Війна та креативні професії: крутимо сонечко на емоційних гойдалках кожного дня

Війна — це не погана вечірка, з якої можна піти в будь-який момент. Нам доводиться жити у цій реальності щодня. Навіть тимчасовий релокейт в іншу країну не позбавляє від емоційної прив'язаності до рідного дому, де зараз так болить і кровоточить.

Звісно, це впливає на всі аспекти нашого життя, в тому числі, й робочі моменти. Представникам креативних професій доводиться працювати в умовах безпрецедентного пресингу, де в дивному коктейлі поєднуються донати на армію, свіжі ідеї, чіткі плани, які треба втілити до дедлайну, піклування про батьків, дітей та інших родичів, а також власні страхи й бажання.

Команда стартапу MasterBundles, маркетплейсу цифрових елементів для створення професійного дизайну, кожного дня стикається з новими викликами війни. Ми знаємо, що таких як ми в Україні десятки тисяч.

Дизайнери, копірайтери, фотографи, митці та інші творчі люди більш чутливі до реальності. Тому багато хто з них щодня сідає на емоційну гойдалку й крутить сонечко. Далі — Микола Токарєв, СЕО MasterBundles (Boosta), розкаже про те, чому так відбувається й поділиться рекомендаціями, як собі допомогти.

Чому виникають емоційні гойдалки?

Емоційні гойдалки виникають тому, що глобальна та локальна реальності накладені одна на одну.

Глобальна реальність 
— це ситуація у всій Україні: просування чи відступ ворога, руйнування автошляхів, ріст курсу валют, підвищення цін на продукти.

Локальна реальність — те, що відбувається безпосередньо у вашому житті: отримання нових завдань від клієнта, поїздка до ветеринара з котом чи собакою, сімейна вечеря, закупівля продуктів, похід до стоматолога тощо.

Що помічають креативники сьогодні?

  1. Поради мирного часу не працюють.
  2. Питання «Як ти?», які були про турботу на початку війни, викликають роздратування.
  3. Планери рясніють записами, яким не судилося бути реалізованими весною та влітку.
  4. Клієнти все ще хочуть свіжих ідей та постійного зв’язку. Раніше – тільки постійного зв’язку.
  5. Бажання продуктивно працювати розбивається об чергову порцію новин з фронту.

Ці фактори негативно впливають на емоційний стан, який, у свою чергу, може призводити до трьох моделей поведінки:

  • «Це не на часі» – бажання заглушити та сховати десь далеко власні потреби: хобі, ранкова кава, навчання. Чому? Бо в країні війна.
  • «Знецінення» – відчуття, що власні досягнення меркнуть у порівнянні зі внеском інших людей.
  • «Немає ідей» – сильна потреба видати щось геніальне за 5 хвилин та з першої спроби, бо таким способом ви заробляли на хліб до 24 лютого.

Тільки від вас залежить, з чим залишитеся ви після війни: розчаруванням, терпінням, гризінням себе чи ростом, силою, міцністю. Почніть роботу зі своїм станом із повторення виразу: «Так буде не завжди». Віра у мирне майбутнє надасть вам сил витримати складнощі та прожити цей час зі світлими думками.

Топ-8 способів обмежити емоційні гойдалки для креативників

Війна — це виклик, в якому українцям довелося взяти участь без обговорення. Важливо нагадувати собі, що у кожного є своя роль. Емоційні гойдалки заважають грати її повною мірою, тому їх треба обмежувати. Далі — про те, як це зробити.

Спосіб 1. Заземлення

Ви могли увійти у «воєнний період» з крутою командою, амбітними цілями, родинною підтримкою та крутими проєктами. Однак, за півроку протистояння ресурс помітно зменшився.

Носії ресурсу креативної людини:

  • Тілесна сфера — наявність та перебіг хронічних хвороб, здатність долати понад 2 км пішки в день, якість сну, апетит.
  • Психоемоційна сфера — здатність радіти й описувати власні емоції.
  • Інтелектуальна сфера — генерація ідей, розподілення уваги, концентрація, стан пам’яті.

Виснаження проявляється тоді, коли в 1-2 з перерахованих сфер витрати ресурсу переважають над наповненням.

Щоб відновити ресурс, заземліться, тобто:

  1. Дайте відповідь на питання: «Де я?»: оцініть де та з ким ви знаходитеся, чи є пряма загроза вашій безпеці. Враховуючи емоційну нестабільність, оцінюйте стан не за день, а за 2-3 тижні.
  2. Проведіть оцінку кількості ресурсу: скільки маєте, де взяти, на що «непомітно» витрачаєте. Використайте графік від 0 до 10, щоб поставити собі оцінку за стан тіла, емоції та генерацію ідей. Прийміть те, що оцінка не визначає вас як особистість, а тільки відбиває ситуацію, в яку вас загнали обставини.
  3. Порахуйте кількість проєктів, які ведете. Проєктом називають те, що має певну мету й коло завдань, потребує ресурсів на досягнення, обмежено конкретними термінами й передбачає бажаний результат. Проєктом можна назвати все, що оточує: курс саморозвитку, дитину, роботу для одного клієнта, здоров’я, переїзд, громадську діяльність тощо.

Після фіксації кількості ресурсу та ваших поточних завдань перейдіть до розстановки пріоритетів. Оберіть не більше 7 основних проєктів, яким віддаватимете свій час та сили.

Спосіб 2. Залізна дисципліна починається з маленьких кроків

Пам'ятайте, що у будь-якого великого завдання є маленькі кроки, які потрібно пройти. Це варто робити реально кожного дня, опановуючи “мистецтво маленьких кроків”. Ось, що може в цьому допомогти:

  1. З вечора складіть «план мінімум» по кожному з 7 проєктів. Якщо треба відвести кота до ветеринара, достатньо подзвонити у клініку чи підготувати переноску. Якщо потрібно написати текст, почніть із складання плану. Щоб відредагувати знімки з фотосесії, оберіть 10 вдалих кадрів.
  2. Зранку випийте склянку води, поснідайте. Важливо братися за завдання проєктів ще до скролінгу новинних сервісів, соцмереж та відповідей на листи. У цьому й проявляється сенс залізної дисципліни.
  3. Не забудьте похвалити себе за виконання завдання. Не вимагайте довоєнної продуктивності й креативності. Робіть те, що виходить, і не критикуйте.

Ваші 100% сьогодні полегшують ситуацію на завтра.

Спосіб 3. Дозована інформація

Сьогодні прочитання новин і відповіді на електронні листи — це не тільки про «знати», а й про «відчути», «пережити». Історії про втрату рідних людей чи катування не можна швидко переглянути в перерві між справами. Це ж стосується й «позитивної» інформації – інформації про звільнення населених пунктів чи отримання підтримки від закордонних партнерів.

Тому третій спосіб обмеження емоційних гойдалок — про те, як правильно споживати дані:

  1. Медитація, а не інформація. Починайте ранок із турботи про ментальне здоров’я, а не перевірки новин. На жаль, ситуація не покращиться від того, що ви дізнаєтеся про події зараз, а не через 20 хвилин. Спочатку приділіть увагу собі, а потім — інформації.
  2. Якщо відчуваєте втому від створення ідей, не йдіть у соцмережі за натхненням. Краще займіться дихальною практикою, зробіть 10-хвилинний комплекс йоги чи випийте склянку води маленькими ковтками.
  3. Побажайте рідним спокійної ночі й відкладіть телефон у сторону за годину до сну. Присвятіть цей час читанню, медитації, вдячності й аналізу свого стану на сьогодні.

Спосіб 4. Інформаційний детокс

Більш радикальний спосіб, якщо порівнювати з попереднім. Передбачає виключення від новинних сервісів та соціальних мереж на один день. Мета детоксу — не зникнути з радарів, а дати собі відпочинок від нескінченної лавини новин.

Обов’язково попередьте оточення про те, що будете не онлайн, але на зв’язку. Заплануйте детокс на вихідний день (суботу чи неділю) й присвятіть день прогулянці, родині, волонтерстві.

Спосіб 5. Знайдіть підтримку

Друг, ментор, психолог чи донечка – неважливо, хто це буде, але окресліть коло людей, після спілкування з якими у вас стає легше на душі. Телефонуйте їм, коли відчуваєте, що хочете поділитися чимось чи просто почути їхній голос. Не соромтеся того, що ви потребуєте підтримки.

Це, до речі, стосується й бізнесу. Якщо ви зараз незадоволені рівнем ефективності вашого проєкту тощо, знайдіть того, хто допоможе вам поглянути на бізнес з іншої точки зору, допомогти ідеями чи рішенням. Найміть нового спеціаліста, проконсультуйтеся в експертів чи залучіть додаткові інвестиції.

Команді MasterBundles з цим пощастило, бо ще задовго до війни в нас проінвестувала ІТ-компанія Boosta через свій фонд Burner. Разом з цими інвестиціями ми отримали не лише фінансові ресурси, а, найголовніше, досвід від експертів на ринку. Це сильно допомогло нам стати на рейки.

Спосіб 6. Суперечки з власними думками

Коли відчуваєте, що за піднесенням йде спад, зловіть свої негативні думки, запишіть їх на аркуші чи у блокноті й сперечайтеся з кожною із них. Для конструктивної суперечки дайте чесні відповіді на такі питання:

  1. Чи це правда?
  2. Чи я точно це знаю?
  3. Чи я можу це контролювати?
  4. Що я можу контролювати?
  5. Як я буду контролювати?

Тривога боїться конкретики. Якщо ви матимете чіткий розподіл відповідальності та конкретний план дій, відчуєте себе більш спокійною людиною.

Спосіб 7. Донат під час «шторму»

У будь-якій ситуації, коли емоції ось-ось вам захлиснуть, надсилайте 10, 50 чи 1000 грн на допомогу. Ця маленька дія допомагає змістити фокус уваги з «я нічого не контролюю, я лише піщинка в морі» до «наближую перемогу маленькими кроками».

Для того, щоб мати змогу донатити – спробуйте знайти додаткову роботу чи інші джерела надходження коштів. Наприклад, якщо ви дизайнер з України, то можете додавати будь-які свої роботи на маркетплейс MasterBundles через спеціальну форму і після розміщення на сайті отримувати гроші за продаж кожної копії. Це зручно, адже не вимагає від вас додаткових емоційних витрат у вигляді дедлайнів чи спілкування з замовником. 

Покрокова інструкція така: створюєте свій власний креатив – завантажуєте на сайт – ми його продаємо – ви отримуєте гроші на життя. Або на донат:)

Спосіб 8. Ведіть власний щоденник емоцій

Якщо ви фотограф, фіксуйте на камеру один момент, який вразив вас за сьогодні. Якщо копірайтер — швидко занотовуйте у блокнот свій стан впродовж дня. Художник може намалювати свої емоції.

Важливо ставитися до такого завдання із легкістю. Не вимагайте від себе креативу та максимальної віддачі. Краще поставити таймер на 10 хвилин, зафіксувати емоції без редагування, а потім заховати результат (аркуш з малюнком можна знищити, фото — помістити в окрему папку в галереї телефону, блокнот не відкривати до наступного запису). Так ви вивільните емоції та відчуєте спокій.

Можете поєднувати кілька способів чи обрати один варіант, який відгукується вам найбільше. Але пам’ятайте, що в період невизначеності власний емоційний стан — це єдина річ, яку ви можете контролювати.

1767