Крипто новини тижня: ШІ для рекрутингу, оновлення Ethereum, лондонська біржа прийматиме Біткоїн ETN

Криптовалютна індустрія щоденно розвивається. Відбуваються нові інтеграції, оновлення та інші важливі події, які виводять галузь на новий рівень. Сьогодні ми розглянемо найактуальніші новини криптоіндустрії, які відбулися за останній час.

Запуск оновлення Dencun від Ethereum

13 березня виходить довгоочікуване оновлення Ethreum Dencun, яке привернула увагу привернуло увагу крипто індустрії. Більшість крипто спільноти сподівається, що це оновлення стане важливим кроком для мереж другого рівня, оскільки воно значно знизить комісію за транзакції та збільшить масштабованість Ethereum.

Пост платформи IntoTheBlock в соціальній мережі X вказує на те, що, за виключенням Ethereum, інші три мережі зазнають зниження вартості газу після запуску оновлення.

Згідно з розрахунками, прогнозована вартість газу Ethereum може залишитися незмінною на рівні $18,75, що забезпечить стабільність для користувачів і розробників мережі блокчейн. Однак очікується, що вплив на інші платформи L2 буде значним, оскільки прогнозована вартість газу значно знизиться на них.

Source: IntoTheBlock/X

Хардфорк Dencun містить 9 різних пропозицій поліпшення блокчейну. Одна з найвідоміших є та, що сприяла запуску Uniswap v4, довгоочікуваного оновлення популярної децентралізованої обмінної платформи.

На додаток, EIP-4844 гарантує значне поліпшення масштабованості Ethereum завдяки впровадженню блокчейн-транзакцій, спеціально розроблених для мереж другого рівня (L2), які отримують від цього вигоду. А EIP-4788 зосереджений на посиленні зв'язку між виконавчим і консенсусним рівнями Ethereum, що надає величезний потенціал для підвищення надійності мережі й оптимізації роботи стейкінг-пулів.

Очікується, що оновлення не лише підвищить ефективність та масштабованість блокчейну, але й призведе до зростання ціни ETH та інших токенів, пов'язаних з проєктами L2. Це може викликати нову хвилю інвестицій в екосистему Ethereum, ще більше зміцнивши її позиції як основи децентралізованих фінансів.

Лондонська фондова біржа приймає заявки на Біткоїн ETN

У понеділок Лондонська фондова біржа (LSE) оголосила, що розпочне приймати заявки на біржові ноти (ETN) на Біткоїн та Ефір у II кварталі 2024 року. Точна дата запуску буде підтверджена згодом.

ETN - це незабезпеченні боргові цінні папери, які відстежують базовий індекс активів та торгуються на фондовому ринку.

У їхній заяві сказано, що біржа прийматиме заявки відповідно до інформаційного бюлетеня.

"Для того, щоб зменшити ризик затримок у графіку прийняття, біржа закликає потенційних емітентів, зацікавлених у лістингу криптовалютних ETN для торгівлі на біржі, долучатися до нього якнайшвидше", - додали вони у своєму бюлетені. До того ж біржа зазначила, що криптовалютні ETN будуть доступні тільки професійним інвесторам.

Вони заявили, що банкноти повинні бути:

  • Без кредитного плеча та підкріплені Біткоїном чи Ефіром;
  • Базові криптоактиви повинні щонайменше на 90% зберігатися у холодних гаманцях або чомусь подібному;
  • Знаходитися у зберігача, який підпадає під дію законів про боротьбу з відмиванням грошей у Великій Британії, ЄС, Швейцарії або США.

Цікаво, що оголошення сталося в момент, коли Біткоїн вперше перевищив позначку $71 000, піднявшись в цьому році майже на 70% на тлі масових інвестицій в американські біржові фонди.

Netpeak Group використовує ШІ для рекрутингу

Вже понад місяць IT- холдинг із 20 компаній Netpeak Group використовують штучний інтелект для деяких процесів найму співробітників. Компанія розробила ШІ-алгоритм під назвою LITI, який вміє аналізувати софт-скіли кандидата. Про це розповіли представники компанії для видання Forbes.

Модель використовує текстову версію аудіозапису або відеоматеріалу для аналізу софт-скілів людини за допомогою тисячі різних варіантів вербальної поведінки. Компанія стверджує, що вона вже продемонструвала свою ефективність. CEO Netpeak Group Артем Бородатюк розповів про невдалий випадок найму, який обійшовся їм у $20 000.

«Найняли кандидата, попри рекомендацію LITI цього не робити, – розповідає він. – Звільнили по завершенню трьох місяців випробувального терміну».

Штучний інтелект перевіряє сумісність софт-скілів шукача з вимогами до ролі, а також визначає, як мотивувати шукача та в якому форматі надавати йому завдання. Ця система дозволяє зосередитись на дослідженні сильних сторін кандидата, оцінці їх досвіду та сумісності з компанією.

Neatpeak Group - це не перша компанія, яка інтегрує нейромережу у свою роботу. Останнім часом взаємодія з ШІ стає все більш поширеною, особливо у крипто індустрії. Чудовим прикладом є ШІ-токени - криптовалюти, які підтримують проєкти та додатки на основі штучного інтелекту в екосистемі блокчейну.

До прикладу, криптобіржа WhiteBIT вже досить тривалий час впроваджують штучний інтелект в різні сфери їх діяльності, а також активно запускають лістинг нових ШІ-токенів. Нещодавно WhiteBIT анонсувала нову пару для торгівлі безстроковими ф'ючерсами $HOT-$PERP. Також, компанія UADamage використовує нейромережу та супутникові знімки для оцифрування замінованих територій. До того ж Мінекономіки на початку березня підписали угоду з американською компанією Palantir Technologies, яка використовуватиме штучний інтелект для розмінування територій України.

Поліція Дубая використовує блокчейн Cardano

Поліція Дубая представила проєкт на основі блокчейну Cardano для зберігання та передавання даних щодо кримінальних розслідувань. Демонстрація проєкту засвідчила безпечний обмін криміналістичними даними з міжнародними агентствами безпеки підкресливши ефективність технології в безпеці керування даними.

За словами співзасновника фонду GhostFund Кріса О вибір поліції використати саме Cardano підкреслює потенціал блокчейну для безпечного та незламного управління даними.

Він зазначив, що “блокчейн гарантує, що дані не будуть підроблені і їх можуть відстежувати різні зацікавлені сторони”. До прикладу, технологія може полегшити міжнародним сторонам безпечний обмін конфіденційними даними криміналістики.

Омар Шандс, експерт з безпеки, прокоментував інтеграцію поліції Дубая в Cardano, сказавши, що блокчейн є вкрай цінним інструментом, який стає все більш значущим у сфері безпеки.

Mempool Solana від Jito припиняє роботу

У п’ятницю розробник клієнта Solana Jito Labs оголосили про вирішення призупинити mempool, через “негативні зовнішні впливи на користувачів Solana.”

Mempool або пул пам’яті - це місце у якому перебувають транзакції у проміжку між відправленням та отриманням. Базова структура Solana не має пулу пам’яті, але команда Jito реалізувала власну на основі Jito’s Block Engine.

Завдяки цьому рішенню у трейдерів у мережі з’явилась можливість налаштовувати ботів для випередження угод інших користувачів та здійснення так званих “сендвіч-атак”. Сендвіч-атака відбувається, коли арбітражні боти торгують проти людей, чиї транзакції знаходяться в пулі пам’яті, але ще не розраховані. Низька комісія Solana зробила “сендвіч-атаки” занадто простою і, як наслідок, багато користувачів поплатилися за це.

У заяві для CoinDesk представник команди Лукас Брудер сказав, що команда вже кілька місяців намагається мінімізувати негативний вплив MEV.

Це включало консультацію з іншими протоколами з питання виявлення торгових ботів та механізмів ціноутворення, проте відповідного розв'язування проблеми так і й не було знайдено.

"Крім того, ми спробували розробити рішення для відмови від сендвіч-пакетів, але наші рішення перетворилися на гру в кішки-мишки з пошукачами MEV. Зрештою, команда Jito Labs розглядає негативні MEV, включаючи сендвіч-атаки, як тягар для екосистеми Solana, і за відсутності інженерного рішення ми прийняли важке рішення призупинити роботу мемпула. Ми продовжуємо працювати над тим, щоб забезпечити додатковий потік доходу для валідаторів і стейкхолдерів, а також зробити Solana найкращим середовищем виконання для всіх користувачів". - йдеться у заяві Брудера. 

261