Креатори інновацій: Як молодь формує завтрашній день диджитал-світу

Диджиталізація дала поштовх безлічі соціальних змін. Зокрема дитинство у цифрову епоху відбилося на світогляді та кар’єрних амбіціях сучасних підлітків. Більшість з них рішуче налаштовані самореалізовуватися за принципом «робота як хобі». Найкраще середовище для цього — у професіях, пов’язаних з диджитал-середовищем та креативом.

Сьогодні 15-річні підлітки створюють мобільні застосунки, які змінюють життя мільйонів, а діти ще молодшого віку програмують роботів та розробляють власні відеоігри. Всесвітньо відомі технологічні компанії підтримують дитячий інтерес до програмування та цифрових технологій і вже інвестують в освітні програми для школярів на зразок Apple Camp чи Microsoft Imagine Academy.

Для «покоління Google» інтернет та все, що з ним пов’язане — статична норма повсякденного життя. 

Щоденна тісна взаємодія з цифровим світом підштовхує сучасних дітей до того, що вони не хочуть бути просто пасивними споживачами контенту. Натомість вони починають активно його продукувати й самостійно впливати на тренди в технологіях та цифровій культурі.

Які можливості відкриваються перед молоддю завдяки цифровізації, які платформи вона використовує для споживання та створення контенту та як використати знання про підліткові болі в комунікаціях — дослідили експерти онлайн ІТ-академії GoITeens для дітей та підлітків.

Підліткова аудиторія – хто вони?

Підлітки – великий пласт динамічної та активної аудиторії. Щодня вони переживають підліткову кризу, долають емоційні гойдалки, вчаться бути впевненими та приймати виклики дорослішання. Хтось з них сором’язливий, хтось незграбний, хтось непостійний – але всі вони потребують підтримки, яку шукають зокрема у мережі, де проводять по 5 годин на день.

Вони ще не мають власного чіткого уявлення про те, що круто, а що – ні. Тому легко піддаються модним віянням, часто змінюють вподобання, швидко підхоплюють нові тренди й реагують на мейнстрим в мережі. Вони без роздумів кажуть «Так!» новій музиці, модному одягу та технологічним трендам.

Їхні болі – дорослішання та самореалізація. Тому найбільше їх цікавлять теми, які дають конкретні відповіді на питання про те, як жити це життя у 16 років так, щоб не лякатися майбутнього.

Повчальний тон у комунікації дратує усіх, а підлітків – особливо. Замість «це можна, це не можна» вони сприймають «це норм двіж, а це лютий крінж». Їхню увагу привертають яскраві дизайни, харизматичні персонажі й лампові тік-токи.

Проте тінейджерів не підкупити вивіреними дописами від копірайтерів, які намагаються вдавати «своїх» серед підлітків і через слово не до ладу вживають сленг. Не варто наслідувати дітей – краще запрошувати їх до співпраці. Бо ніхто не знає краще за них, що найбільше подобається молоді.

Коли підлітки помічають, що їхніми думками й баченням цікавляться, весь двіж стає для них значно цікавішим, контент релевантнішим, а вони – лояльнішими до тих брендів, які дійсно намагаються краще їх зрозуміти.

Де комунікувати з підлітками?

Диджитал для підлітків – це середовище, що не сковує їх безглуздими правилами, страхом помилятися чи приймати власні рішення. Соціальні медіа для більшості підлітків — це платформа для самовираження та формування особистості.

Наразі Instagram користуються 62% підлітків, згідно з дослідженням Pew. На цій платформі вони конвертують у контент власний лайфстайл. Усе: від моментів з життя, особистих думок та інтересів — може підштовхнути підлітка до створення візуальних матеріалів у цікавій подачі: з монтажем або самобутнім дизайном.

67% підлітків використовують TikTok — на цій платформі юні креатори створюють власні ролики, де у своєрідній манері розповідають про власне життя, жартують або розважаються під музику.

YouTube підлітки використовують навіть більше за TikTok. Так 95% тінейджерів переглядають ролики на відеохостингу на постійній основі, а велика частина з них ще й знімає власні. Тут вони діляться своїми захопленнями, роблять огляди іграшок, конструюють з LEGO, проводять стріми, спілкуються з однодумцями і паралельно з цим розвивають навички фільмування, написання сценаріїв, створення дизайнів та базового просування вебпродукту. Дитячі канали займають провідні позиції у рейтингу YouTube. Зокрема у десятці найпопулярніших каналів на платформі — три дитячі: Cocomelon (167 млн підписників), Kids Diana Show (115 млн) та Like Nastya (110 млн).

Натомість Facebook уже давно став антитрендом серед молодого покоління. Користувачів мережі віком 13–17 років дуже мало – усього 32%. Facebook асоціюється у підлітків з нудним контентом із великою часткою емоційного спаму. Тому вони не мають бажання ні скролити стрічку мережі, ні тим більше заповнювати її власним контентом.

Чому цифрове виховання – плюс у карму

З віком усе більше дітей та підлітків не лише споживають цифровий контент, але й активно беруть участь у його створенні. Це може допомогти їм вже у близькому майбутньому. Адже згідно з дослідженням Future of Work 2030, головним трендом на ринку праці у наступному десятиріччі стане видозміна низки професій унаслідок тотальної диджиталізації рутинних процесів.

Відповідно ті, хто технологічно обізнаний і вміє користуватися новими пристроями, матимуть більше переваг над конкурентами на робоче місце. 

Діти, які вже зараз вчаться взаємодіяти з вебпродуктами, невдовзі виростуть в ефективних спеціалістів з широкими перспективами працевлаштування.

Активне поширення власного контенту посприяє розбудові особистого бренду ще з малечку. Саме це надихає та мотивує підлітків показувати свої успіхи та розповідати про себе у соцмережах. Навіть у сучасних компаніях HR-спеціалісти обовʼязково звертають увагу на профілі кандидатів у соціальних мережах: проєкти, які публікує кандидат, доводять його експертність. Тому підлітки, які не боятися проявлятися на цифрових майданчиках, готують хороше підґрунтя для впізнаваного особистого бренду як спеціаліста. Це може допомогти їм отримувати круті проєкти та запрошення на роботу вже у підлітковому віці.

Підлітки у сучасних диджитал-професіях – це ок?

Покоління сучасних підлітків, які постійно перебувають у потоці трендів, має унікальну здатність до створення вебпродуктів, які резонують молодій аудиторії – а це найбільший відсоток активних цифрових користувачів. Тому контент, який створюють діти, має великі шанси отримати потужний відгук в мережі. Часто саме так і стається, бо перебування на одній хвилі з молоддю та готовність створювати легкий контент для неї й про неї — досить виграшна стратегія. Діти частіше навіть не розуміють, що її дотримуються — вони просто роблять те, що їм подобається, і отримують класний бонус у вигляді заробітку.

Насправді зараз юні креатори — вже повноправні підприємці, адже у цифрову епоху контент — це бізнес. А всі, хто вміло використовує цифрові платформи для розповсюдження своїх ідей, можуть отримувати профіт за їх генерацію. Зокрема у підлітків є купа можливостей вже зараз спробувати себе у багатьох напрямках цифрових професій: від програмування та анімації до розробки та музичного продакшену.

Ілюстратор: Підлітки з хистом до малювання можуть співпрацювати зі ЗМІ, видавництвами, блогерами як ілюстратори. Демонструвати свої роботи можна у профілі на Behance та в Instagram.

Фотограф: Підлітки, які звикли працювати з цифровими зображеннями, можуть працювати як асистенти фотографів, вчитися у професіоналів, а також самостійно займатися зйомкою на мобільний телефон. Клієнтів так само можна знаходити у соцмережах.

Графічний дизайнер: Навчившись користуватися графічними редакторами, як-от Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Figma, підліток зможе створити портфоліо робіт та з ним почати пошук проєктів на фріланс-біржах і в соцмережах.

SMM-спеціаліст: Підліток, який володіє комплексними навичками фотографії, дизайну, копірайтингу та розуміється на алгоритмах соцмереж, може спробувати себе як SMM-спеціаліст. Почати кар'єру можна як junior-спеціаліст в команді зі старшими колегами.

Складно знайти дитину 11 років, яка не має акаунту в жодній соцмережі. Тому ранній контакт із технологіями та інтернетом — неуникний. Маркетологам важливо це враховувати й використати на користь підлітків — аби ефективно взаємодіяти з наймолодшою та найактивнішою аудиторією і залучати до команди покоління зі свіжим баченням речей у діджиталі.

1172