Марафон-приманка. Як завдяки безоплатному продукту генерувати тисячі клієнтів

Перші тижні повномасштабного вторгнення росії. Стан шоку та невизначеності огорнув усю країну. Український бізнес постав перед викликом: куди і як рухатися далі, і чи є сенс взагалі це робити. Команда GoITeens вирішила ризикнути: аби стати опорою для маленьких українців, які опинилися у вкрай складних умовах, ми запустили новий продукт – наш перший великий безоплатний ІТ-марафон для дітей всієї України.

З того моменту минуло два роки. Тепер безоплатні марафони – одна з наших найкращих фішок і до того ж продукт, який генерує величезну кількість лідів. Ми за рік провели 7 великих марафонів на різні тематики, де участь для дітей була абсолютно безоплатна – можливістю скористалися вже 100 000 дітей. 

Як використовувати безплатнs марафони як "приманку", яка заманює велику кількість потенційних клієнтів, та які компоненти успіху таких безоплатних проддуктів – розповідає Нателла Озова, СМО GoITeens.

Як виникла ідея безплатних марафонів

Ми розуміли, що не тільки діти, які навчаються в нас, а й діти всієї України потребують допомоги. Вони перебували у важкому емоційному стані, втратили доступ до комп'ютерів та мережі, покинули дім і переїхали в зовсім нові й невідомі місця. Бажання підтримати їх вилилося в ідею розробки унікального, повністю безкоштовного продукту, доступного без постійного Інтернет-з'єднання.

І на другий тиждень повномасштабного вторгнення ми придумали марафон «Ми з України». Фахівці компанії за кілька днів зробили 20 онлайн-уроків, проробили логіку, прописали боти та елементи самоперевірки.

Коли усе було готово, ми сподівалися залучати до марафону до 500 дітей. Проте, на наше здивування, до нього долучилося близько 7 000 учасників! Цей марафон став початком масштабної трансформації GoITeens.

До нас долучилося багато дітей з Херсону, який на той час був окупований, та з інших міст, де була складна воєнна ситуація. Для цих дітей було дуже важливо знати, що про них не забули, що вони можуть навчатися та отримувати нові знання, навіть у таких обставинах.

ROMI першого марафону склало 750+%. Але головний результат полягає у тому, що на осінь 2022 року ми мали 4 000 клієнтів, які після марафону переходили до вивчення наших платних продуктів.

Якими темами ми зацікавлюємо аудиторію

Цей успіх надихнув нас на створення цілої серії безкоштовних онлайн-марафонів з різних ІТ-напрямків. Після цього безоплатні освітні марафони стали фішкою GoITeens.

Благодійний марафон «Допоможемо тваринам разом». Підлітки, які вивчають дизайн, могли розробити креативні картинки та поширити їх у соцмережах для допомоги тваринам.

#ШахрайГудбай – онлайн ІТ-марафон у метавсесвіті Roblox, де діти дізналися про основні схеми шахрайства та як захистити свої гроші від крадіїв.

Марафон “Будуємо Україну майбутнього” дав учасникам можливість помріяти у метавсесвіті Roblox Studio про майбутнє нашої держави після перемоги.

Безоплатний онлайн ІТ-марафон з Мавкою з твору Лесі Українки допоміг дітям в інтерактивному форматі розробити свою першу гру.

Учасники марафону «Таврійська долина» мали можливість створити власними руками Україну Перемоги та спланувати реконструкцію наших тимчасово окупованих територій.

Безоплатний ІТ-марафон, на якому діти створювали telegram-bot за допомогою Python+ChatGPT за 3 дні. Ще один марафон довів, що за 3 дні можна полюбити математику.

Чому ми зробили марафони безплатними

Ми віримо, що якісна освіта має бути доступною кожній дитині, тому радо ділимося знаннями та досвідом. На марафонах діти отримують завдання, які допомагають їм набути практичних навичок та створити реальний проєкт: власну сторінку в Інтернеті, сайт, метавсесвіт у грі.

При цьому марафони – це лише початок. Діти, які надалі хочуть розвивати свої навички в ІТ, продовжують навчання на платній основі. Бо під час проходження марафону вони знайомляться з нашою методикою, підходом та освітніми можливостями. Це так званий тестдрайв навчання в GoITeens, який працює як дуже вдалий маркетинговий інструмент.

Спочатку клієнтів приваблює можливість отримати цінність безоплатно. Далі вони проходять через фільтр і наприкінці марафону одні учасники втрачають інтерес, інші стають зацікавленими у продукті. Саме на останніх спрацьовує фінальний заклик до дії – пропозиція скористатися платним продуктом, який допоможе їм досягти бажаних результатів.

Чим привабити аудиторію на марафони

Над запуском одного марафону працює ціла команда. Близько трьох тижнів ми готуємо “начинку” марафону: завдання та відеоуроки. А за місяць до старту починаємо промоцію: шукаємо партнерів, активно запускаємо рекламу, збирати аудиторію. Успіх залежить від кількох обов’язкових переваг безплатних марафонів, які й залучають аудиторії до участі.

Потужність партнерської спільноти

Промоцію марафону допомагають нам здійснювати наші топові партнери. Іноді разом з ними ми розробляємо спеціальні завдання для учасників та інтегруємо цих партнерів в наші метавсесвіти. Таким чином просуваємо наш продукт і даємо головне – цінність для дітей.

Взаємодія з великими українськими бізнесами як партнерами проєкту допомогла збільшити вплив та охоплення ініціативи. Партнерами цих марафонів були великі й потужні українські бізнеси як-от monobank, Київстар, Socar, Lifecell, rabota.ua, Будинок Іграшок, Megogo, LUN, Kite, Сільпо і багато інших крутих брендів.

Вдалий формат та елементи гейміфікації

Відкрити для себе таємничий світ Excel-табличок, побудувати Україну майбутнього у Roblox чи влаштувати для Мавки Різдво у Minecraft? Це ж вау. Такий формат марафону добре працює онлайн, тому дозволяє залучати дітей з усіх куточків світу. А елементи гейміфікації з нарахуванням балів, рейтингом та бонусами у вигляді призів добре втримують увагу учасників й посилюють інтерес.

Широке охоплення та відчуття спільноти

Безкоштовні продукти дозволяють охопити значно ширшу аудиторію, ніж платні.

При цьому наші марафони призначені для певних вікових груп (наприклад, від 9 до 15 років). Таким чином ми формуємо коло однолітків, пов’язаних спільними інтересами — і проходження марафону стає для них ще більш цікавим завдяки єднанню в одну спільноту.

Низький бар'єр для входу та “ніяких зобов'язань”

Марафони доступні для всіх дітей, незалежно від їхнього місця проживання та фінансового стану – і це чіпляє. Безкоштовні продукти не потребують від людей ризикувати своїми грошима, тому вони охочіше їх спробують.

Крім того, «це просто одне заняття» або «це лише один тиждень» звучить безпечніше. Якщо дитині не сподобається ІТ, програмування чи дизайн, вона та її батьки нічого не втратить — світ великий, цікавих занять ще мільйон, а набуті за тиждень навички чи знання можливо в якийсь момент знадобляться. Але якщо сподобається, то в неї з’явиться хобі і бажання займатися ним вже на довготривалій та платній основі. А безкоштовний продукт дасть людям можливість відчути цінність вашого продукту, перш ніж вони його куплять.

Адже коли люди отримують цінність безкоштовно, вони більше довіряють вам і з більшою ймовірністю куплять у вас щось в майбутньому.

514