Нетворкінг: 9 порад, як побудувати свою професійну мережу

Ви коли-небудь зверталися до колишніх колег за допомогою в пошуку нової роботи? Відвідували панельні дискусії на галузевій конференції? Можливо, публікували наболіле робоче питання в соціальних мережах? Якщо так, то ви брали участь у професійному нетворкінгу, який може зіграти вирішальну роль у побудові повноцінної кар'єри.

Що таке професійний нетворкінг?

Професійний нетворкінг – це практика пошуку та налагодження контактів з професіоналами у вашій галузі, або суміжних сферах, з метою побудови й підтримки відносин для допомоги, обміну інформацією про можливості працевлаштування й оновлення кар'єрних даних.

Побудова міцної професійної мережі може мати неоціненне значення для роботи. Нетворкінг – це не просто модний тренд, це – стратегічний інструмент кар’єрного зростання. У світі, де зв'язки мають величезне значення, навички ефективного нетворкінгу стають ключовими для успіху.

Найголовніше, професійна мережа може стати системою підтримки в роботі. Ви можете звернутися до певного кола людей, коли захочете обговорити галузеві тенденції та новини. Окрім того, корисні знайомства допоможуть у просуванні по службі, починаючи від рекомендацій щодо навичок, які вам слід вдосконалити, і закінчуючи отриманням оферу.

Нетворкінг залишається однією з найефективніших стратегій управління успішною кар'єрою. Як свідчить статистика, 80% професіоналів вважають, що професійна мережа може бути життєво важливою для просування в кар’єрі.

Багато людей зацікавлені у зміцненні своїх професійних кіл саме зараз, коли ринок праці стає все більш невизначеним. Ваша мережа повинна мати певне відношення до вашої кар'єри і бути наповнена тими, кому ви довіряєте: головне – якість, а не кількість.

І головне: професійні мережі не створюються за одну ніч. “Щоб створити хорошу мережу, потрібні зусилля, щирість і час”, - зауважував свого часу автор бестселлеру “Unwritten HR Rules” Алан Коллінз. Проте, витрачений час того вартий, адже ви забезпечуєте себе фаховою підтримкою упродовж усієї кар'єри.

Чому нетворкінг важливий?

• Знання та ідеї

Простий обмін інформацією про те, чого ви навчилися на роботі, або запитання про повсякденну роботу друга можуть призвести до змістовних розмов про те, як можна виконувати роботу краще та ефективніше. Навіть якщо це не призведе до нової роботи одразу, нетворкінг, принаймні, допоможе вам стати кращою версією себе на вашій теперішній посаді.

• Можливості працевлаштування

Можливо, найважливішою перевагою професійного нетворкінгу є можливості працевлаштування. Коли фахівці діляться оголошеннями про вакансії від своєї компанії, розповідають друзям про посаду, яка може їх зацікавити, або просять поради щодо їхньої наступної ролі, існує потенціал для рекомендацій та знайомства з менеджерами з персоналу або рекрутерами.

• Поради та підтримка

На перший погляд, це може здатися очевидним, утім професійний нетворкінг може допомогти вам побудувати фундамент підтримки, на який ви зможете спиратися упродовж усього професійного життя. Можливість обговорити робочі проблеми і попросити поради у своїх колег – цінна частина нетворкінгу, а допомога комусь у вирішенні робочих питань може навчити вас чомусь у процесі роботи.

Мистецтво нетворкінгу: секрети побудови вигідних зв'язків

Побудова вашої мережі може здатися складним завданням, але ці 9 порад полегшать ваші старання, перетворивши її на джерело невичерпного цінного досвіду та підтримки.

1. Знайте свої цілі

Першим етапом побудови мережі, яку ви хочете створити, є з'ясування її складу. Подумайте про результати, які будуть найбільш цікавими для вас. Після цього зосередьте свої зусилля на заходах, групах і людях, які з найбільшою ймовірністю наблизять вас до ваших намірів.

Це може допомогти сформувати мережу навколо ваших довгострокових кар'єрних цілей. Наприклад, якщо ваша кар'єрна мета – отримати підвищення, вам може знадобитися мережа установ, які організовують можливості розвитку для людей у вашій галузі, а також фахівців, які можуть порекомендувати вас на відкриту вакансію в їхній компанії.

2. Визнайте свою цінність

На відміну від менторства, ваша мережа – це взаємні відносини. Це означає, що крім того, що ви отримуєте вигоду від вашої мережі, є очікування, що ваша мережа отримає вигоду від вас у відповідь. Усвідомлення своєї цінності може бути корисним підсилювачем впевненості при побудові нових відносин.

Розмірковуючи над тим, яку мережу ви хочете створити, подумайте про знання та навички, які ви можете запропонувати членам вашої мережі. Крім того, подумайте, які пропозиції можуть зацікавити людей, яких ви сподіваєтеся залучити до неї.

3. Визначте лідерів думок

Коли ви задумуєте мережу, яку хочете створити, складіть список людей, яких ви вважаєте лідерами думок у вашій галузі. Включіть до нього будь-кого у вашій галузі, ким ви захоплюєтесь – впливових осіб, які надають ґрунтовний галузевий аналіз, бізнес-лідерів з кар'єрними шляхами, які ви хотіли б наслідувати, або осіб, які зараз працюють на посадах, до яких ви прагнете.

Хоча ви можете не звертатися до людей з цього списку безпосередньо, зверніть увагу на організації, спільноти та зв'язки кожного з них. Це може бути корисною відправною точкою, коли ви будете готуватися до налагодження зв'язків з новими контактами.

4. Використовуйте соціальні мережі для пошуку нових зв'язків

Ви можете використовувати соціальні мережі для пошуку потенційних знайомств і контактів. Це - чудове рішення для початку, якщо ви прагнете відвідувати заходи та спілкуватися особисто. Зв'яжіться з професіоналами галузі, які мають схожі з вами цінності, прагнення та інтереси. Надішліть їм повідомлення, в якому коротко опишіть, хто ви і чому хочете встановити контакт.

Продовжуйте спілкуватися з ними, коментуючи пости або підтримуючи невимушену бесіду в соціальних мережах. Після того, як ви встановите з ними професійні онлайн-відносини, ви можете почувати себе більш комфортно, коли одного дня зустрінетеся особисто.

Можливо, соціальні мережі – це не ваша стихія, але це один з найпростіших способів розширити свою професійну мережу. І, звичайно, найкращою професійною платформою соціальних мереж є LinkedIn.

Повністю оптимізований профіль LinkedIn важливий з багатьох причин, але це лише частина ваших зусиль з нетворкінгу. Приєднуйтесь до груп LinkedIn і вдумливо беріть участь у дискусіях.

5. Відвідуйте галузеві заходи

Багато організацій, до яких ви приєдналися, часто проводять галузеві івенти. Відвідайте ці заходи, щоб особисто зустрітися з деякими з ваших онлайн-знайомих. Намагайтеся регулярно зустрічатися з новими людьми на подібних майданчиках і заводити якомога більше знайомств. Ви також можете шукати в Інтернеті галузеві події, щоб знайти ті, які проводяться у вашому місті і найбільше відповідають вашим інтересам.

6. Допомагайте колегам

Нетворкінг – це не лише про те, як люди можуть допомогти вам, а й про те, як ви можете допомогти людям. Це має величезне значення, і налагодження зв'язків стає простішим, коли ви думаєте, передусім, про іншу людину, а не про себе.

Коли справа доходить до допомоги людям, найкраще починати з близького оточення. Не піддавайтеся бажанню звернутися до зірок у вашій галузі, натомість зосередьтеся на тих, хто перебуває поруч з вами. Це ті, хто буде рости разом з вами в індустрії. Ті, з ким ви можете обмінюватися ідеями про все, що стосується галузі, в якій ви працюєте.

Ще одна важлива складова успіху в допомозі іншим у їхній кар'єрі – щира зацікавленість у тих, хто вас оточує. Будьте справжніми, ставте глибокі запитання, щоб зрозуміти сильні та слабкі сторони один одного, професійні та особисті цілі, а також те, як ви можете допомогти один одному.

7. Надавайте перевагу якості, а не кількості

Може бути спокусливим мати якомога більше професійних зв'язків, але це не завжди спосіб побудувати повноцінну мережу. Збільшенням кількості підписників ви не забезпечите собі стійкий та корисний нетворкінг. Люди просять про зв'язок на LinkedIn задовго до встановлення міцних стосунків, і в результаті ваша мережа LinkedIn, як правило, може бути заповнена людьми, яких ви не дуже добре знаєте.

Натомість спрямовуйте зусилля на розвиток глибоких та взаємовигідних відносин. Якісні зв'язки, які ґрунтуються на взаєморозумінні та підтримці, мають набагато більший потенціал для корисних обмінів інформацією й можуть виявитися більш довгостроковими.

Пам’ятайте: краще мати кілька реально значущих контактів, ніж безліч формальних. Спрямовуйте зусилля на те, щоб ваші зв'язки були реальними та важливими для вашої кар'єри.

8. Залишайтеся актуальними

Професії можуть швидко змінюватися, а навички і вміння – швидко застарівати. Будьте відкриті до вивчення нового, будьте в курсі останніх подій та тенденцій у вашій галузі. І не забувайте ділитися цією інформацією з контактами у вашій власній професійній мережі.

9. Пам’ятайте, що професійний нетворкінг – це подорож

Розвиток вашої професійної мережі не відбуватиметься одразу. Занадто швидке встановлення контактів з великою кількістю людей виглядатиме відчайдушним і непрофесійним, і все це не дасть вам можливості отримати сильних бізнес-партнерів. Терплячий підхід допоможе вам знайти свою нішу, визначити, з ким саме ви хочете спілкуватися, і, таким чином, побудувати ефективну і довготривалу мережу. Як тільки ваша мережа побудована, решта – це природний розвиток.

Щоб побудувати сильну та успішну професійну мережу, вам потрібно відстежувати свою нетворкінгову активність, оцінювати якість та кількість зв'язків і встановлювати метрики успіху. Таким чином, ви зможете виміряти свій прогрес, визначити сфери, які потребують вдосконалення, і досягти поставлених цілей.

Дотримуючись цих порад, ви зможете побудувати міцну мережу, яка підтримуватиме вашу кар'єру та особисте зростання протягом багатьох років.

1236