Репутація в медицині: огляд рейтингу "Репутаційні АКТИВісти 2024"

12 квітня відбувся щорічний форум PRNext, під час якого відбулось вручення нагороди "Репутаційні АКТИВісти". Огляд медичних компаній, які увійшли до рейтингу.

Якість управління корпоративною репутацією представників бізнесу оцінювали 152 експерти. Професійне журі оцінювало репутаційну стабільність, медійну активність, антикризову стійкість, інноваційний підхід та іміджевий капітал корпоративної соціальної відповідальності учасників.

Загалом учасниками цьогорічного рейтингу стало 734 компанії із різних галузей економіки: FMCG, будівництво та девелопмент, телекомунікації, транспорт і логістика, банківський сектор, IT, агросектор, фармація і медицина, тощо. Якість управління корпоративною репутацією представників бізнесу оцінювали 152 експерти. 

Склад журі 

Оргкомітет

Олена Дерев’янко  – віцепрезидент Української PR-Ліги, голова Оргкомітету Рейтингу

Олексій Бондарев – дата-аналітик LOOQME

Роман Горбенко – головний редактор альманаху «Репутаційні АКТИВісти»

Галузеві журі у номінації "Фармація та медицина"

Бондарчук Ірина - засновниця і CEO PharmConnect

Гулий Юрій - доктор економічних наук, доцент, професор кафедри міжнародної економіки Факультету економіки та управління Київського університету ім. Бориса Грінченка

Левченко Ганна - редактор розділу "Медицина" ІА Інтерфакс-Україна

Руденко Володимир - директор АПАУ, доктор фармацевтичних наук, професор, заслужений працівник охорони здоров'я

Ситнок Олена - менеджер Комітету з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації

Сорока Іван - радник міністра охорони здоров’я України, президент Українського медичного клубу, генеральний секретар Світової федерації українських лікарських товариств, професор УВМА, засновник і координатор Української медичної експертної спільноти, заслужений працівник охорони здоров‘я України

Труш Олена - керуючий власник ТОВ «РедБіз Лабораторія Медичного Бізнесу»

Фещенко Маріанна - помічник директора Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин Міністерства охорони здоров’я України

Черненко Олена - засновниця та директорка агентства системного консалтингу в медицині «МедКапіталГруп»

Олександр Чумак - експерт у сфері фармацевтики й охорони здоров'я.

У номінації "Фармація та медицина" переможців визначали у 4 категоріях: медичні клініки, медичні лабораторії, виробники та імопортери, аптеки.

Компанією із найкращою репутацією у категорії медклініки з сумою балів 220,50 стала медична мережа «Добробут».

"У взаємодії із журналістами ми не тільки генеруємо інфоприводи, щоб забезпечити «виходи», а й знаходимо тих, хто нам близький за цінностями, і спільно працюємо над темами, увага до яких важлива сьогодні для суспільства, та створюємо спецпроєкти, спрямовані на формування якісних поведінкових змін. Зокрема, на зміну ставлення до професії лікаря, на подолання стигматизації чутливих груп людей", – зазначила Ірина Навольнєва, керівниця відділу зовнішньої комунікації медичної мережі «Добробут» в коментарі до альманаху «РЕПУТАЦІЙНІ АКТИВісти 2024».

Серед медичних лабораторій лідером в управлінні корпоративною репутацією стала українська мережа медичних лабораторій "Ескулаб" з загальною сумою балів 221.

"У сфері медицини відгуки грають вирішальну роль. Дуже часто тему аналізів, лікарів і загалом здоров’я обговорюють у фейсбук-групах. Там часто можна натрапити на питання на кшталт: «Як позбутися головного болю? Як вилікувати кашель? Який аналіз здати? Яка лабораторія краща?» Усі згадки про «Ескулаб» ми відстежуємо за допомогою YouScan. Коли бачимо негатив, втручаємось і пояснюємо, як є насправді. Як на мене, важливо бути собою, вміти в кризовій ситуації взяти відповідальність на себе, вибачитись і виправити. Помилки роблять всі – слід вчитись робити їх менше", – зазначила PR менеджерка мережі Ескулаб Вікторія Гончаренко в коментарі до альманаху. 

Всього у категорії «Фармація і медицина – виробники та імпортери» було представлено понад 40 компаній. До 5 лідерів увійшли ІнтерХім, Фармак, Дарниця, Teva Ukraine, Acino. Переможцем рейтингу стала компанія ІнтерХім.

"Традиційно над чим ми працюємо постійно – це подолання стереотипів про те, що українські ліки не можуть конкурувати з європейськими за якістю. Не втомлюємося повторювати, що Україна – це Європа не тільки географічно, але й якісно та технологічно. Тож одна із важливих цілей комунікаційників усієї галузі, в тому числі й наша – розказати про те, як розробляються, виробляються та контролюються на якість українські ліки. Саме тому ми розробили віртуальну екскурсію виробництвом, постійно запрошуємо лікарів і фармацевтів на власні очі побачити, як створюються ліки «Фармак», побувати в наших лабораторіях. У 2023 році ми прийняли у себе на виробництві понад 1000 гостей", – говорить Алла Позичанюк, керівниця PR-відділу фармацевтичної компанії «Фармак» в коментарі до альманаху.

Лідером серед аптек стала компанія Гамма-55, в яку входять бренди Аптека 9-1-1 та Аптека оптових цін. Цікаво, що один з найбільших, за кількістю відділень, гравців ринку аптека "Подорожник" в п'ятірку лідерів не потрапила. 

"Одним із найбільш серйозних викликів у сфері репутаційного менеджменту є зміна сприйняття брендів споживачами – через вплив соціальних мереж, зміну цінностей та очікувань. Сьогодні наша мета – побудувати міцні та плідні відносини на основі довіри та розуміння потреб клієнтів. Тому ми активно долучаємося до державних ініціатив, підтримуємо високий рівень корпоративної відповідальності, демонструючи готовність реагувати на потреби українців", сказала в коментарі до альманаху Валентина Йовенко, керівниця відділу з корпоративних комунікацій мережі «Аптека 911».

Рейтинг «РЕПУТАЦІЙНІ АКТИВісти» — проект Агентства PR-Service. Переглянути альманах «РЕПУТАЦІЙНІ АКТИВісти 2024» можна за посиланням

447