Я викладаю копірайтинг молоді з інвалідністю на курсі "Career Hub Pro: Фриланс": мої поради для тренерів

Карина Литвиненко, авторка марафону неймінгу "Іменник", тренерка курсу Career Hub Pro: Фриланс для молоді з інвалідністю за напрямом "Копірайтинг" в межах програми USAID "Мріємо та діємо".

Викладання людям з інвалідністю не сильно відрізняється від викладання іншим. В обох випадках ви маєте розуміти, який рівень знань, навчальний запит і потребу мають учасники курсу. Залежно від цього, ви адаптовуєте свій матеріал. 

На курсі «Копірайтинг» від Career Hub це працює таким чином: 

1. Перед початком курсу організатори дають кандидатам/-кам тестові завдання. Організація оцінює, хто буде спроможний навчатися, а я як тренерка розумію, наскільки складним може бути мій лекторський матеріал. Наприклад, чи мені потрібно пояснювати учасникам, що таке копірайтинг, чи це уявлення вони вже давно мають. 

2. Перед заняттями або на першій лекції я додатково запитую, які теми людям найцікавіші. Після цього якась тема може отримати більше часу, а якась розглянута лише дотично. 

3. Якщо у студентів найперший запит — працевлаштування, як на нашому курсі в Career Hub, то протягом всього навчального процесу я розповідаю про реальну практику з замовниками, життєві кейси й даю писати такі тексти, які учасники відразу можуть покласти в своє портфоліо. Люди, що користуються кріслом колісним або мають інвалідність, пов’язану з роботою кінцівок, не вимагають жодної адаптації навчальних матеріалів. Зазвичай я навіть не знаю, що у людей є така інвалідність, бо ми займаємося онлайн і я не бачу ніг студентів. Інша річ — люди з порушеннями зору чи слуху. Розкажу про декілька випадків. 

1. Коли я тільки почала викладати на курсі, організатори попередили мене, що лекції будуть дублюватися жестовою мовою. Відповідно, мені потрібно було говорити не так швидко й стежити, аби перекладачі встигали. Студенти з порушенням слуху писали свої запитання в чаті, без проблем писали тексти, єдине — були позбавлені можливості почути музику в рекламі або діалоги. Тож мені було необхідно шукати рекламу, автори якої подумали про субтитри — українські рекламні агенції цього майже не роблять. Zoom або Youtube може генерувати субтитри автоматично, але вони все ж часто помилкові. 

2. Коли на моїх курсах з’явилися люди порушеннями зору, я усвідомила, що не можу показувати майже всі рекламні постери. Точніше — я маю описувати, що на них зображено. Люди  з порушеннями зору здатні створювати ці образи, бо обмежень в образному мисленні вони не мають, але от показати зразки світової друкованої реклами складно. Зрештою я стала вибирати постери, які мають мінімалістичний дизайн й лаконічні художні прийоми. У таких роботах можуть бути складні метафори, але саме зображення буде не надто деталізованим. 

3. Останній випадок, з яким я зіштовхнулася, —  дівчина з порушеннями зору не може перечитувати презентації після занять. Зазвичай вона користується голосовим озвученням тексту, але формати PDF або Power Point у неї не програються. Ми вийшли з ситуації так: після заняття я скидаю їй весь текст презентації в особисті повідомлення. Їй також важко користуватися гугл-таблицями, гугл-документами, бо неможливо побачити, на яку кнопку потрібно натиснути, аби створити файл або перенести його. Взагалі ці проблеми легко усуваються, якщо поруч є людина, яка може проговорити, як виглядає інтерфейс, але у неї це наразі неможливо й ми просто здебільшого листуємося в Телеграмі, там же вона і скидує свої тексти. Попри технічні складнощі, дівчина вже розібралася, як користуватися Chat GPT і пише одні з найбільш грамотних текстів на курсі. Вона володіє шрифтом Брайля і, наскільки я зрозуміла, комп’ютер перекладає цей шрифт на звичну нам українську кирилицю.

Про курс:

28 лютого 2024 року команда Career Hub ГО Центр “Розвиток КСВ” в межах програми USAID “Мріємо та діємо” запустила четвертий набір курсу “Career Hub Pro: фриланс для молоді з інвалідністю”, на якому навчаються 70 людей з інвалідністю. Цей курс існує вже рік. За цей період часу було реалізовано 3 навчальні програми, які охопили 255 молодих людей, серед яких 144 успішно завершили навчання та отримали сертифікат. Крім того, 55 учасників/ць (25%) отримали пропозицію подальшої співпраці за результатами виконання тестових завдань від реальних замовників/ць – представників громадського сектору та бізнесу. Курс отримав нагороду Innovative Solutions 2024 на міжнародному конкурсі інклюзивних проєктів Zero Project цьогоріч.

954