Чому українці все частіше для розрахунку обирають каси самообслуговування. Про тренди від VARUS

Навіщо клієнтам супермаркетів стояти у черзі та чекати, поки касир проб’є товар, якщо вони можуть зробити це самостійно? Подумав якось у 80-х роках канадський винахідник і створив перший прототип каси самообслуговування (КСО). Приблизно за 10 років у США почав працювати перший магазин з системою self checkout. А ще за 30 років технологія стала must have для світового ритейлу — за даними The food industry association, понад 90% ритейлерів пропонують клієнтам каси самообслуговування, а регулярно користуються ними близько третини покупців.

Україна не відстає від світових трендів у питанні self checkout. Більшість торговельних мереж принаймні у частині своїх магазинів уже мають каси самообслуговування. Сплеск їхньої популярності припав на період пандемії коронавірусу, адже сервіс давав можливість звести до мінімуму контакт із персоналом супермаркетів. Відтоді статистика показує зростання показників використання кас самообслуговування.

Чому українці обирають self checkout, які переваги має цей формат та що очікувати в майбутньому — розповідає Святослав Кохан, директор департаменту розробки програмного забезпечення та автоматизованих систем мережі VARUS.

Попит зростає — сервіс набуває популярності

Автоматизація та впровадження цифрових сервісів дозволяє покращувати клієнтський досвід та робити процес покупок комфортним.

Мережа VARUS постійно слідкує за актуальними трендами й шукає найкращі технологічні рішення для поліпшення сервісу. Одним із таких рішень саме і є каси самообслуговування, які працюють у більшості супермаркетів мережі. Вперше цей формат з’явився у VARUS у 2020 році.

Зазначу, що ми бачимо тенденцію до зростання популярності КСО щороку серед наших клієнтів. Якщо говорити цифрами, то на початку 2023 року показник використання кас самообслуговування складав 27,97%, у серпні він вже займав 28,93%, а на сьогоднішній день складає 32,04%. Ця статистика підтверджується і даними інших українських ритейлерів. У деяких магазинах частка використання КСО досягає 50%. 

У чому переваги кас самообслуговування

Головна причина популярності self checkout — це економія часу. У пікові години, перед святами, під час ажіотажу в торгових мережах каси самообслуговування дозволяють розвантажити касові зони, зменшити черги та термін очікування клієнтів. Вся комунікація — автоматизована, на екрані покупець обирає додаткові опції, тип оплати та використання картки програми лояльності. Клієнт може здійснити швидку оплату карткою або готівкою, що також впливає на популярність сервісу.

Ще один фактор — це можливість самостійно контролювати свої покупки, вагу товарів, кількість найменувань та загальну вартість чека. Додаткова функція КСО — зважування товару — також користується популярністю, адже дійсно зручно. До того ж, це допомагає клієнтам розрахувати витрати та чітко вкластись у свій бюджет.

Переваги від формату self checkout має не тільки клієнт, але і сам ритейлер. Перша і найголовніша — це покращення клієнтського досвіду. Крім того, встановлення кас самообслуговування напряму впливає на кількість персоналу, якого потребує мережа в конкретному магазині. За класичною схемою 1 касир обслуговує 1 касу, проте якщо йдеться про КСО, то для 6 кас потрібен тільки 1 атендант.

Каси самообслуговування — це універсальний формат, його використання виправдане як в гіпермаркетах, так і в невеликих магазинах “біля дому”. Особливо у пікові години та в умовах нестачі персоналу. 

Майбутнє — за форматом self checkout

На сьогодні частка використання КСО в українському ритейлі складає близько третини, а основна цільова аудиторія — клієнти віком 30-35 років. Проте ситуація поступово змінюється, користувачі кас самообслуговування “молодшають” та їх стає все більше. На це існує кілька причин.

КСО вже не є чимось новим та незвичним, тому клієнти частіше обирають їх як альтернативу класичним касам. Крім того, щороку все більше людей обирають безготівкові розрахунки, разом з цим росте і популярність кас самообслуговування.

Ми у VARUS маємо цікаве спостереження: якщо клієнт один раз спробував скористатись КСО, під час наступної покупки він також піде на касу самообслуговування. Це ще раз доводить, що формат полюбився клієнтам за його швидкість та зручність.

На сьогодні сервіси self checkout активно розвиваються. Вже з’являються приклади використання ШІ для автоматизації покупок, ритейлери тестують й інші сучасні інструменти. Все вказує на те, що каси самообслуговування — це вже не просто потужний тренд. Це необхідність для кожної торговельної мережі, яка хоче давати своїм клієнтам вибір, спрощення процесу покупок та приємний клієнтський досвід. 

1288