Кожному з нас потрібен ментор

За останні 10 років менторство перетворилося з незнайомого концепту на майже загальноприйняту практику. Побачивши стрімкий успіх цього методу на Заході, український IT-бізнес вирішив не лишатися осторонь, а застосувати його на благо.

Я Єва, SMM manager у проєкті Porada.app, хочу розповісти вам про деякі лайфхаки, які допоможуть зрозуміти всі плюси практики. Якщо все ще думаєте, чи потрібен вам ментор і як отримати максимум із стосунків із наставником - ця стаття для вас!

У нашій свідомості поняття "ментор", "вчитель", "коуч" і "тренер" щільно сусідять.

Вчитель передає людині теоретичні знання та допомагає розвинути елементарні навички. Тобто це не той, хто має унікальне знання, а той, хто вміє передати будь-яку інформацію.

Тренер допомагає "наростити м'яз" потрібним умінням. Наприклад, поглибити досвід ефективної комунікації або прокачати навички самоорганізації.

Коуч займається не знаннями, а заохоченням саморозвитку, розумового процесу й аналізу проблем. При цьому підопічний сам ставить собі цілі та визначає шляхи вдосконалення, отримуючи від коуча не відповіді, а напрямні запитання.

Ментор поєднує всі перераховані вище напрямки діяльності. На відміну від інших ролей, передає людям особистий досвід, набутий з роками практики.

Як бачите, ментор - це середина між формальним досвідченим профі, добрим учителем, тренером, коучем і неформальним другом.

Отже, ви хочете влитися в нові робочі процеси, підвищити свою ефективність або досягти інших цілей (навчитися чогось нового, поліпшити навички комунікації, прокачати soft skills) за допомогою наставника? Тримайте кілька лайфхаків, перевірених на власному досвіді, які допоможуть вам вийти на новий рівень:

Вкажіть цілі та умови. Обговоріть, чого саме ви хочете досягти і в які терміни. Наставник на робочому місці має тонну робочих завдань, і він має спланувати вашу взаємодію максимально ефективно. Наші ментори майже одразу ініціюють подібні зустрічі, і, як показує практика, обидві сторони встигають впоратися і з власними завданнями, і з просуванням шляхом навчання.

Спільно створіть графік зідзвонів. Ставтеся до цього як до планування своєрідного робочого спринту. Краще заздалегідь забронювати слоти в календарі між численними мітингами, тоді можна буде і підготуватися до зустрічі, і дотримуватися системності, від якої залежить результат навчання.

Активно взаємодійте. Не соромтеся ставити запитання, навіть якщо вони здаються вам дурними. Як то кажуть, найбезглуздіше запитання - те, яке не поставлено. Будьте наполегливі, просіть фідбек. Ментор - ваш друг і помічник, він не ставитиме оцінки або не розтрощуватиме вас за помилки. Навпаки, будь-яка помилка може бути розібрана і конвертована в корисний досвід!

Що ще рекомендують наші ментори:

Менті має бути максимально зацікавлений.

Будьте чесні та відкриті зі своїм наставником. Тут немає регламенту, що можна, а що заборонено.

Ініціюйте регулярне спілкування. Не чекайте, поки станеться диво. Вимагайте відповіді на запитання!

Занурюйтесь глибше в кожне питання. Навіть якщо здається, що проблему розв'язано, подивіться на всі боки і вглиб. Напевно, можна знайти ще більш відповідне і круте рішення!

Не бійтеся заперечувати і критикувати. Важливо приймати сказане наставником як пораду, а не як незаперечну істину.

Якщо вже активно шукаєте для себе наставника, відвідайте платформу Porada.app.

І почни займатися вже зараз!

302