«Культура трасту». 6 правил міжнародного нетворкінгу для розвитку бізнесу

Чим більше коло ваших знайомств, тим більше шансів знайти найкращих клієнтів, партнерів, співробітників. І якщо в Україні це лише один із інструментів для просування бізнесу, то на міжнародних ринках – він чи не основний! Особливо, коли мова йде про B2B продажу та ринок експертних послуг.

На ходу міжнародної експансії українські підприємці все частіше стикаються з проблемою: європейці купують «у своїх» і заходять у формування коло партнерів та постачальників вкрай важко. Тут не допоможе таргетована реклама чи SEO-просування. Єдиний шлях - побудова довіри з потенційними клієнтами. Що таке «культура трасту» та як керувати відносинами, щоб вони принесли прибуток бізнесу?

Визначте категорію людей, які вам цікаві

Стаючи на шлях міжнародного нетворкінгу, легко піддатися спокуси та пірнути у вір івентів, конференцій та бізнес-спілок. Не намагайтеся скористатися корисними знайомими відвідувачами ВСІ заходи, які тільки можна знайти. Щоб успішно розвивати нетворкінг для бізнесу, визначте свою цільову аудиторію та місця, де вона «мешкає». Так, це можуть бути конференції, виставки, івенти, клуби за інтересами. Зараз багато подій проходять онлайн – оберіть та вступайте саме до профільних спільнот.

Складіть список цікавих людей і знайомтесь з ними, навіть онлайн – давайте в друзі в соцмережах, ставте лайки на публікації, пишіть коментарі, беріть участь в обговоренні. Але пам’ятайте, що нетворкінг – це живий процес і зміцнення взаємовідносин повинен брати участь у двох сторонах.

Потурбуйтесь про рекомендації

За теорією рукостискання, будь-яких двох людей на планеті з'єднується не більше 5 рівнів особистих контактів. А із появою соцмереж, ця відстань іще більше скоротилася. Тож тепер ми можемо сягнути будь-кого. Час використовувати цей шанс. Ви шукаєте постачальників шкіри в Нідерландах або клієнта IT-послуг у США? Подумайте, хто із вашого кола знайомих має соціальні зв'язки у потрібних вам нішах/країнах - почніть пошук із них. А коли знайшли потрібну вам людину, потурбуйтесь про рекомендацію від вашого спільного знайомого. Нехай це буде невелике інтро в діректі LinkedIn або спільний чат у WhatsApp. Це вже холодно вас від сотень розсилок та повідомлень у соцрежах, що надходять комусь потенційному партнеру.

Допомагайте іншим бути успішними

Розвивати – це не означає продавати свою послугу або продукт при кожному знайомстві. Це означає допомогти іншим людям вирішити свою задачу. Завжди думайте, яку можна принести співрозмовнику. Допоможіть людині знайти партнера, клієнта або інший потрібний контакт і він захоче віддячити вам у відповідь навіть після закінчення часу.

Дозвольте людям говорити про себе

Перший зустріч з людиною не повинен бути вашою саморекламою. Покажіть інтерес до особи співрозмовника. Ставте відкриті питання, що викликають розмову. Це чудовий спосіб заводити знайомства для інтровертів. Необов’язково говорити про себе, запитуйте і ви будете цікавими для інших людей. Шукайте спільні точки дотику, можливо, у вас схожий бізнес чи відні інтереси. Дайте людині можливості більше говорити про себе. Так вона відчуватиме свою значущість, що позитивно позначиться на її ставленні до вас.

Будуйте відносини «в глибину»

Люди звертаються до тих, кому довіряють. Для підвищення довіри приділіть увагу живому спілкуванню – не тільки листуйте з людиною, але й спілкуйтеся голосом, щоб передати співрозмовнику свою інтонацію, емоцію, настрій. Обов’язково дякуйте людям за надану послугу (цінна порада, корисне знайомство) словесно чи матеріально. Так-так, комісію ніхто не відміняв. Персоналізуйте відповідні контакти – підтримуйте зв’язок, вітайте зі значними датами. Вчасно подарований кастомізований цікавий презент із створенням тісного контакту людей, які вас цікавлять. Персональна листівка також робочий інструмент.

Підтримуйте зв'язок після знайомства

Якщо у вашому списку з'явився новий контакт – це лише половина справи. За великої кількості зустрічей людей буде складно згадувати, звідки вона вас знає. 90% контактів втрачається саме так. Лайфхак, який допомагає підтримувати знайомство – зробити селфі при перших зустрічах. Навіть, якщо вон онлайн. Надішліть співрозмовнику спільної фотографії із заходу разом зі своїм контактом – так у вас залишиться інформація про вас і ваше знайомство.

Пам’ятайте, що зв’язатися із новим знайомим після першої зустрічі бажання протягом 1-2 днів. Але важливо бути не нав'язливим, а корисним. Поверніться до вашої розмови і, наприклад, поділіться цікавими посиланнями на тему спілкування.

Намагайтеся будувати особисті зв’язки таким чином, щоб ви могли поділитися «теплим» контактом із будь-якої сфери. Це не просто, але саме так ви створите навколо себе сильне оточення цікавих людей. Далі вже - техніка, від моменту першого випадку до конвертації в угоду можуть пройти місяць. Утім, інвестовані у відносини час і ніколи не будуть марними, оскільки мають накопичувальний ефект. Що називають сарафанним радіо.

2501