Нетворкінг як інструмент для особистого, карʼєрного та бізнес росту

Знаннями та персональним досвідом ділиться Вікторія Наливайко, CEO & Co-founder Baza IT, Founder Reteam. 

"Маючи більш ніж 11 років досвіду в HR та рекрутингу, і саме 8 років у сфері ІТ, я чітко переконана у силі та значенні нетворкінгу протягом всього професійного шляху.

У сучасному світі, де зв'язки та контакти грають важливу роль, нетворкінг стає необхідним елементом для досягнення успіху. Для рекрутера це означає можливість знаходити талановитих кандидатів, будувати стосунки з ключовими гравцями у сфері, швидко та якісно хантити та розвивати свою кар'єру.

Додаю рекомендації та поради щодо розвитку нетворкінгу:

1. Будьте активними в онлайн-спільнотах: Приєднуйтесь до професійних груп у соціальних мережах, форумів, телеграм каналів, де можна обмінюватися досвідом та знаннями з іншими фахівцями.

Наведу декілька:

- Techosystem - обʼєднання вертикалей, інвест та венчурних фондів та багато міжнародних партнерств

- 1991 Accelerator - акселератор та програми для росту стартапів

- Ukrainian Startup Fund - гранти та підтримка стартапів

- Startup Wise Guys - європейський акселератор, який має програми для українських продуктів

- CfE Accelerator – це акселератор для українських стартапів, місією якого є розвивати стартап-культуру в Україні від UCU Business School

- Svoї in Tech - нетворкінг для Tech спільноти, де можна запітчити свій продукт та знайти ко-партнера чи зібрати кор тім

2. Участь у професійних заходах: Відвідуйте конференції, семінари, майстер-класи, де ви зможете зустріти нових людей та розширити свою мережу контактів.

Практично всі вище наведені спільноти проводять івенти, тому точно за ними варто слідкувати. А ще за коворкінгами, які хостять ці івенти:

- Ми з BazaIT.com проводимо щомісячні заходи

- KyivITCluster - часто проводить як офлайн так і онлайн івенти

- LvivITCluster - теж активні на ринку

- CreativeStates - мережа коворкінгів в Києві та Дніпрі

- Lift99 Kyiv Hub - коворкінг, який хостить класні івенти

- Kooperativ - коворкінг де підтримують Martech та Edteach стартапи, і багато цікавих івентів для Tech спільноти

- UNIT.City - місто в місті, де багато івентів, конференцій, та велике tech commynity

3. Будуйте взаємовигідні стосунки: Не забувайте, що нетворкінг - це двосторонній процес. Будьте готовими допомагати іншим та шукати способи, як ви можете бути корисними для своїх контактів.

Найкраще будувати нетворкінг навколо вашої експертності. Вебінари, виступи, безкоштовні консультації - це все варто робити, бо це розвиває ваш бренд як спеціаліста.

4. Створюйте особистий бренд: Розміщуйте цiкавий та корисний контент у соцмережах, публiкуйте статтi на професiйних платформах (Vector ван лав), що допоможе вам привертати увагу та пiдсилити вашу експертнiсть.

5. Не забувайте про пiдтримку стосункiв: Постiйно пiдтримуйте зв'язок з вашими контактами, надсилайте привiтання з важливими подiями, запрошуйте на заходи, коментуйте їх публікації або просто питайте як їх справи.

6. Будьте впевненими та відкритими: Не бійтеся ініціювати нові знайомства та спілкування. Приходьте на нетворкінги та практикуйте свій професійний або бізнес пітч.

Якщо ви задумуєтесь де краще розвивати свій бренд та формувтаи нетворкінг, то для мене великим відкриттям був Linkedin, я його переформатувала як блог. Ще півроку назад, в мене було 20 тисяч фоловерів, зараз практично 25 тис. І від деяких PR спеціалістів я теж чую, що Linkedin став онсовним каналом просування свого бренду.

Тому, накидала для вас, план по якому варто працювати з Linkedin, щоб ви вже відразу почали розвивати свій нетворкінг там.

1. Оптимізація профілю:

  • Оновлюйте ваш профіль, додавайте актуальні фотографії та професійні заголовки з кожним новим карʼєрним досягненням
  • Заповніть розділ "Про себе" з коротким описом вашої діяльності та досягнень - must have! 

2. Розширення мережі контактів:

  • Почніть запрошувати колег, знайомих та інших фахівців у вашу мережу. Я колись для себе вивела формулу - 20-40 контактів додати, як прокинулась; 20-40 - перед сном
  • Приймайте запрошення в мережу від людей, які можуть бути корисними для вашого нетворку. Файно було б ще кожному новоприйнятому писати міні презентацію себе та орієнтувати в чому ви сильні та в чому можете допомогти.

3. Створення та публікація контенту:

  • Регулярно публікуйте цiкавий та корисний контент на своїй сторiнцi. Тут вам може допомогти чат GPT
  • Додавайте статтi, пости, вiдео, якi вiдображають вашу експертнiсть та інтереси. Я ще для себе не відкрила ТікТок, але знаю колег, які файно використовують цю платформу

4. Участь у групах та спільнотах:

  • Приєднуйтесь до професійних груп та спільнот на LinkedIn, де ви можете обговорювати теми, які вам цікаві або по вашій експертизі.
  • Активно коментуйте та лайкайте публiкацii iнших учасникiв груп. Я часто читаю новини, підтримую друзів коментарями, шерами, дізнаюсь про інвестиції на ринку, про відкриті вакансії і т.д.

5. Взаємодія з контактами:

  • Надсилайте персоналiзованi повiдомлення своїм контактам, запитуючи як в них справи або пропонуйте допомогу. Не забувайте, ви ніколи не знаєте де буде працювати спеціаліст і як він буде зростати карʼєрно. В мене був такий досвід, що я спочатку спеціалісту допомагала формувати команду, потім його працевлаштувала в компанію на С-level позицію, а потім знову наймала для нього в новій команді. І ось через років 8 чи 9, ми досі спілкуємось.
  • Запрошуйте свої контакти на онлайн-зустрiчi, офлайн івенти (зараз їх дуже багато) або подiї. Якщо не знаєте, куди сходити, я всім ділюсь в своїх мережах.

6. Моніторинг та аналітика:

  • Використовуйте аналiтичнi інструменти LinkedIn для вивчення реакцiї на ваш контент та активнiсть. Я часто аналізую, які пости залітають. До речі, так я побачила, що файно сприймаються пости з дайджестами вакансій. Один з постів, де я зібрала позиції для джунів набрав 50 тис охоплення та десь 300 нових фоловерів. Тому це моя щотижнева рубрика.

Я сподіваюсь, що цей план допоможе вам ефективно розвивати ваш нетворк на LinkedIn та залучати нові корисні контакти для вашого професiйного i особистого росту.

Нетворкінг, це не нове слово, але ще не всі взялись за це слово, як інструмент для досягнення мрії, цілей, навчання, знаходження нових людей в житті, які потім стають друзями на роки.

Для натхнення, ділюсь моєю улюбленою книгою про нетворкінг - Ніколи не їжте наодинці.

Побачимось на івентах! І якщо ви загоритесь ідеєю розвитку нетворкінгу та побачите перші результати - я буду за вас рада. Тому очікуватиму на ваші круті історії і давайте дружити в моїх соцмережах. 

LinkedIn Вікторії

Instagram Вікторії

803