Топ порад для створення рубрикатора в соцмережах

Дієвий рубрикатор — це не просто список ідей та тем, які можна підготувати для стабільного виходу контенту. Це шлях до результату.

Як рубрикатор може допомогти в роботі та яких результатів можна з ним досягти, розповість SMM менеджерка та комунікаційниця креативної агенції Underdog Катерина Тарасова.

Дописи та сторіз мають спонукати аудиторію:

  • Щось побачити;
  • Щось подумати;
  • Щось зрозуміти;
  • Щось зробити.

Далі п'ять порад, які допоможуть звернути увагу аудиторії до вашого бізнесу:

1. Аналіз аудиторії

Найперше, що ми маємо зробити — проаналізувати аудиторію. Ми можемо використовувати дані з SimilarWeb, trendHERO, Social Status, будь-які інші застосунки, що підходять за ціною та функціоналом.

Бюджетний варіант – використати статистику від Meta або вручну переглянути акаунти реальних людей у підписках.

Аналізуємо:

  • вік;
  • стать;
  • географія;
  • інтереси;
  • контент, що постять.

Коли ми проводимо аналіз аудиторії для клієнта, виокремлюємо мінімум три-чотири характерних портрети у кожній з соцмереж. Для кращого розуміння це мають бути реальні люди, а не збірний портрет.

Також важливий крок — це розуміння причин, чому ця чи інша категорія аудиторії слідкує та взаємодіє з вашими сторінками.

  • Які їх інтереси та вимоги до вашої сторінки?
  • Які очікування?
  • Який контент вони споживають краще, на що активно реагують?

Найголовніше — зрозуміти, які є болі та як їх закрити.

У кожного сегменту аудиторії свої вимоги до контенту. Тому одні, наприклад, слідкують за дописами про знижки, а інші чекають на ваші естетичні Reels. З цього виходить, що потреба й болі можуть відрізнятися.

2. Стратегічні цілі

До створення рубрикатора у вас вже мають бути цілі. Наприклад:

  • збільшення відвідувань профілю;
  • підвищення впізнаваності;
  • зростання цільової аудиторії;
  • збільшення взаємодій чи продажів.

Це все доволі класичні цілі, які можуть підійти багатьом. Вони можуть стосуватися як бізнес-сторінки, так і особистого профілю.

Відповідно до обраних цілей (їх може бути декілька), необхідно сформувати конкретні результати. Наприклад, збільшення аудиторії на 10% за наступні 3 місяці або підвищення залученості аудиторії у середньому на 30% на одиницю контенту. 

3. Створення рубрикатора

Тепер, коли ви розумієте задачі сторінки, можна переходити до практики та створення рубрикатора. Варто зауважити, що можна створити окремий рубрикатор для кожної соціальної мережі та мати уточнення для кожного з форматів: для дописів, сторіз, відеоконтенту.

Технічно, кожна ваша рубрика має покривати цілі відповідно до аудиторій та форматів. Зазвичай, таких рубрик має бути не менше трьох. Але остаточна кількість залежить від конкретних задач та наявних ресурсів. 

Наприклад, ваша задача – створити тісніший зв'язок з аудиторією, що призведе до довіри та збільшення продажів. Тому необхідно робити акцент на сторіс – розказувати про власні цінності, спілкуватися з аудиторією та відповідати на питання або реагувати на відгуки.

Для збільшення продажів можуть спрацювати Reels з ключовою інформацією про товар чи послугу (будь ласка, не забудьте додати ціну!).

Наприклад, після початку повномасштабного вторгнення київський забудовник «Ковальська» вирішив поновити комунікацію в Instagram. Тоді ми побачили однією з точок болей аудиторії недовіру до успішного закінчення будівництва в період війни. 

Тому кожен місяць ми публікували в сторіс анімаційні ролики з прогресом будівництва. Так аудиторія бачила все майже у реальному часі.

На вже активній сторінці варто проаналізувати наявний контент: що заходило, які публікації ширилися та набирали найбільше коментарів. Це покаже, які задачі контент вже закривав, а що треба додати, аби комунікація стала ефективнішою.

На цьому етапі необхідно розподілити кількість контенту відповідно до кожної рубрики. Сталої кількості немає. На деякі задачі достатньо двох точкових дописів, а десь контент потрібно створювати постійно.

4. Деталізація та навігація

Не приховуйте свої рубрики та теми від аудиторії. Адже чіткий та зрозумілий поділ допоможе аудиторії відфільтрувати цікаве та не загубитися.

Для навігації можна вигадати умовні назви рубрик, хештеги та візуальні акценти. Власне дизайн – ідеальний інструмент для сортування контенту за темами у профілі.

Наприклад, для Telegram каналу UANDERDOG ми вигадали хештеги та додавали їх у текст і віжуали. Це класно спрацьовувало і допомогло орієнтуватися у дописах за кілька секунд.

5. Тест на ефективність рубрикатора

Наступний крок — готовий рубрикатор необхідно протестувати. Під час прописання тем та створення самих дописів можна зрозуміти, наскільки ваш план життєздатний. Наприклад, може виявитися, що тем недостатньо.

Реальну ефективність нового рубрикатора можна побачити лише за місяць, аналізуючи показники та порівнюючи результати з поставленими задачами (взаємодія, охоплення, залучення аудиторії).

Але пам'ятайте, що цей рубрикатор з вами не назавжди. Його треба змінювати та адаптувати під нові тренди й змінені цілі. Але кожного разу рубрикатор вимагає свідомого підходу та усвідомлення можливостей-поставлених цілей. Ретельно проведена робота напочатку спростить роботу команди й надалі.

1
1151