Чому варто гуглити українською?

Через велику кількість російськомовного контенту та звичку багатьох українців «гуглити» саме російською Google тривалий час доволі неохоче пропонував україномовний контент. Та й зараз у цьому питанні є нюанси.

Проведемо простий експеримент — зробимо два пошукових запити й подивимося на результати видачі. Вихідні дані: в налаштуваннях пошукової системи вибрана українська мова в якості основної, VPN вимкнено, доступ до геолокації надано. Тобто Google знає, звідки робиться запит. Отже:

Перший запит: «Як приготувати солянку». Запит чітко зроблено українською, тому Google видає результати також українською. Вся сторінка видачі — у відповідних результатах:

Другий запит: «Солянка». Тобто ми використали запит, який пишеться однаково українською та російською. При цьому жодні налаштування пошукової системи не змінювали. Результати наступні:

І ось тут виникають питання. Чому перші результати видачі — російською мовою?

Отже, сьогодні ми поговоримо, чому варто гуглити саме українською та як ваша пошукова активність впливає на розвиток україномовного інтернету в цілому.

Як українці гуглили до початку повномасштабної війни

За даними Google, до повномасштабного вторгнення частка російськомовних запитів в Україні складала 74%, в той час як україномовних — 26%, тобто майже втричі менше. Але вже зараз частка україномовних запитів зросла більше ніж на 10% і продовжує зростати.

В компанії Serpstat зазначають, що на україномовні запити Google переважно видає саме україномовні результати:

Проте, як ми визначили за допомогою нашого простого експерименту, це не завжди так. Якщо запит для Google виглядає як російськомовний, то і результати пошукової видачі будуть значною мірою саме російською. Навіть попри налаштування пошукової системи.

Чому перехід на українську мову в пошуку Google — це корисно для SEO-спеціалістів, контент-маркетологів та авторів текстів

Причин насправді декілька:

  1. Зростає попит саме на український контент. А значить, велика частка спеціалістів отримає роботу та зможе працювати саме над українськими проєктами.
  2. Перехід на українську — це можливість швидше вийти в ТОП пошукової видачі через меншу конкуренцію.
  3. Навіть психологічно україномовний контент сприймається українцями лояльніше. А бренди, що повністю перейшли на українську, користуються більшою довірою.

Детальніше про просування україномовних сайтів ми розповідаємо у Wezom Академії на курсі SEO просування. Та в контексті сьогоднішньої теми для нас важливіше питання переходу саме звичайного користувача на пошук українською.

Через те, що кількість україномовних запитів все ще суттєво менша за кількість російськомовних, навчання мовоутверджувальних цифрових алгоритмів Google відбувається вкрай повільно. А це своєю чергою «тягне» за собою інші негативні наслідки для україномовного інтернету: SEO-спеціалісти продовжують просувати в першу чергу російськомовні версії сайтів, контент створюється спочатку російською, а вже потім перекладається на українську, і так далі.

Ви особисто можете зробити внесок у розвиток україномовного контенту. Для цього просто намагайтеся більше гуглити саме українською. Якщо ж не можете знайти потрібну інформацію саме за вашим запитом, переходьте на англійську. Є безліч чудових онлайн-перекладачів (в тому числі вбудованих в браузер), які роблять пошук інформації англійською цілком комфортним.

Як налаштувати браузер, щоб отримувати більше результатів українською

Якщо ви знаходитесь на головній сторінці Google і бачите інформацію російською, просто натисніть «українська» під полем пошуку:

Якщо на ваш пошуковий запит українською Google продовжує активно видавати вам російськомовні сторінки, перейдіть в налаштування (шестерня в правій верхній частині сторінки) та змініть мову з російської на українську:

Тепер результати пошукової видачі будуть здебільшого саме українською. Але щоб повністю (або майже повністю) виключити російську чи інші мови з пошуку, виберіть в налаштуваннях «Сторінки українською мовою»:

Як бачите, нічого складного. Буквально три кроки — і ви повністю очищаєте Google від російськомовного контенту. А найголовніше — цим ви мотивуєте веб-розробників, SEO-спеціалістів та контент-креаторів генерувати ще більше якісного україномовного контенту й робити акцент саме на ньому. Плюс так ви вкотре продемонструєте Google, що попит на український контент дійсно є й продовжує зростати. А значить, його потрібно рекомендувати активніше та частіше.

Нам з вами під силу зробити український інтернет краще! І робота в цьому напрямку починається з маленьких кроків, перший з яких особисто ви можете здійснити вже сьогодні! 

484