Таргетована реклама: 5 основних кроків до запуску, щоб зробити її ефективною

Рано чи пізно власник бізнесу приходить до запуску таргетованої реклами. Цей маркетинговий інструмент дієвий, але треба розібратися, з чого починати. І ні, перший крок — не вкинути бюджет і самостійно щось налаштовувати в рекламному кабінеті. Пройдіть підготовку, бо станете одним із людей, які вважають таргет «зливом грошей».

1. Опис послуги/продукту, які просуватимуться в таргетованій рекламі

Кожен продукт для таргетованої реклами має бути детально описаним. Будь-який клієнт має зрозуміти суть, етапи, умови, шлях замовлення.

Саме ці дані стануть основою для рекламної пропозиції:

2. Опис цільової аудиторії (ЦА)

Це база для запуску таргетованої реклами. Бо навіть найталановитіший у світі таргетолог не зробить для вас глибоке дослідження цільової аудиторії. Спочатку зробіть цей опис, а тоді передайте дані спеціалісту для запуску таргетованої реклами у фейсбук чи інстаграм.

Аналіз цільової аудиторії — етап, до якого ви будете звертатися впродовж усього запуску таргету, ведення СММ, реклами в гугл, під час упаковки профілю. Документ допомагає знайти відповіді на усі питання в процесі. І має містити не тільки дані про демографію чи вік, а й емоційні тригери вашої ЦА.

Що має включати опис ЦА:

  • Цілі та цінності аудиторії.
  • Болі й проблеми, які хочуть задовольнити клієнти з вашим продуктом/послугою.
  • Страхи, які заважають прийняти рішення.
  • Заперечення у процесі купівлі.

Приклад декількох пунктів опису цільової аудиторії для клієнта Marketing Office: медичного центру фізичної реабілітації:

3. Аналіз конкурентів для таргетованої реклами у Ad Library Facebook

Для налаштування таргетованої реклами треба знати конкурентів саме у цьому маркетинг інструменті. Перевірте, що пропонують конкуренти, які офери (пропозиції) дають у таргетованій рекламі, для кого це роблять, які оголошення працюють.

Важливо: переглядайте оголошення в бібліотеці постійно, наприклад, щомісяця. Моніторинг допоможе не упустити запуск нових кампаній і зробити висновки для власної таргетованої реклами.

Як виглядає пошук реклами в Ad Library Facebook:

4. Тести гіпотез для таргетованої реклами

Цільову аудиторію описали, конкурентів знаємо в обличчя, упевнені у своїх оферах і зрозумілості описів послуг? Час зробити тестовий запуск таргетованої реклами. Це ваша страховка від неефективного бюджету й можливість знайти «саме той» креатив і аудиторію, які за мінімальну вартість приведуть вас до цілей.

Три важливі кроки на етапі налаштування таргетованої реклами для тестів:

  • Не ставте себе як мірило, який креатив «зайде». Дозвольте таргетологу протестувати різні види креативів, і аудиторія вирішить «сама». Треба запустити мінімум три різні креативи й обов’язково їх проаналізувати.
  • Змінюйте креативи постійно. Таргетована реклама зараз весь час змінюється. Реклама, що була колись ідеальною, через місяць може застаріти. Міняйте кольори, подачу, фони, формати зйомки.
  • Врахуйте географію аудиторії. Це залежить від ваших послуг, товарів. Наприклад, інфопродукти можливо рекламувати хоч і в 10 країнах, а ось офлайн-магазин одягу краще поширювати для міста, в якому магазин розташований.

Приклади кількох креативів із десятка протестованих нашою командою для танцювальної студії зі Львова:

5. Підготуйтеся до тривалої роботи з таргетованою рекламою

Для крутого результату від таргетованої реклами потрібен час. Запуск на один тиждень не принесе продажів, бо реклама тільки почне діяти. Алгоритмам потрібен час на розкачку, а вам час треба для аналізу налаштування таргетованої реклами та перевірки усіх гіпотез.

Обов’язково врахуйте час прийняття рішень у вашій сфері. Потенційний клієнт може пройти декілька точок контакту з брендом у листопаді, а купити після оголошення в таргеті аж у квітні. З практики Marketing Office найуспішніші таргетовані реклами ті, які запускають регулярно: від 6 місяців до року.

Запуск таргетованої реклами та налаштування таргетованої реклами — це клопітка й довга робота. Успіх кампаній залежить від якісної підготовки та злагодженої роботи маркетинг-команди. А для підготовки й аналізу таргету радимо наш шаблон медіаплану для таргету. Сподіваємося, досвід нашого онлайн відділу маркетингу в роботі з українськими бізнесами стане вам у пригоді!

3233