином, народилось поєднання "</>" з блискавкою. Розробницький знак, та блискавичні результати, поєднання професійного символу, гострих, чітких кутів блискавки, та сенсів. Так, ми зробили це.


Звісно, було декілька версій логотипа перш ніж ми дійшли до кінцевого, нашого улюбленого. Та ти можеш ознайомитись із ними нижче.

Та наш теперішній — найкращий, згоден?

Тепер наш генеральний директор — Рон🐾 може насолоджуватися нашим логотипом щодня, і сподіваємося, що і тобі подобається. Особливо тепер, коли ти дізнався історію створення лого, та закладені сенси.

Два кольори мої два кольори…

ВЗАГАЛІ, ЇХ В НАС БІЛЬШЕ, ТА ЗВУЧИТЬ ЦЕ НЕПОГАНО.

Пам’ятаєш ми казали, що тут не буде ігор розуму, кольорових теорій та все інше? Саме час розповісти як Zapal обирали кольори для свого бренду. Та і тут є цікавинка, як для ІТ-сектору. Ми обрали свої основні кольори — червоний/помаранчевий та чорний. Зазвичай технологічні компанії вибирають щось більш спокійне, те що “викликає довіру”. Наприклад, як ти здогадався, блакитний. Адже в багатьох дослідження кажуть, що це колір спокою та довіри.

На цьому моменті, давай трохи повернемось у минуле, та розповімо тобі невеличку таємницю: колись, у нашій команді звучали пропозиції зробити цей колір нашим основним саме через психологію кольорів та бажання “непрямого впливу” на клієнтів. Спочатку заснування Zapal співзасновників було троє. Вдвох — Богдан та Іван горіли тим, що ви можете побачити зараз на нашому сайті.

Та ані “колір довіри”, ані третій співзасновник не продовжили рух у бік розвитку Zapal. До речі, це не було причиною того, чому ми перестали працювати разом, а що ж було? Бачимо ти любиш попліткувати! (Ми іноді теж). Можливо все ж колись ми розповімо, та це точно не сьогодні. Однак суть цієї історії в її "ЧОМУ?".

Чому ж ми вирішили обрати те, що обрали, якою була наша мотивація для кожного з кольорів?

Ми створюємо свій бренд та репутацію завдяки проєктам та результатам високої якості, як ти вже зрозумів. На жодному з етапів формування елементів бренду Zapal ми не хотіли "хакнути мозок" клієнта або читача, покладаючись на "теорію кольорів". Як ти вже зрозумів — наші принципи геть інші.

Zapal - це бути насиченим ідеями, та вірою в перевищення очікувань наших клієнтів. Ми доводимо нашу експертизу вчинками, а не покладанням на приховані маніпуляції. Та справді віримо, що саме такий підхід приводить компанії до успішного бренду.

Давай все ж повернемось до кольорів, та поговоримо про їх особливості. А ще поділимось ідеями та сенсами, які ми вклали в кожен з них.

Чорний — навіть не будемо згадувати, що це улюблений колір нашого засновника. У нас були навіть жарти про те, що ми прийдемо на подію наших партнерів в "total black".

Жарт вийшов з-під контролю, коли всі ми дійсно прийшли одягнені в чорне. Команда мрії!

Та все ж, всі хто любить темні режими на вебсторінках, точно зрозуміють нашу любов до цього кольору. Зокрема всі ІТ-спеціалісти, які проводять десятки годин перед екраном, оцінять, що ми дбаємо про їх очі (тут ми зрозуміли, що надто багато професій вимагають сидіння перед екраном 24/7 - тому точно сподіваємось ви помітили нашу турботу про вас, бджілки).

Ми також обрали ще два кольори: помаранчевий і червоний. Ті самі два кольори мої два кольори...

Фактично, як ви могли помітити, помаранчевий все ж це основний колір палітри Zapal. Та обидва вони повністю відображають нашу полум'яну силу, енергію та чітку й теплу комунікацію. Ми вирішили наділити їх сенсами своєї роботи, цінностей та запалу.

Приділимо увагу ще й нашому таємному білому. Тобі могло здатись, що його майже немає, та він завжди був довкола. Білий допоміг нам транслювати прозорість нашої роботи та комунікацій.

У наступних постах ми розповідатимемо про нашу політику Open Source та чому ми вирішили дотримуватися прозорості й відкритості нашого коду. Розповімо теж про те, як попри те, що Zapal всього 2 роки, наш код та багацько поєднань аутентичних елементів уже встигли вкрасти. Та зараз просто скажемо, що для нас використання білого це ще й про баланс. Ми не тільки завжди прагнемо втілювати проєкти на останніх технологіях, а й завжди проводимо тести, щоб впевнитись що саме це рішення буде найкраще працювати та реалізовувати потреби клієнта.

Обравши два яскраві кольори, червоний та помаранчевий, з точки зору дизайну ми потребували гармонії палітри нашого бренду. Обидва приголомшливі й ті, що запалюють. Тоді як чорний та білий допомагають нам залишатися спокійними та строгими, професійними, та чіткими в нашому стилі та просторі. Ось така історія, ось такі принципи та ідеї.

Що ж тепер?

Наша команда відхилила хвіртку дверей історії нашого створення, та елементів нашого бренду, що відображають нас, якими ми є. Тими, що наповнені нашою пристрастю, мотивацією та любов'ю до справи й проєктів, що ми створюємо.

Zapal - не про простоту або банальність, маніпуляції чи використання підсвідомих теорій. Ми про глибоке, розсудливе та креативне мислення. Це те, що підштовхує нас працювати з найкращими проєктами, клієнтами та надавати найкращі результати. Це те, що, сподіваємося, також надихає тебе.

1370