Що таке Creative Business Survival Kit та чим він може бути корисний невеликим креативним бізнесам


Інтро. Нещодавно я виграла можливість взяти участь у програмі для підприємців з сектору креативної економіки від House of Europe та пройшла 10 годин насичених онлайн-консультацій з українським експертом, а також отримала круті знайомства-консультації з представниками естонського креативного сектору (експертів підбирали за моїм запитом та питаннями в рамках наявних проєктів, тож усе супер релевантно). Загалом організатори Creative Business Survival Kit підтримали таким чином 15 українських креативних бізнесів. Метою цієї нотатки є розказати трошки про цей досвід, порефлексувати про отримане, і надихнути інших підприємців та лідерів команд шукати можливості для розвитку їхніх справ життя.

Трошки про формат програми. У рамках Creative Business Survival Kit, бізнеси отримали консультації від досвідчених українських підприємців — Анни Петрової — засновниці Startup Ukraine, Selfmade Woman та трансформаційної платформи Wake up call, а також Володимиром Воробея — засновника Ppv Knowledge Networks, Business Hub та lislis. Окрім цих знань, учасники отримали стипендію у розмірі 1 000 євро, які мають використати, щоб наблизитися до подолання заявлених у рамках програм викликів бізнесу.

Трохи про мій досвід та чому було корисно. Я працювала з Володимиром Воробеєм, з яким колись перетиналися в іншій програмі («Фінанси для креативу»), загалом Володимир багато років консультує бізнес з командою PPV Network (і має кілька власних компаній), тож у мене не було сумнівів, що наші зустрічі будуть продуктивними і корисними. Моїми головними викликами і питаннями, на які ми шукали відповіді з моїм ментором, були:

· Стратегія для пошуку партнерів за кордоном;

· Розробка нового продукту для українських партнерів linza agency, щоб зберегти та нарощувати потенціал команди та бізнесу на українському ринку (адже завоювання нових ринків шлях не швидкий, а проблем на українському ринку реклами вистачає);

· Пошук балансу між соціальною і бізнесовою діяльністю linza agency і зокрема перспективи проєкту HelphubUA, адже він є нашим волонтерством, але водночас потребує ще більшого ресурсу та вкладень, щоб мати системніший вплив на проблему.

Ці питання є частиною бізнес-викликів, з якими я працюю як СЕО та маркетинг лід агенції креативних комунікацій linza agency. Для контексту скажу, що ми невелика амбітна команда, яка любить працювати із соціально значущими та інноваційними темами, і допомагати партнерам та клієнтам віднаходити стратегію та найбільш ефективні інструменти креативних комунікацій для їхніх цілей та аудиторій.

Зараз перед нами, як і перед великою кількістю інших українських малих бізнесів, стоїть питання збереження команди, а також пошуку стратегій для росту, попри «долар», попри проблеми з електроенергією, і попри всі інші «попри».

Водночас з початку повномасштабного вторгнення ми запустили соціальний проєкт HelphubUA, щоб допомагати волонтерським ініціативам шукати донорів та стали його опорою як донори та волонтери. Оскільки нам, як і бізнесу на ринку рекламних послуг зараз не легко. Нагадаю, що за даними дослідження, проведеного ВРК:

- обсяг робіт значно зменшився у 81% компаній всіх типів та більшість опитуваних (71%) мають низьку або середню завантаженість порівняно з аналогічним періодом минулого року (джерело);

- 65% опитуваних частково або повністю призупинили співпрацю з клієнтами, з якими працювали до початку війни. Здебільшого це пов’язано зі значним скороченням активності клієнтів (джерело).

То прийшов час переглянути стратегію та тактику проєкту і пошукати баланс між соціальною і бізнесовою складовою діяльністю команди linza agency.

Ми продумали кілька цілком конкретних рішень для linza, і я з командою почала активно їх впроваджувати. Тож за 2-3 місяці сподіваюся поділитися success story щодо цього процесу в окремому блозі.

Щодо стипендії – перед початком консультацій я планувала обрати собі якесь навчання для лідерів бізнесів, можливо, навіть модульні програми від KMBs чи LVBs. Зараз розглядаю також можливість витратити кошти на налагодженн корисних бізнес-контактів - наприклад, через поїздку-участь у конференції або заради кількох бізнес-зустрічей і одну з країн Європи.

Чи буде ще та де шукати подібні можливості? Загалом дуже раджу підприємцям (та й решті фахівців креативних індустрій) не нехтувати тими можливостями й ресурсами, які зараз доступні українцям. Так, криза - це величезна прірва, водночас підказки менторів, грантові кошти і обмін досвідом справді стають маленькими суперсилами та ліхтариками в цій темряві для підприємців та менеджерів.

1. Раджу звернути увагу на ресурси House of Europe, де регулярно в рамках різних програм викладають можливості як для навчання, та грантової підтримки. До речі, організатори обіцяли, що скоро буде нова хвиля програми Creative Business Survival Kit. Тож раджу не проґавити. Я слідкую за ними як на сайті, так і через телеграм-канал, де регулярно оновлюються підбірки: клік https://houseofeurope.org.ua/ та клік https://t.me/houseofeurope

2. Також must have ресурси - Простір та Гурт. До речі, з найближчих можливостей для невеликого бізнесу, раджу звернути увагу на:

Гранти для підтримки мікробізнесу в Україні від Міжнародної організації з міграції. Дедлайн — 31 жовтня

Гранти для підтримки малого бізнесу в Україні від Міжнародної організації з міграції. Дедлайн — 31 жовтня

3. Також багато корисних подій та можливостей можна знайти на порталі Дія.Бізнес (головне не полінуватися полазити – там і матеріали-темплейти, і підбірки грантів як для проєктів, так і для інституційного розвитку, і запити від експортерів з різних країн, і події-вебінари або курси).

4. Ще одна моя «любов» зараз, це проєкт UA business, вони мають багато безкоштовних подій на всі теми, що цікавлять підприємців, де експерти детальніше діляться й інструментами, і фінансовими можливостями.

Загалом зрозуміла, що занурення у контекст, проблематику, і обмін ідеями з експертами або іншими учасниками подібних програм не лише відкриває нові горизонти, але й підтримує ментальний стан та настрій у подекуди депресивних та тупикових ситуаціях.

2854