Кишеньковий словник із візуалу в SMM. Як порозумітися клієнту та SMM агенції?

Замовники та сммники, сммники та маркетологи, ба навіть сммники різних агенцій не завжди розуміють одне одного. Хтось користується класичною термінологією, хтось підшуковує українські аналоги слів, хтось навпаки вишукує модні словечка. Як порозумітися?

Команда Ezem Agency веде словник (із прикладами). Поповнюємо його щомісяця у форматі: «як це назвав замовник» — «як це називають інші» — «що це простими словами». Вирішили поділитись із вами своїми нотатками та до найпопулярніших запитів підібрали приклади робіт; щоправда, із мирних часів. Сподіваємося, скоро матимемо нагоду повернутися у SMM до таких тем як море, краса, інтер'єри... А поки працюємо в тих умовах, що є, і готові брати нові проєкти.

Словник

Акаунт-менеджер отримує запит від клієнта: «Потрібен понтокреатив!». І такий: «Щоооооо?». Йде радитися до команди. Думаємо: «Який такий креатив? Може ми таке ще не робили? Може, це щось неймовірно круте, на рівні закордонних діджитал агенцій? Починаємо діалог. Врешті, виявляється, що це з португальської: ponto criativo, а на ділі: мозковий штурм, брейншторм чи, пак, креативна сесія — вільне обговорення, під час якого учасники діляться своїми ідеями, міксують їх. Оокей, записуємо у наш словник!

1

Замовник: хочу гідлайн!

SMM агенція: ага, гайдлайн — «точка опори» для дизайнера. Це документ, у якому зібрані елементи фірмового стилю, а також шаблони та приклади їхнього використання. У випадку з Instagram гайдлайн складається з трьох частин:

  • Стрічка профілю у форматі psd: нагорі аватарка та/або логотип, далі обкладинки «вічних» сторіс, потім візуали постів. Кожен елемент візуалу можна винести окремо та використовувати як шаблон, а в сукупності це еталон загального вигляду акаунту;
  • Файл psd із набором шаблонів для оформлення типових сторіс;
  • Папка, що містить фірмові шрифти, іконки тощо.

Зазвичай гайдлайн розміщують у хмарковому сховищі, аби у всіх причетних був вільний доступ до дизайн-матеріалів. Виглядає це ось так:

А так виглядає основна частина, про яку й запитують замовники:

гайдлайн виробника преміальних меблів: хайлайтс 
гайдлайн виробника преміальних меблів: стрічка 
гайдлайн для сторінки перукаря-колориста: стрічка 
гайдлайн для сторінки перукаря-колориста: хайлайтс 
гайдлайн для магазину декору та будматеріалів: стрічка
гайдлайн для магазину декору та будматеріалів: хайлайтс

2

Замовник: тут треба різнокольорового кольору...

SMM агенція: закладаємося, ви про градієнт! Це картинка, у якій використано кілька відтінків або кольорів, насиченість яких поступово збільшується та зменшується, унаслідок чого кольори плавно перетікають одне в одного. Наразі в соцмережах популярно використовувати градієнти із накладенням шуму як тло для заголовків або невеликих абзаців тексту.

Ось як це виглядає в наших проєктах:

відео для акаунту цифрових портретів
сторіс в акаунті інтер'єрних картин
сторіс для пластичного хірурга

3

Замовник: потрібен кувіжел на понеділок.

SMM агенція: хмм, звучить знайомо. Ківіжуал, кейвіжуал, або кі віжал — у перекладі з англійської «ключовий образ». Цей образ оформлений за всіма вимогами фірмового стилю (кольори, шрифти, іконки та інші впізнавані елементи) та містить певне повідомлення бренду. Key visual адаптується під різні канали спілкування зі споживачем і може бути розміщений як в онлайні (сайт, соцмережі), так і в офлайні (флаєри, білборди тощо).

Як приклад наведемо ківіжуал нашого клієнта — турагенції Bingo.tours.

4

Замовник: зробіть мені кілька креосів!

SMM агенція: ймовірно, йдеться про креатив. Себто, потрібна картинка або відео, які потім будуть використані під час реклами в соціальних мережах. Статичні приклади рекламних креативів можна переглянути на Pinterest Ezem.Agency. А ось маленькі відео привіти з мирних часів:

креатив на підписку для YouTube каналу турагенції
креатив для TikTok акаунту турагенції

5

Замовник: тут я уявляю вжух-ефект!

SMM агенція: ще та загадка! Підозрюємо, що ви про «ховер ефект», і класно, що з’явилася така влучна заміна англійському слову hover. Хто не знає, це анімація елемента, що спрацьовує, коли користувач наводить на об’єкт курсор. В цей момент об’єкт може зсуватися, темнішати, змінювати колір чи розмір. Ми імітуємо цей ефект у сторіс, аби сфокусувати увагу глядача на об’єкті: логотипі, іконці, надписі.

сторіс для акаунту манікюрного салону
допис в акаунті цифрових портретів

6

Замовник: навіщо цей повітряний пост?

SMM агенція: о, це плашка. Таку назву матиме допис, тло якого складається із суцільного однотонного кольору. Плашка дійсно додає «повітря», простору між іншими дописами, і це вкрай доречно, коли в профілі багато світлин, що переобтяжені дрібними деталями. А ще плашка увиразнює та акцентує те, що на ній знаходиться: ключову фразу, слово або символ. Такі пости легко знайти в стрічці, тож під ними зазвичай розміщують важливу інформацію про порядок придбання продукту, доставку, оплату, гарантії.


допис на сторінці пластичного хірурга

7

Замовник: флейтлей, флетлейт, флейлей? Чи як там?

SMM агенція: флетлей, або ж розкладка. Це фото композиції, чи комбінації предметів, що розташовані на горизонтальній поверхні та зняті згори. Кажуть, із мистецтва створення розкладок зростав Instagram. Жодна предметна зйомка не обходиться без флетлеїв, і хай як би легковажно та випадково не виглядали об’єкти в кадрі, знайте: за кожним вдалим кадром приховано 30 спроб та продумана ретуш.

Приклади наведемо з акаунта нашого клієнта — імпортера професійної косметики для волосся Stapiz:

Резюме

Деколи запити від клієнтів доводиться розшифровувати, наче слово в кросворді чи загадку Сфінкса. Та це нас тільки надихає, бо активує креативність ще до того, як ми приступили до виконання роботи. Можете бути певні, яким би чином ви не формулювали свій запит — ми знайдемо спосіб порозумітися! А якщо ваша версія звучить влучно, то ще й заберемо її в словник та розповсюдимо по робочих чатах. SMM для команди Ezem Agency — це відсутність забобонів і кордонів, у термінах у тому числі.

1
3233