Telegram — нове середовище PR-комунікацій для брендів

Telegram існує вже більше п’яти років і на 2023 — є лідером серед месенджерів, якщо не сказати повноцінною соцмережею, хоч і не в зовсім класичному розумінні.

Чому?

  • постійний органічний ріст лояльної аудиторії
  • захищений трафік
  • релевантний користувацький інтерфейс
  • зростання інтегрованих сервісів
  • дешевий підписник для телеграм-каналів брендів і компаній

Наразі соцмережі випереджають класичні ЗМІ у швидкості подання інформації та в широкому зворотному зв’язку з аудиторією. Не залишається осторонь і Телеграм, канали в ньому мають і самі медіаресурси.

Багато журналістів та медіаменеджерів не розуміють технологічні переваги Telegram перед соцмережами — це унікальний інструмент для медіа.

Медійні ресурси, що мають свої телеграм-канали, можуть залучати та зберігати співпрацю з брендами, які обирають ситуативний та лаконічний PR — що можливо лише в соцмережах.

Більше про переваги телеграм в 2023 році писали тут.

PR у ЗМІ: плюси / мінуси / тренди

Зв’язки з громадськістю (PR) є важливим аспектом маркетингової стратегії бренду, а засоби масової інформації відіграють у ньому подекуди ключову роль.

Це — традиційно, коли кажуть піар — одразу спадає на думку залучення засобів масової інформації, таких як газети, журнали, телебачення та радіо, щоб донести повідомлення бренду до ширшої аудиторії.

Найпомітніші переваги зв’язків із громадськістю випливають із потужності цієї комунікаційної тактики з погляду побудови прозорих і довірених стосунків зі споживачами.

Ми вже писали тут про те, що за результатами досліджень за 2022 рік щодо споживання медіа 74 % населення України — обирає соцмережі. Натомість, інтернет-сайти та телебачення займають приблизно порівну 42 і 36 % відповідно.

Цікаво, що 59 % тих, хто споживає інформацію в інтернет — не дивиться телебачення взагалі. 

За тим же рейтингом вказується, що за показником рівня довіри медіаресурси мають — 58 %, соцмережі загалом відстають лише на 1 % лише. Таким чином, бачимо, що використання соцмереж як платформи для піару абсолютно виправдане, враховуючи швидке охоплення та менший цінник.

Цікавим фактом в загальну скарбничку соцмереж лягає загальна недовіра до замовних матеріалів.  

Стаття на сайті / газеті / реклама на тб — завжди має забарвлення “продажу”, викликає негативні асоціації на кшталт — це просто проплачений матеріал, за гроші напишуть що завгодно.

І хоча в той же телеграм допис теж замовляють — в кінцевому результаті це сприймається нативно серед іншого контенту каналу, на якому розміщений рекламний допис.

Що ускладнює роботу піарника під час комунікації зі ЗМІ:

Пресрелізи: пресрелізи є найпоширенішим способом отримати висвітлення в ЗМІ. Брендам потрібно створювати переконливі прес-релізи, які привертають увагу журналістів і редакторів.

Зв’язки зі ЗМІ: налагодження стосунків із журналістами, редакторами та продюсерами має вирішальне значення для висвітлення в ЗМІ. PR-фахівцям необхідно підтримувати з ними регулярний контакт і розповідати історії, які мають відношення до їхньої аудиторії.

Моніторинг ЗМІ: PR-фахівцям необхідно стежити за новинами, щоб визначити можливості для висвітлення та бути в курсі галузевих тенденцій і конкурентів.

Антикризовий менеджмент: PR для брендів у ЗМІ передбачає ефективне врегулювання криз та негативної реклами. Бренди повинні негайно реагувати на негативне висвітлення та керувати наслідками, щоб захистити свою репутацію.

Стратегічне планування: Ефективний PR для брендів у ЗМІ вимагає стратегічного планування. PR-фахівці повинні створити план, який узгоджується із цілями бренду, визначає цільові ЗМІ та окреслює ключові повідомлення.

Піар у ЗМІ — класний і необхідний, як довготривалий марафон: довга і скрупульозна підготовка, ресурси на написання та публікацію матеріалів, розробку стратегії тощо. Він додає великого охвату та іміджу брендів, бо хоч частка тих, хто читає саме онлайн-видання — меншає, проте такий факт як публікація чи реклама на ТБ до сих пір вважається статусною подією для бренду.

Деякі особливості трендів PR у 2023 році

PR в 2023 році стоїть на 4-х китах:

1. Робіть більше — витрачайте менше.

Читачі вимагають більшого, зокрема кращого клієнтського досвіду, характерного місцевого контенту та цікавих ракурсів, які відповідають їхнім захопленням та інтересам. Не обов'язково вкладати шалені бюджети, правильна контентна стратегія закриє до 30 % зростання охоплення.

2. Розказуйте історії: будьте соціально-відповідальним бізнесом.

Включайте в контент більше позитиву щодо позицій благодійності, волонтерства чи сталого розвитку. Подавайте їх в позитивному контексті кінцевого результату.

3. Експериментуйте з платформами та інструментами.

Використовуючи ці соціальні медіаплатформи, публікуйте лаконічний контент, який легко створювати та споживати.

4. Залучайте — більше користувацького контенту, більше нативної реклами, більше тематичного та розважального контенту, заснованого історіях та перевагах бренду.

ЩЕ ОДНА PR-ПЛАТФОРМА НЕ ЗАВАДИТЬ?

Телеграм — перший канал споживання інформації серед соцмереж в Україні за 2022 рік. Це твердий факт, який будуть повторювати й повторювати.

Новина в Телеграмі потрапляє безпосередньо до читача в телефон у вигляді особистого повідомлення. Таким чином, редактор (або smm-менеджер) скорочує шлях від матеріалу до читача до одного кроку.

Тренди піар-маркетингу на 2023 рік легко адаптуються в телеграм: це швидке рішення для просування бренду.

В телеграм завдяки сервісам можна оперативно зібрати інформацію про канали, простіше підготувати дописи та домовитися про їхню публікацію.

Таку стратегію можна реалізувати, навіть якщо просування в телеграм не було заплановано для даного бренду - вона легко вшивається в будь-який медіаплан під різний бюджет.

Крім того, мати власний телеграм-канал — це вже піарний хід як такий, що свідчить про гнучкість та сучасність компанії.

Кейси

Телеграм також став частиною залученості суспільства в соціальну інтеграцію: люди долучаються до зборів, до благодійності, відтак відчуваючи свою частку внеску в спільну ціль.

Тут яскраво демонструє ситуацію той же UKLON, що протягом тривалого часу просуває свою благодійну PR-історію з тегом #уклонволонтер, збирає кошти з Притулою, й окремо промить сервіс таксі, знижки по містах). Тобто, ось вам цінність — можливість нативного просування і соціально-відповідальний маркетинг у дії.

Деякі от зрозумілі цілі, як у криптовалютної біржі WhiteBIT, — впізнаванісь бренду, комунікація, створення ком’юніті. І вони успішно промотують ситуативні події, які проводить їхня компанія, від розіграшу шмоту з барсою, бо це їх інфопартнер, плюс промить різні плюшки для криптанів. Тобто, є ціль — є і інструменти в тг, які ми застосовуємо.

Бонусами за проєкт стали додаткові безкоштовні розміщення в телеграм-каналах як піар-підтримка ефіру з загальним охопленням на 450 тис. додаткових користувачів.

Алло в тг, наприклад, ллє трафік на сайт-магазин, де ситуативно продають товари залежно від потреб і не тільки) плюс на сам канал. Промить тут же свій порівняно новий маркетплейс на малий бізнес. Тобто, три різні цілі закриваємо через телеграм-просування, в тому числі й піарні.

Висновок

Підсумовуючи, скажемо, що PR для брендів у засобах масової інформації пропонує багато переваг, включаючи широке охоплення, довіру, підвищену впізнаваність бренду, тривалий вплив і більший контроль. PR-фахівцям необхідно використовувати такі функції, як прес-релізи, зв’язки зі ЗМІ, моніторинг ЗМІ, управління кризами та стратегічне планування, щоб ефективно донести повідомлення бренду до широкої аудиторії через засоби масової інформації, тоді як для просування в телеграм можна скористатися сервісами підбору каналів, адаптувати будь-який контент під ресурс та швидко отримати залучення цільової аудиторії.

Співпраця з професіоналами також допоможе вам краще керувати репутацією, створити довіру та авторитет, а також уникнути труднощів, коли справа доходить до вимірювання успіху PR у соцмережах.

Якщо вам потрібна професійна допомога, щоб удосконалити свою стратегію піар-маркетингу та комунікаційної стратегії в телеграм пишіть ваш запит в Telegram agency і все буде “телеграм”!

1166