Тренди інтернет-маркетингу на 2024 рік, які сприятимуть розвитку вашого бренду

2023 рік добігає кінця, а це означає, що прийшов час не лише підбивати підсумки поточного року, а й планувати стратегію на наступний. Тому сьогодні пропоную розглянути найголовніші тренди інтернет-маркетингу на 2024 р. І одразу зауважу, що на відміну від попередніх років зміни нарешті стають справді суттєвими та в якомусь сенсі навіть знаковими. Поговорити дійсно є про що!

Інструменти штучного інтелекту як один із рушіїв цифрового маркетингу у 2024 році

Можна констатувати, що 2023-й став роком штучного інтелекту та генеративних мовних моделей типу GPT. Немає жодних сумнівів, що в наступному році ця тенденція продовжить розвиватися, а інтеграція штучного інтелекту в маркетингові стратегії стане домінівним трендом. Інструменти на основі AI (від просунутих чат-ботів до предиктивної аналітики) можуть докорінно змінити процес взаємодії компанії зі своєю аудиторією.

Прикладів, як AI може (і буде) використовуватися у сфері інтернет-маркетингу, безліч:

  1. Обробка та аналіз Big Data.
  2. Аналіз поведінки користувачів на сайті.
  3. Класифікація вебресурсів та рекламного контенту за релевантністю.
  4. Автоматизація контролю маркетингових кампаній.
  5. Гіпертаргетинг.
  6. Чат-боти в обслуговуванні клієнтів.
  7. Поведінкові прогнози.

До речі, більшість цих інструментів так чи інакше вже використовують деякі компанії, зокрема гігант електронної комерції Amazon та потоковий сервіс Netflix. Останній не просто аналізує, які фільми, серіали та шоу ви переглядаєте, а й звідки, на якому пристрої, у який час ви це робите, чи відволікаєтесь від перегляду, поставивши відео на паузу, та багато іншого.

Та насправді використання AI в інтернет-маркетингу — це не новинка 2023 року. Ще у 2017 році дочірня компанія Intel Saffron розробила штучний інтелект, котрий може з точністю до 88% передбачити, на який канал і за яким продуктом клієнт звернеться за допомогою.

Надалі ці тренди будуть набирати оберти, і їх обов’язково потрібно враховувати.

Розширення можливостей голосового пошуку та SEO, якісно новий рівень голосових асистентів

Насправді про голосовий пошук у контексті розвитку інтернет-маркетингу ми говоримо вже далеко не перший рік. Однак саме зараз у цьому питанні відбуваються дійсно фундаментальні зрушення. Вони, знову ж таки, тісно пов’язані з розвитком штучного інтелекту та генеративних мовних моделей типу ChatGPT.

Якщо раніше голосовий пошук здебільшого зводився до звичайного диктування пошукового запиту, то тепер все змінюється. Ось лише декілька дуже показових новин, які це доводять:

  1. Компанія Microsoft повністю видалила голосового помічника Cortana з Windows 11, натомість інтегрувала Copilot на основі GPT-4. Поки що Copilot не може, наприклад, самостійно замовити вам піцу, але допоможе легко знайти піцерію неподалік.

2. Тім Кук, головний виконавчий директор Apple, заявив, що компанія вже тривалий час працює над власною технологією генеративного штучного інтелекту. Коли відбудеться реліз, поки що невідомо. Однак можна не сумніватися, що голосовий асистент Siri зробить колосальний еволюційний стрибок після запуску AI від Apple.

3. Компанія Humane презентувала та відкрила продаж абсолютно нового гаджета AI Pin, робота якого практично повністю побудована на алгоритмах та можливостях штучного інтелекту. З його допомогою можна здійснювати дзвінки, надсилати повідомлення, створювати та зберігати нотатки, «гуглити» будь-яку інформацію тощо. І все це — голосом!

За даними порталу DemandSage, щомісяця користувачі роблять понад один мільярд голосових запитів. Голосовий пошук використовують 27% власників смартфонів. І цей відсоток стрімко зростає. А тому адаптувати власну маркетингову стратегію та SEO з урахуванням особливостей такого пошуку та використання голосових асистентів необхідно вже зараз.

Максимальна персоналізація маркетингу

Персоналізований маркетинг матиме вирішальне значення у 2024 році. Споживачі стають розбірливішими, а компанії повинні адаптувати маркетингові меседжі відповідно до індивідуальних уподобань та потреб. У цьому питанні можу дати декілька порад:

  1. Компаніям варто поступово виходити за рамки масового маркетингу та зосередитися на створенні персоналізованого контенту. Для цього потрібно використовувати доступні дані клієнтів, щоб краще розуміти їхні вподобання, історію покупок, особливості поведінки в інтернеті тощо.
  2. Необхідно максимально використовувати таргетовані маркетингові повідомлення: персоналізовані email-кампанії, індивідуальні рекомендації продуктів та персоналізовану рекламу в соцмережах. Це допомагає створити відчуття ексклюзивності пропозиції та зробити її більш релевантною. Клієнт відчуває, що його цінують та розуміють.

Персоналізований маркетинг вже зараз активно використовують українські інтернет-магазини, надсилаючи клієнтам листи з рекомендаціями та спецпропозиціями, які формуються на основі їхніх дій на сайті: переглянутих категорій та окремих товарів, продуктів, доданих у список бажань, тощо. 

Разом із тим у 2024 році можна поступово ще активніше переходити на офлайн-персоналізацію. Наприклад, клієнт заходить до магазину, а продавець вже знає його вподобання, історію покупок та список товарів із вішліста. Персоналізацію можна реалізувати так, як і на сайті, — за номером телефону чи email.

Інші важливі тенденції цифрового маркетингу, на які варто звернути увагу

Якщо відійти від теми стрімкого розвитку штучного інтелекту та персоналізованого маркетингу, то варто виділити й інші тенденції, які не втрачають актуальності вже декілька років поспіль і точно не втратять їх у 2024 році.

Інтеграція соціальної комерції

Соцмережі ще більше інтегруватимуть функції електронної комерції, дозволяючи користувачам здійснювати безперешкодні покупки безпосередньо у своїх улюблених соціальних додатках.

Для багатьох сучасників соцмережі — це вже не просто інструмент комунікації, а й справжня пошукова система. Потенційні покупці шукають товари чи послуги в Instagram, знаходять відгуки про них у X (раніше Twitter), переглядають відеоогляди на YouTube та в TikTok. Тому, якщо ви досі повною мірою не використовуєте інструменти соціальної комерції, наполегливо рекомендую це виправити якнайшвидше. 

Домінування відеоконтенту

Вже очевидно, що саме за відеоконтентом майбутнє цифрового маркетингу. Відео стали чи не найкращим засобом для споживання контенту на різних платформах. Компаніям варто користуватися цією тенденцією, створюючи привабливий та цікавий відеоконтент. Це можуть бути презентації продуктів, залаштунковий огляд культури компанії, детальні огляди товарів, вірусні ролики та багато іншого. Площа для креативу просто колосальна, і цим варто користуватися.

Mobile-first маркетинг

Тут загалом нічого нового — мобільний маркетинг і надалі зберігає свою динаміку. Кількість мобільних користувачів, як і їхня активність, зростає. Не бачу сенсу детально зупинятися саме на цьому тренді, адже він спостерігається вже далеко не перший рік, а отже, немає жодних сумнівів у його актуальності.

Тренд під знаком питання: VR та AR-технології

Технології віртуальної та доповненої реальності — наше майбутнє. З одного боку, це всі розуміють. А з іншого — VR та AR все ще не стали масовим продуктом. І причин тому декілька:

  1. По-перше, це дорого. Якісна VR-гарнітура коштує в середньому від $800 і дорожче.
  2. По-друге, кейсів використання досі небагато. Це здебільшого відеоігри чи доволі нішеві застосунки.
  3. По-третє, пересічний користувач просто не знає, навіщо йому VR чи AR.

Однак саме у 2024 році тренд на використання VR та AR може нарешті зрушити з мертвої точки. І причина тому — Apple Vision Pro. Цю VR-гарнітуру Apple показала 5 червня 2023 року на презентації WWDC 2023, а старт продажів заплановано саме на 2024 рік. Гарнітура коштуватиме чималі $3499 — дорожче, ніж будь-яка інша на сучасному ринку. Але саме Apple як ніхто вміє продавати свої продукти. І навіть попри надвисоку вартість, Apple Vision Pro може стати по-справжньому масовим продуктом. Якщо це станеться, нас із вами очікує абсолютно новий інтернет-маркетинговий тренд.

Та, на мою думку, очікувати якогось сплеску популярності технологій віртуальної й доповненої реальності варто щонайменше у 2025 році. А відтак у нас з вами є час, щоб простежити за цим напрямом і прийняти відповідні рішення. Але перспектива дійсно цікава. Чи не так?

1
3021