Від анімації до VFX: який метод створення відео обрати?

Завдяки сучасним технологіям та творчому підходу, створення відео та анімаційних роликів стає все доступнішим та цікавішим. У цій статті ми детально розглянемо різноманітні методи та техніки, які можна використовувати для створення відео, від простих анімацій до складних 3D інтеграцій. Незалежно від вашого досвіду або обмежень ресурсів, ви знайдете в цій статті варіанти, які вас зацікавлять та надихнуть на створення власних відеошедеврів. 

Давайте розпочнемо з дослідження простих, але ефективних методів створення відео та анімаційного контенту.

Проста анімація

Просту анімацію можна використовувати в різних ситуаціях і контекстах для покращення сприйняття контенту та залучення уваги аудиторії. Вона гарно підійде для: веб-сайтів, презентацій, соціальних медіа, інфографіки, або для промо-відео, де потрібно показати багато різних товарів з цінами.

Застосовуючи цю техніку, ми використовуємо лише базові ефекти в анімації, такі як: анімація позиції, розміру, прозорості та повороту об'єктів. Це обумовлює такі переваги, як: швидке виготовлення такого продукту, порівняно низька вартість, простота сприйняття та універсальність.

З мінусів можна сказати, що ця техніка досить обмежена, і якщо ви хочете не просто передати інформацію, а вразити свою аудиторію, такого методу буде замало.

Flat анімація

Flat анімація - це стиль анімації, що характеризується використанням простих геометричних форм, мінімалізмом у деталях та відсутністю реалістичного об'єму чи тіней.

Цей стиль досить гарно підходить для показу того, як працюють цифрові сервіси, мобільні застосунки, сайти тощо. Також він ідеально підходить для створення інфографіки, презентацій та рекламних банерів.

Переваги такого стилю полягають у привертаючому увазі дизайні, своєю чистотою та простотою. Легкості сприйняття, флет анімація дозволяє швидко та легко сприймати інформацію. Універсальність, економія часу та витрат, легка адаптація під різні платформи.

Покадрова анімація

Покадрова анімація - це процес створення анімації шляхом відмальовки кожного кадру. Вона може бути використана в різних контекстах для створення анімованих відео, мультфільмів, рекламних роликів та багато іншого.

Переваги покадрової анімації включають можливість обрати будь-яку стилістику ролику і анімувати що завгодно та як завгодно, створити будь-яких персонажів, а також можливість створення будь-якого всесвіту зі своїми пропорціями і кольорами.

Мінуси включають високі витрати часу та зусиль, оскільки потрібно відмальовувати й продумувати кожен кадр, яких може бути до 24 в одній секунді. Дуже складно й затратно вносити зміни у ролик після завершення процесу створення.

Стоп-моушн відео

Стоп-моушн (Stop-motion) - це метод створення анімації, при якому об'єкти фіксуються на кадрах, змінюючи їх позиції між кадрами для створення відчуття руху.

Такий вид анімації досить гарно підходить для рекламної зйомки, оскільки можна досить оригінально і динамічно показати певну історію з продуктом або його використанням. Ця анімація виглядає досить ефектно і запам’ятовується. Для досягнення такого результату необхідне професійне обладнання, таке як камера, освітлення, штативи і т.д. Також після зйомки потрібний час на постпродакшн, щоб зібрати все у готовий продукт.

Переваги цього методу - унікальний стиль, який можна досягти, знімаючи таким чином. Творчість та експерименти - ми можемо придумати безліч варіацій і технік для творчого вираження. Наприклад, батон, який пожирає ковбасу, або банан, який розкладається на частини і перетворюється на кекси =)

Недоліки цього методу - це час та зусилля на створення та вразливість до помилок. Цей метод вимагає точної роботи та координації, бо найменша помилка може призвести до перезапуску всього процесу.

Відео з VFX ефектами та динамічним монтажем

Відео з використанням ефектів та динамічним монтажем досить сильно привертає увагу, запам’ятовується та виглядає досить стильно. Ми можемо показати, як дезодорант освіжає шкіру наче під мікроскопом, або як в кастрюлі варяться макарони в макро зйомці. Можемо створювати унікальні сценарії, які неможливо втілити у життя без використання ефектів. Можемо покращити візуальне враження від продукту або бренду, показавши його з такої сторони, з якої неможливо його показати при звичайній зйомці.

Недоліки цього підходу - високі витрати на створення контенту з VFX ефектами, на зйомку та постпродакшн. Створення такого продукту досить складне, потребує високої кількості спеціалістів, та є досить ресурсо- та часоємним процесом.

   Відео створені з використанням нейромереж

Порівняно новий метод створення роликів, але який виглядає вже досить перспективно і конкурентно, перш за все за рахунок зменшення ціни на створення і потребування мінімуму спеціалістів.

Для прикладу можемо взяти ролик для рекламної компанії бренду “Щедрий Дар”. Він був створений у стилістиці 3D мультфільмів Pixar. Картина виглядає дуже пристойно, особливо, якщо розуміти, що процесом продакшену займалось лише 2 людини. Одна створювала контент на 90%, друга займалась монтажем та клінапом на 10%. На виході у нас з’явилась картинка не гірша за оригінальні ролики. Звичайно, є дефекти, наприклад, у моделей досить обмежені рухи, та не завжди чітке зображення. Але для 2 тижнів і 2 людей це дуже гарний результат.

Просто уявіть, який би процес був, якби такий ролик створювали стандартними методами: моделювали 3D персонажів, анімували їх, створювали 3д локації. Це зайняло б набагато більше часу та потребувало б набагато більше кваліфікованих спеціалістів, і коштувало б в десятки разів дорожче.

3д анімація, та 3д анімація інтегрована в відео.

Відео з інтегрованою 3D графікою може створити вражаючі та реалістичні візуальні ефекти, що привертають увагу та залишають незабутні враження у глядачів. Якщо ми моделюємо локації, предмети або продукти в 3D просторі, то ми можемо створити унікальні образи та сцени, які можна адаптувати під будь-які задачі. Можна створювати широкий спектр ефектів, від рідини, пару та диму до моделювання росту трави або складання кросівок з молекул.

Недоліки, як не дивно, це високі витрати, часові затрати та складність виробництва. Для такої роботи потрібні спеціалісти досить високого рівня.

Висновок

Кожен з описаних варіантів створення контенту виконує свою задачу і не можна сказати, що щось краще, а щось гірше - все відносно. Тому для того, щоб показати товари на екранах у супермаркетах ідеально спрацює проста анімація, у якої задача просто продемонструвати продукт і ціну покупцю. Все інше для цієї ситуації буде невиправдано дорого та непотрібно. Так і з іншими методами - кожен займає свою нішу і виконує свою роль.

Також можна використовувати мікс методів для створення роликів, наприклад, міксувати стоп-моушн та просту анімацію, або в зйомці відео інтегрувати флет анімацію, щоб створювати більш цікавий результат.

Треба також зазначити, що для створення відео з VFX ефектами не завжди потрібна супер професійна команда та купа обладнання для зйомок. Можна це робити і на досить простому рівні, на якому вистачить камери, оператора та VFX спеціаліста з базовими навичками. У такому випадку створення ролика для соціальних мереж можна буде зробити за день, а не за місяці. Так, результат буде простіший, але це також буде виглядати досить ефектно. Все те саме можна застосувати і до інших методів створення контенту.

1
1384