Діяти треба зараз. 10 кроків для росту бізнесу під час війни

Повномасштабне вторгнення… Ракетні обстріли… Блекаути… Ще три-чотири роки тому ми віднесли б ці слова до якоїсь апокаліптичної реальності, проте зараз для кожного українця такі явища вже стали буденністю. І головне, ми розуміємо, що з цим нам доведеться жити ще досить довго. Так, ми обов’язково переможемо й відбудуємо нашу країну, але для цього потрібні роки. Тож не варто чекати, коли пролетить останній «шахед», працюймо вже зараз, сплачуймо податки й відновлюймо свій бізнес.

До того ж, як стверджує відомий сучасний філософ Насім Талеб, завдяки невизначеності та впливу змін люди, речі та цілі системи здатні еволюціонувати й ставати кращими. Тому стає цілком зрозумілим, чому в нинішніх умовах вже є багато свідчень того, що бізнес не лише працює на виживання, а й зростає. Ми як digital-агенція це бачимо на прикладі кейсів багатьох наших клієнтів, починаючи з інтернет-магазину, який продає товари для манікюру, закінчуючи стоматологічними клініками, компаніями з продажу світлодіодної продукції та багатьма іншими. Усі ці бізнеси об’єднує одне: власники подолали паніку, підтримали свою команду, оцінили, як змінився їхній клієнт, і почали тестувати різні стратегії. Так, вони знайшли новий шлях. Пропонуємо це зробити й вам.

1. Ваша команда — це ваше «все»

Думаємо, що кожному підприємцю відома прописна істина про те, що досягти успіху чи вийти з кризи можна лише гуртом. До того ж члени команди мають вірити в те, що вони роблять. Тільки так вдасться здобути спільний досвід і подолати всі труднощі. Тому комунікуйте зі своїми підлеглими, розповідайте їм про свої плани, навіть якщо вони короткочасні. Пам’ятайте, що саме невідомість породжує чутки й додає невпевненості. А вам це не треба.

Подбайте про такі напрями розвитку своїх співробітників:

  • ментальне здоров’я;
  • постійне навчання;
  • винагорода за хороші показники.

У цей час з об’єктивних причин склад команди може суттєво змінитися, тому вам доведеться перебудувати деякі робочі процеси, але ж, погодьтеся, що в порівнянні з іншими проблемами це не найскладніша.

2. Реальна оцінка ситуації в компанії та прийняття змін


Сьогодні ми вже всі з вами усвідомлюємо, що така безпекова ситуація, яка склалася в нашій країні, — це надовго. Новий контекст не можна заперечувати чи відкидати, тому має змінитися й система роботи. Оцініть фінансовий стан своєї компанії й розробіть:

  • нову фінансову модель;
  • три сценарії розвитку для свого бізнесу — оптимістичний, нейтральний та песимістичний;
  • показники, які свідчать про те, який сценарій зараз реалізується;
  • план дій для кожного з цих варіантів, щоб забезпечити виживання та успішне функціонування в різних умовах.

Від швидкості прийняття нової реальності залежить подальший розвиток компанії.

3. Експерименти з бізнес-моделлю

Стан невизначеності — найкращий час для експериментів і змін. Наприклад, якщо ви раніше орієнтувалися на взаємодію з іншими компаніями та працювали в B2B-сфері, розгляньте варіант обслуговування роздрібних покупців, чи навпаки. Поміркуйте, можливо, прийшов час розширити перелік послуг, які ви надаєте, або ж треба звузити їх, зосереджуючись лише на тих, які мають попит зараз.

Якщо ви ще під час пандемії не вийшли на онлайн-ринок, розгляньте можливість використання цього каналу збуту. Мабуть, варто залучити дистриб'юторів або почати продавати продукцію безпосередньо споживачам. Корисним буде вихід на маркетплейси чи використання безкоштовних методів просування через інтернет.

Згадайте, що гіганти теж пережили за свою історію багато змін. Наприклад, Apple починала як компанія, яка виготовляла персональні комп'ютери, згодом вона переорієнтувалася на розробку мобільних пристроїв iPhone та iPad і цифрових сервісів iTunes, App Store та Apple Music.

4. Пошук нових клієнтів

Зрозуміло, що якщо ви раніше працювали в Мелітополі чи Херсоні, то поки що повернутися туди й розгорнути свій бізнес там не вдасться. Навіть якщо території вже звільнені, повноцінне життя в таких містах ще не відродилося повністю. Тому пробуйте знайти нових клієнтів в інших регіонах України. Наприклад, можна вийти з юридичними послугами в міста в західному регіоні. Туди зараз релокувалися багато компаній, і потреба в супроводі бізнесу є.

Так само можна перевезти обладнання й запустити роботу медичної чи косметологічної клініки в спокійнішому регіоні, де зросла кількість внутрішніх переселенців. Компанії, які займалися пошиттям одягу, переорієнтувалися на вироблення військового спорядження.

Отже, воєнний стан викликає колосальні зміни в суспільстві, у результаті виникають нові потреби, за задоволення яких люди готові заплатити. Це може стати основою для нового продукту або послуги.

5. Ще один варіант — вихід на зовнішній ринок

З початком повномасштабної війни українські компанії, які орієнтувалися виключно на внутрішній ринок, почали активно розглядати можливість виходу на ринок за кордоном. Наприклад, є випадки успішного розширення бізнесу шляхом відкриття франшиз у різних країнах Європи.

Проте зараз ми спостерігаємо певне згасання цього процесу, і дарма. У світі Україна ще досі на слуху, і до вас можуть прийти клієнти в інших країнах, які готові вас підтримати своїми замовленнями. Протестуйте модель виходу на ринок однієї з найближчих країн. Це може бути Польща, Литва, Великобританія. Якщо вона виявиться успішною, згодом ви її масштабуєте на інші ринки.

Виходу на новий регіональний ринок сприятимуть запуск і розкрутка лендингу з описом ваших послуг. Або розгляньте можливість співпраці з дистриб'юторами, які поширюватимуть вашу продукцію через свої мережі.

6. Нетворкінг у дії

Співпраця з партнерами може надати значну підтримку вашому бізнесу. Спільні зусилля дозволяють впроваджувати нові проєкти та розвивати вже наявні. Наприклад, у перші пів року війни Ігор Воловий, фаундер Elit-Web, запустив серію подкастів, під час яких говорив зі своїми партнерами, як компаніям вдалося втриматися. Це допомагало іншим підприємцям шукати та знаходити свій шлях. Також разом можна організовувати різноманітні волонтерські та благодійні заходи.

Зараз активний пошук ділових контактів варто продовжити на особистих зустрічах, у рамках бізнес-клубів, форумів та освітніх заходів. Важливо мати доступ до контактів людей, які можуть стати вашими партнерами, інвесторами чи просто вступити в діалог для пошуку рішень.

7. Ваша репутація зіграє вам на руку

На початку свого існування бізнес формує свою репутацію, і згодом це сприятиме його розвитку. Головне — турбуватися про клієнтів та надавати послуги, які перевершують їхні очікування. Тоді люди будуть повертатися до вас та рекомендувати вашу компанію.

Ми вважаємо, що в жодному разі не варто зменшувати якість своїх послуг, тому що ваші постійні клієнти це помітять і можуть знайти вам заміну. А нових споживачів навряд чи можна привабити продуктом середньої якості.

8. Реклама бізнесу

Дехто ще досі може говорити, що реклама не на часі. Але ми переконані, що це не так. Зараз багато тих, хто змінив свої звички, місце проживання, пріоритети, партнерів у бізнесі. І люди, і компанії шукають нові зв’язки, нових партнерів. Розповісти про себе та про власну пропозицію найкраще за допомогою рекламної кампанії.

У нашої компанії є багато успішних кейсів клієнтів, які запустили контекстну рекламу через кілька місяців після початку повномасштабного вторгнення. Буквально за 2–3 місяці роботи кількість замовлень в інтернет-магазині з продажу протисонцевих систем зросла в 1,3 раза або на сайті з продажу одягу в 4 рази збільшилась кількість відвідувачів.

Якісне просування необхідне для створення аудиторії, яка буде зацікавлена у ваших послугах або продукції. Основний принцип полягає в тому, щоб показати, як ваша пропозиція може бути корисною для клієнта і як вона вирішить його проблему.

9. Планування на короткий термін та гнучкість

Довгостроковий стратегічний план розвитку бізнесу важко скласти, коли майбутнє настільки невизначене. Тому важливо сформувати лише загальний напрям роботи й бути готовим внести корективи до нього. Пам’ятаймо про різні сценарії розвитку подій та альтернативні плани. Сила бізнесу в наш час якраз і виявляється в його гнучкості та здатності швидко переорієнтуватися. Важливо також проводити аналіз ринку та спробувати передбачити, що буде актуальним у майбутньому, навіть з урахуванням нестабільного попиту.

10. Користь вашої пропозиції для клієнтів

Унаслідок воєнних подій для наших громадян зросла вага людських цінностей. Важливо виявляти повагу до клієнтів і слідкувати за тим, що ви пропонуєте щось справді корисне для них. Надавайте знижки, приділяйте максимальну увагу навіть дрібним замовленням та чесно інформуйте клієнтів, якщо їхні очікування не відповідають вашим можливостям. Не забувайте повідомляти свою аудиторію про всі зміни в бізнесі, починаючи зі змін у робочому розкладі та закінчуючи трансформацією асортименту. Незабаром ви обов’язково переконаєтеся, що споживачі оцінять вашу чесність та відкритість, особливо в умовах, коли багато хто вже втомився від стандартного обслуговування.

На завершення нашої розмови ще раз хочемо нагадати, що історія нас вчить тому, що після кожної війни відбувається зростання. Але на конкретному сучасному етапі варто мати свій план щодо того, як працювати в епоху невизначеності і як знайти нові можливості для розвитку. То рухаймося до перемоги разом!

2264