Штучний інтелект: чи може він замінити людину?

Штучний інтелект продовжує активно впроваджуватись в наше життя. Попри негативне ставлення до нього, мало хто насправді усвідомлює, що алгоритми ШІ допомагають автоматизувати механічні задачі й цим полегшують нам роботу. Щодня штучний інтелект допомагає в медицині, передбаченні ремонтних робіт на гугл картах чи підборі контенту в соцмережах. То чи дійсно ШІ це щось погане?

Штучний інтелект зменшує потреби в навичках

Згідно зі звітом CVL Economics за січень 2024 року, 36% керівників індустрії розваг, які використовують Gen AI, повідомляють про зменшення потреби в навичках для виконання повсякденних завдань. У дослідженні було опитано 300 керівників у шести секторах розваг. Виявилося, що 75% з них зіткнулися зі скороченням робочих місць через інструменти Gen AI.

Індустрії кіно та анімації найбільше постраждали від штучного інтелекту. Минулого року, невдовзі після запуску ChatGPT, Гільдія письменників Америки (WGA) та Гільдія кіноакторів - Американська федерація працівників телебачення і радіо (SAG-AFTRA) оголосили страйк через розробки штучного інтелекту, які можуть вплинути на їхні робочі місця та безпеку. Навіть після нещодавніх сприятливих переговорів про укладення контракту з Альянсом продюсерів кіно і телебачення, члени WGA і SAG-AFTRA все ще стурбовані невизначеністю впливу Gen AI на кіно- і телевізійну індустрію.

У звіті зазначається, що 55% керівників прогнозують, що звукорежисери постраждають найбільше протягом наступних трьох років. Понад 40% вважають музичних редакторів, аудіотехніків та звукорежисерів найбільш вразливими, тоді як 33% очікують, що постраждають автори пісень, композитори та студійні інженери. Ще 44% респондентів вважають, що Gen AI може забезпечити реалістичний дубляж різними мовами для фільмів і телешоу. У звіті також згадується про звільнення людей в таких відомих компаніях, як Riot Games, Unity Software, Amazon MGM Studios, Pixar і Universal Music Group на початку 2024 року. Компанія CVL Economics заявили, що в найближчі місяці очікується подальше скорочення робочих місць.

Поєднання блокчейну та штучного інтелекту. Яку користь вони можуть принести?

Блокчейн та штучний інтелект можуть бути інтегровані, як потужні механізми для відкриття нових можливостей та вдосконалення багатьох галузей. Поєднання цих двох технологій може допомогти підвищити прозорість, ефективність та безпеку.

Найкращими прикладами використання ШІ у блокчейні є:

  • ШІ для підсилення надійної безпеки в блокчейні: Блокчейн називають незмінною технологією, яка унеможливлює зміну історичних даних. Проте штучний інтелект посилює цю незмінність, виявляючи та запобігаючи шахрайським діям у режимі реального часу. Алгоритми штучного інтелекту дозволяють аналізувати моделі поведінки користувачів і вживати превентивних заходів у разі виникнення підозр. ШІ використовує історичні дані для прогнозування потенційних загроз. Аналізуючи попередні кібератаки та їхні методи, ШІ може передбачити майбутні атаки та підготуватися до них.
  • Покращення виконання смартконтрактів за допомогою ШІ: Щоб підвищити ефективність і зробити виконання смартконтрактів кращим, інструменти ШІ здійснюють моніторинг смартконтрактів, ретельно відстежуючи усі транзакції. Вони можуть виявляти несанкціоновані дії та запустити сповіщення для впровадження негайних дій. Боти зі штучним інтелектом можуть автоматично виправляти незначні помилки, таким чином забезпечуючи продовження контракту без втручання людини.
  • Токенізація активів: Штучний інтелект відіграє ключову роль у токенізації активів. Він дозволяє ідентифікувати, оцінювати та управляти цими токенами з надзвичайною точністю. Алгоритми штучного інтелекту можуть аналізувати різні фактори, включаючи ринкові тенденції, стан активів та історичні дані, щоб визначити вартість кожного токена. Це робить навіть найдорожчі активи більш доступними для ширшого кола інвесторів.

Багато впливових осіб діляться своїми поглядами на ШІ та його користь для людського життя. Зупинімось на деяких з них більш детально.

Білл Гейтс, один із творців компанії Microsoft, також має оптимістичний погляд на штучний інтелект. “У світі з обмеженими ресурсами ви повинні знайти способи максимізувати вплив. Інновації є ключем до отримання максимальної користі від кожного витраченого долара. Штучний інтелект збирається прискорити темпи нових відкриттів у темпі, якого ми ніколи раніше не бачили.”. - висловився Гейтс в інтерв’ю для CNN. Він передбачає, що штучний інтелект полегшить життя кожного. Компанія Microsoft має багатомільярдне партнерство з OpenAI. Метою їхнього партнерства є розвиток і просування передових досліджень ШІ та демократизація ШІ, як нового інструменту для компаній і організацій у різних галузях.

Володимир Носов, СЕО однієї з найбільших криптобірж у Європі з українським корінням, стверджував для видання dev.ua, що, на його думку, блокчейн та ШІ є потужними технологіями, які вже мають значний вплив на повсякденне життя та спрощують і покращують якість життя. Він також зазначив, що “WhiteBIT, як інноваційна компанія, активно використовує та інтегрує ШІ в усі сфери своєї діяльності.”. 

Ще одним підтвердженням цього став нещодавній ребрендинг блокчейну біржі WB Network, який відтепер буде називатись Whitechain. За їхніми словами це не просто зміна назви, але й “новий підхід в позиціюванні на ринку Web3, розробці продуктів, стратегії розвитку екосистеми та комунікації зі спільнотою.”. У своєму блозі вони наголосили, що планується запуск нових продуктів, а також випуск RoadMap, де будуть висвітлені усі важливі етапи розвитку блокчейну на наступний рік.

Ілон Маск, засновник SpaceX та власник соцмережі X, є одним з тих, хто відкрито підтримує ШІ протягом тривалого часу. На його думку, ШІ має потенціал для підвищення людського інтелекту, а також розв'язання глобальних проблем людства. Маск постійно фінансово підтримує проєкти, які використовують ШІ, чим ще більше підтверджує свою віру в них.

Попри те, що він оптимістично налаштований на інтеграцію ШІ в людські життя, Маск також висловлює стурбованість через потенційні ризики, які можуть бути викликані в результаті. Він наголошує про необхідність ефективного регулювання та заходів безпеки, щоб гарантувати відповідальне використання ШІ.

Підсумок

Вплив штучного інтелекту у житті суспільства вже стало неминучою частиною нашого життя. Навіть попри усі невдоволення, ми повинні розуміти, що технології продовжують розвиватися, і ми, як людство, повинні вчитись співіснувати разом з ними. Зрештою, людство завжди дивно реагувало на використання нових технологій, ті самі комп'ютери чи смартфони, проте з часом ми все ж таки навчилися отримувати користь від їх використання. Можливо те саме станеться і зі штучним інтелектом?

1670