Тренди графічного дизайну 2023

Тренди та тенденції в графічному дизайні змінюються дуже швидко. І те, що було актуальним у 2022 році, вже через кілька місяців може залишитися в минулому. А це, до речі, одна з причин, чому ми в Wezom Академії завжди намагаємося оптимізувати навчальні програми і не розтягувати їх у часі. Все задля того, щоб по завершенні курсу «Web-дизайн з нуля до крутого портфоліо» наші студенти володіли актуальними знаннями та навичками й були обізнані саме в сучасних тенденціях. Та мова сьогодні не про нас, а саме про тренди. Тому переходимо безпосередньо до теми!

Тренди графічного дизайну 2023

Ми можемо назвати як мінімум вісім трендів, які просто зараз набирають обертів в графічному дизайні. Можливо, якісь з них швидко відійдуть в минуле, а інші залишаться з нами ще на кілька років. Та увагу варто приділити кожному з них, якщо ви хочете створювати актуальні дизайнерські рішення.

Моушн-графіка

Відеографіка почала швидко набирати обертів через стрімкий ріст популярності TikTok. Статичні зображення втрачають свою актуальність, їм на зміну приходить динаміка. А враховуючи, що швидкості інтернету постійно зростають, в недалекому майбутньому статика в графіці може залишитися свого роду рудиментом.

Якщо ви досі не використовуєте моушн-дизайн у своїй роботі, 2023 рік — чудовий час, щоб це виправити!

Абстрактні форми

Абстракція в графічному дизайні — не новий тренд. Але якщо раніше за допомогою абстракції дизайнери переважно «полегшували» контент, то зараз використовують її скоріше для привернення уваги. В тренді сьогодні округлі форми та яскраві (але не занадто) кольори.

Мистецтво, створене штучним інтелектом (ШІ)

Гадаємо, тут все й так очевидно. Вже у 2022 році світ побачив, які шедеври графіки може створювати штучний інтелект. І можна навіть не сумніватися, що цього року тренд буде набирати ще більших обертів. В першу чергу мова йде про ШІ DALL-E 2, але й альтернативи теж пропонують дуже цікаві рішення. Так, впровадження ШІ — це доволі неоднозначна тема і серйозний привід для хвилювання спеціалістів по роботі з графікою. Але прогрес не стоїть на місці і це потрібно розуміти. 

3D-елементи

3D-зображення в графічному дизайні теж не є чимось новим. Але з розвитком технологій AR та VR попит на якісні тривимірні зображення та елементи буде тільки зростати. Тому якщо ви зараз займаєтесь розробкою графічного дизайну і обмірковуєте, куди рухатися далі, радимо розглянути 3D-графіку. В ідеалі взагалі поєднувати 3D з моушн-графікою.

Інклюзивний дизайн

Насправді інклюзивність — це тренд не лише у графічному дизайні, а й загалом у всьому сучасному маркетингу. Зараз майже кожен відомий бренд так чи інакше намагається використовувати методи інклюзивності, щоб охопити якомога більшу аудиторію, та допомогти цій аудиторії побачити власне відображення в продукції та місії бренду. А якщо вдало комбінувати інклюзивний дизайн з іншими названими трендами, можна досягти дійсно чудових результатів.

Психоделічні мотиви

Це доволі нестандартний тренд. І важко сказати, як довго він протримається в топі. Але зараз все частіше можна зустріти різноманітні психоделічні мотиви в дизайнерських рішеннях. Дехто вважає, що причина такої популярності — реалії постковідного світу. Ми надто довго були замкнені в сірій буденності, а тепер прагнемо до всього яскравого, незвичного та неординарного.

Назад у майбутнє: ретро-ілюстрації

Тренди циклічні, і з цим погодиться будь-який досвідчений веб-дизайнер. Немає нічого дивного, що останнім часом зростає інтерес до тематики та стилістики 90-х. Приглушена кольорова гама, відносно прості шрифти, виключно двовимірна графіка — все це викликає відчуття ностальгії та чудово привертає увагу аудиторії. Тому якщо ви просто зараз шукаєте натхнення, спробуйте зануритися в минуле й інтерпретувати дизайнерські рішення девʼяностих для своїх нових проєктів.

Віртуальна реальність

Ну і куди ж без VR? Технології віртуальної реальності повільно, але впевнено набирають обертів. Разом з тим зростає інтерес до футуристичного дизайну, тривимірних елементів, неонових кольорових палітр, плавних градієнтів тощо. Так, наразі технологія VR все ще не «вистрелила». Але це обовʼязково станеться. Швидше, ніж більшість вважає.

Висновок: майбутнє графічного дизайну у 2023 році

Спираючись на все вищесказане, можемо підтвердити, що 2023-й безсумнівно буде роком експериментів. І якщо ви просто зараз шукаєте джерело натхнення, радимо слідкувати за сайтами та сторінками передових діджитал-компаній. Саме вони зазвичай одними з перших впроваджують нові рішення та, власне, диктують тренди графічного дизайну.

2023-й має стати роком ексклюзивних, нестандартних, а місцями навіть доволі суперечливих дизайнерських рішень. Тому головна порада від нас: експериментуйте і не намагайтеся штучно стримувати політ власної фантазії. Результати варті того, щоб ризикнути!

5368